srs_edit2-90x90Mecanismul de Cooperare și Verificare instituit de Comisia Europeană și aplicat doar în România și Bulgaria se dovedește a fi cu totul și cu totul altceva. Curg informațiile, în fiecare zi, despre dimensiunea reală a acestui instrument creat la propunerea Monicăi Macovei, atunci când era ministru al Justiției și acceptat în totalitate de marele patriot Traian Băsescu. Dar și de toți miniștrii Justiției pe care i-am avut ulterior. Ca să nu mai vorbesc de premierii României, care nu aveau cum să nu știe despre ce este vorba. Una peste alta, Justiția a fost nu numai supravegheată ci și controlată, inclusiv în ceea ce privește derularea anchetelor și proceselor politice. Uluitor este că MCV s-a exercitat aproape exclusiv asupra acestei părți a cazuisticii penale și s-a dovedit total neinteresat de restul contextului în care funcționează Justiția în România. Citeste tot »

Aștept despăgubiri! Mari!   Martie 20th, 2018

srs_edit2-90x90După aproape cinci ani de luptă cu Agenția Națională de Integritate în instanțele de judecată, am câștigat. Timp de cinci ani nu am fost un om integru. Pentru că nu a vrut ANI. Acum sunt un om integru printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă dată de o instanță de judecată. Din această perspectivă, calvarul pentru mine s-a sfârșit. Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei. Citeste tot »

Se vehiculeză faptul că, în numai două zile, pot fi desecretizate faimoasele protocoale. Să vedem dacă este așa. Citeste tot »

Putin al Rusiei   Martie 19th, 2018

srs_edit2-90x90Presa din întreaga lume titrează că, obținând o nouă victorie la prezidențiale, Putin devine al doilea, după Stalin, cel mai longeviv conducător al Rusiei moderne. Și, firește, se fac fel de fel de calcule privind viitorul Federației Ruse, dar și legat de consecințele în plan geopolitic ale viitoarei etape din cariera lui Vladimir Putin. Ce e corect și ce e greșit legat de aceste prognoze? Citeste tot »

srs_edit2-90x90Într-un dialog purtat sâmbătă pe platoul unei televizini de știri, Călin Popescu Tăriceanu a scăpat câteva infomații care dau de gândit. Ce se întâmplă dacă președintele Klaus Iohannis refuză să o revoce pe Laura Codruța Kovesi? Dacă se întâmplă asta, a spus al doilea om în stat, înseamnă că Iohannis refuză să-și îndeplinească obligațiile pe care le are în calitate de președinte. Și de garant al Constituției. Tot el a mai afirmat că Guvernul are obligația de a desecretiza blestematele protocoale. Acum să punem cap la cap cele două declarații. Citeste tot »

Listele negre ale statului paralel   Martie 16th, 2018

srs_edit2-90x90Curg informațiile referitoare la listele negre. Inițial, s-a știut că ele sunt făcute de procurorii DNA. De procurorii din republica procurorilor. Ulterior, s-a aflat că listele negre cu politicieni care urmau să fie executați se făceau de către tandemul Maior-Coldea. De la SRI. Azi aflăm că cel puțin o parte din listele negre erau făcute la PSD. Și oare ce vom afla mâine? Citeste tot »

srs_edit2-90x90Așteaptă să vadă o țară întreagă fotografia din telefonul lui Sebastian Ghiță. De fapt, o reuniune a unor tovarăși de petrecere, petrecută în urmă cu mai mulți ani. Are această imagine vreo semnificație? În mod straniu, răspunsul este pozitiv. Respectiva reuniune de familie are o greutate uriașă. Dar este singura fotografie? În mod cert, nu. Și în niciun caz în plan simbolic. Există și o altă fotografie, pe care nu o vom regăsi în niciun mobil. Fotografia reală de familie. Să ne referim la cele două ipostaze. Citeste tot »

