Proteste cu frâna trasă   septembrie 28th, 2022

Când accelerezi cu frâna trasă, riscul de distruge motorul este enorm. Protestele antiguvernamentale programate în București peste câteva zile riscă să se afle în această situație. Dintr-un motiv cel puțin ciudat, invocat de către asociațiile de pensionari. Și anume că ele nu vor să se asocieze cu un partid politic. Iar partidul politic este AUR. Pentru că AUR este inițiatorul protestelor programate. Citeste tot »

Un butoi care stă să explodeze. Iar nebunia nebuniilor e că fitilul îl pune chiar Ursula von der Leyen. Acompaniată de birocrații bruxellezi. Un adevărat cancer al Europei. Și care, culmea, sunt îngânați de șefii statelor. De Consiliul European. O moțiune de cenzură plutește în aer. Dacă va avea cine să o voteze. Dacă nu va fi explozie, va fi implozie. Citeste tot »

În ciuda presiunilor fără precedent ale mai marilor Uniunii Europene, care au șantajat clasa politică din Italia, iată că neomarxiștii au fost zdrobiți. „Extremista” Georgia Meloni, șefa Fratelli d’Italia, adică „Frații Italiei”, câștigă în fruntea unei coaliții alegerile pentru Camera Deputaților și Senat. Va fi primul premier femeie din istoria Italiei. Suveraniștii sunt pe cai mari. Citeste tot »

Entuziasm nebun pentru război   septembrie 25th, 2022

Televiziunile din Moscova au prezentat o mare demonstrație, la care participanții își exprimau adeziunea față de Vladimir Putin, războiul declanșat de acesta în Ucraina și anunțatele anexări de teritorii din Donețk, Lugansk, Zaparojie și Herson. Aceste relatări au contrabalansat demonstrațiile destul de subțiri din cele câteva orașe ale Federației Ruse, soldate cu un mare număr de persoane arestate. Una peste alta, rezultă adeziunea cvasi unanimă a cetățenilor Federației Ruse față de deciziile politice și militare ale lui Vladimir Putin. Există însă și o contradicție în termeni. Citeste tot »

Cei 12 stâlpi ai securității   septembrie 23rd, 2022

Vă asigur că mă voi referi în ceea ce urmează la adevărata securitate. La securitatea care îi garantează cetățeanului o viață demnă. Nu voi ceda de această dată tentației de a mă referi la securitate ca poliție politică. La instituțiile securității pe care le avem, pe care le finanțăm la greu și care nu de puține ori se substituie statului și instituțiilor constituțional alese și desemnate. Și care, din păcate, uneori, în cârdășie cu grupuri mafiote interne și externe și sub umbrela parteneriatelor strategice, trădează interesul național și împing România la un statut non-suveran. Ei bine, de această dată, voi vorbi despre adevărata securitate. Citeste tot »

Referendumuri false și ilegale   septembrie 22nd, 2022

Nelegitime și imorale totodată. Nu întâmplător, o regulă internațională este bătută în cuie. Într-o zonă de război nu poate fi organizat un referendum în condiții cât de cât legale. Indiferent de obiectivul urmărit. Nu te poți aștepta să-i întrebi pe cetățeni dacă vor să mănânce pâine albă sau pâine neagră și să obții un răspuns corect. De natură să reflecte voința reală a majorității cetățenilor. Dincolo de acest principiu universal acceptat, mai concret, care sunt particularitățile celor patru referendumuri din cele patru regiuni, pe care Federația Rusă intenționează să le anexeze în câteva zile? Citeste tot »

Comentarii inchise

„Operațiunea militară specială” s-a încheiat. Vladimir Putin a dat ordinul de mobilizare parțială. Recruții urmează în mod obligatoriu să fie instruiți, iar apoi vor fi trimiși pe front. Începând chiar de azi. Iar peste două zile, între 23 și 27 septembrie, se desfășoară patru referendumuri. Prin care rusofonii din zonele aflate sub ocupație cer anexarea la Federația Rusă. Se pregătește un război total. Citeste tot »

Comentarii inchise

Cine o protejează pe Clotilde Armand?   septembrie 20th, 2022

Sinistrul furt masiv de voturi, la care a asistat o țară întreagă prin intermediul imaginilor surprinse pe camerele video și al constatărilor rezultate după renumărare, este un dosar uriaș îngropat la Parchetul General printr-un tertip. Disjungerea lui în zeci de alte dosare. Dacă aceasta este o pură întâmplare, nu se explică de ce într-o altă situație, cel puțin la fel de gravă, Direcția Națională Anticorupție nu reacționează. Și mă refer la constatările Curții de Conturi de la începutul lunii iulie. Suntem spre sfârșitul lunii septembrie. Și nu se întâmplă nimic. Citeste tot »

Comentarii inchise

Degeaba îl mitraliați pe Andrei Marga   septembrie 19th, 2022

Andrei Marga a fluierat în biserică. Dacă și numai dacă modul în care s-a coalizat lumea euroatlantică pentru a sancționa războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina poate fi imaginat ca un fapt sacrosant. Ca o biserică. În România, scriitorul, filozoful și politologul Andrei Marga este pus la zid. De te miri cine. Dar și de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Sau de istoricul Adrian Cioroianu. Sau de Teodor Baconschi. Iar din Ucraina, prin intermediul Ambasadei acesteia la București, este lansată chiar o amenințare cu un dosar penal și o pușcărie. Are vreun rost să-l ciuruim pe Marga? Este drept așa? Citeste tot »

Comentarii inchise

Cu toate tunurile pe Adrian Severin   septembrie 16th, 2022

Guvernul României a luat o decizie fără precedent. După ce l-a invitat pe Adrian Severin ca, în calitate de expert, să participe la o dezbatere importantă privind situația securității în Marea Neagră, l-a eliminat pur și simplu din panel. Pe motiv că ideile acestuia ar fi incompatibile cu viziunea și cu politica Executivului. Unul dintre cei mai calificați specialiști în politică Externă, dacă nu cumva cel mai calificat, a fost aruncat afară ca un măr stricat. Și umilit, după ce a elaborat un studiu, pe care Guvernul l-ar dori la secret. Citeste tot »

Comentarii inchise

Jocul pervers al Olandei   septembrie 15th, 2022

Autoritățile guvernamentale din Olanda se pun din nou de-a curmezișul aspirațiilor legitime ale României. Se opun practic acceptării acestei țări în spațiul Schengen și anulării Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție. Aceste două teme nici măcar nu vor putea fi puse pe ordinea de zi luna viitoare, în condițiile în care Olanda își exercită dreptul de veto. Care sunt circumstanțele în care se produce această reacție? Și care pot fi consecințele, de-o parte și de alta? Citeste tot »

Comentarii inchise

Premierul a dat slugărnicia jos din pod   septembrie 14th, 2022

Generalul cu patru stele Nicolae Ciucă tocmai ne-a servit o informație bombă. Ar fi perfectat o mare afacere pentru România. O impresionantă investiție americană. Într-un domeniu de vârf. Dovadă că parteneriatul strategic consolidat dintre București și Washington merge uns. Atâta doar că planul servit de premier se cam fâsâie. Citeste tot »

Comentarii inchise

Bula energetică explodează   septembrie 13th, 2022

Se întâmplă pe axa Olanda-Norvegia. Și nicidecum din vina Federației Ruse, care continuă să fie acuzată în mod fals de șantaj în domeniul gazelor și petrolului. Realitatea ne izbește în față. În prezent, doar 9% din totalul gazelor utilizate în Europa provine din Federația Rusă. Într-un timp record, Norvegia a devenit principalul furnizor UE. Dar cum explodează bula energetică? Citeste tot »

Comentarii inchise

Prăbușirea în mizerie   septembrie 12th, 2022

Ieri, Institutul Național de Statistică ne-a dat în cap cu câteva cifre seci. Cea mai importantă este cea că rata inflației ar fi ajuns la 15,3%, comparativ cu luna august a anului 2021. Iar BNR a majorat la 13,9% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. De unde apar aceste mari diferențe? De ce? Și ce se întâmplă până la urmă cu viața românilor? Citeste tot »

Comentarii inchise

Taxarea multinaționalelor   septembrie 11th, 2022

 

Liviu Dragnea a fost decapitat și aruncat după gratii, pentru că a încercat să taxeze multinaționalele. Cu 1-2% din cifra de afaceri. Au trecut câțiva ani. Între timp, mai marii Uniunii Europene au ajuns la aceeași soluție. Pe care nu au putut-o, însă, implementa, întrucât Ungaria și-a exercitat dreptul de veto. Acum a fost identificată o altă soluție. Iar multinaționalele vor fi impozitate. Ne întoarcem de unde s-a răsturnat căruța lui Dragnea. Citeste tot »

Comentarii inchise

Regret că îl provoc astfel pe cititor, propunându-i prin titlu un fel de ghicitoare. Dar cred că este totuși soluția cea mai bună, pentru a defini, în puține cuvinte, un schimb de replici aparent imposibil, între două personaje politice, pe care nu le credeam predispuse la subtilități. La capătul unei dezbateri publice, care avea o temă cât se poate de banală, președintele PSD și, respectiv, președintele PNL au lăsat impresia că se înfruntă reciproc. Când, în realitate, mesajele lor erau destinate altor urechi. Citeste tot »

Comentarii inchise

„Lumea Rusă” este o bombă cu ceas   septembrie 8th, 2022

Mergând pe modelul, la fel de nefericit și la fel de periculos, al așa-zisului „excepționalism american”, iată că, de câteva zile, și Federația Rusă și-a definit pentru viitor strategia de politică externă drept „Lumea Rusă”. Departe de a însemna nimic, cum pretinde într-o amplă analiză Armand Goșu, “Lumea Rusă”  reprezintă, cel puțin în opinia mea, o bombă cu ceas. O bombă geopolitică. Căreia trebuie să-i acordăm întreaga atenție. Citeste tot »

Comentarii inchise

Coaliția între Scila și Caribda   septembrie 7th, 2022

Astăzi, în mediul virtual, a apărut o solicitare din partea pensionarilor. Să nu li se mai mărească zilnic sumele de bani pe care le primesc, pentru că nu mai știu pe ce să-i cheltuie. Gluma macabră devine virală. Tot astăzi, este votată la Camera Deputaților moțiunea simplă împotriva Ministrului Energiei, Virgil Popescu. O adevărată piatră de încercare pentru coaliție. Și în primul rând pentru PSD. PSD s-a plasat singur între Scila și Caribda. Citeste tot »

Comentarii inchise

Ignorând cu desăvârșire observațiile și intervențiile lui Alexandru Rafila, Raed Arafat deschide un nou front. Extrem de periculos. Împotriva statului român. Și în beneficiul său personal. Un front cu totul și cu totul neașteptat. Taxarea sau, mai bine zis, prăduirea oamenilor de afaceri. Citeste tot »

Comentarii inchise

Bătălia finală și poker cu moartea   septembrie 5th, 2022

Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse, fost premier și astăzi numărul doi în ierarhia serviciilor secrete de la Moscova, reacționează sistematic, ca un seismograf. De câte ori apare câte un stimul mai puternic. La înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, a declarat că Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat într-un joc de poker mortal. Și a făcut referire la arsenalul atomic al Federației Ruse. De fapt, Medvedev a sesizat că lumea a intrat în bătălia finală. Citeste tot »