srs_edit2-90x90Liviu Dragnea a făcut ieri afirmații halucinante vizând implicarea tandemului Maior-Coldea în formarea primului Guvernul USL în 2012, după ce împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost introdusă o moțiune de cenzură, care a fost adoptată. Informațiile sale ne arată că Victor Ponta lucra mână în mână cu șefii SRI, care la rândul lor hotărau nu numai cine să facă și cine să nu facă parte din Guvern, ci și cine să conducă și cine să nu conducă PSD, cel mai mare partid politic din România. La rândul său, Victor Ponta face dezvăluiri despre Liviu Dragnea, care, dacă sunt reale, îl pot distruge. Pentru moment, cineva minte, dar nu știm cine. Poate și unul și altul. Există însă în ambele declarații un numitor comun. Tandemul Maior-Coldea. Citeste tot »

Comentarii inchise

srs_edit2-90x90Curg dovezile – și suntem abia la început – despre modul în care generalul cu patru stele Florian Coldea a utilizat Serviciul Român de Informații implicându-l în politică și în Justiție. Obiectivele urmărite de șeful operativ SRI au devenit și ele transparente. Instituția s-a substituit treptat puterilor constituționale ale statului. Prin urmare, Legea Fundamentală a fost încălcată sistematic și cu bună știință. Prejudiciile sunt și ele măsurabile. Nu mai rămâne decât ca domnul Florian Coldea să răspundă penal pentru grave și repetate încălcări ale legii. Citeste tot »

Comentarii inchise

O mega-hoție greu de măsurat   Martie 12th, 2018

srs_edit2-90x90Acest editorial este despre cea mai mare hoție din întreaga istorie a României. Și totodată despre cel mai grav atentat la siguranța națională. Totul se pune la cale și se săvârșește sub ochii noștri. Și, firește, sub ochii autorităților politice, administrative, judiridice și morale din această societate. Jaful este estimat la 1500 de miliarde de euro. Citeste tot »

Comentarii inchise

Gustul amar al victoriei   Martie 11th, 2018

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate directivele lui. Din această perspectivă, lucrurile sunt clare. Dar prețul acestei victorii este mare. Să încercăm să evaluăm consecințele din această perspectivă.

A fost un Congres Extraordinar. Organizat cam pe la mijlocul ciclului politic. Conducerea la vârf a fost în bună măsură schimbată. Deși membri Comitetului Politic Executiv aveau mandat pe patru ani. Când se întâmplă așa ceva, singura concluzie logică este că PSD a avut până în prezent o conducere neperformantă. Pentru că, altfel, de ce ar fi fost necesară trecerea ștafetei în alte mâini? O conducere neperformantă sau contraperformantă, desigur cu excepția lui Liviu Dragnea. Este cât se poate de logic să ne gândim că, inițial, acesta și-a alcătuit și apoi a condus o echipă slabă.

Aceasta este prima mare vulnerabilitate a evenimentului politic de sâmbătă. Când un partid, la putere fiind, deținând cea mai mare parte a administrației locale, Executivul la nivel național precum și majoritatea parlamentară, își execută garnitura de conducere, situația este infinit mai dramatică decât în ipoteza în care respectivul partid s-ar afla în opoziție. Această realitate l-a determinat pe Liviu Dragnea să încerce să creeze o altă aparență, de natură să confere Congresului o motivație diferită de cea reală. Inițial, intenția a fost aceea de a prezenta spre aprobare Congresului Extraordinar nu mai puțin de patru moțiuni. Patru documente programatice de natură să redefinească obiectivele PSD pentru următorii ani. Existând noi obiective, schimbându-se practic punctele cardinale, s-ar fi putut astfel justifica și necesitatea înlocuirii echipei de conducere prin personaje mai adecvate noilor ținte. Precipitându-se să organizeze acest Congres Extraordinar, pe care inițial nu el, ci adversarii săi l-au solicitat, obsedat fiind să nu-și piardă puterea ci, dimpotrivă, să și-o consolideze, Liviu Dragnea a descoperit cu stupoare că nu dispune de echipa capabilă să conceapă și să redacteze cele patu documente programatice. Pentru că unii membrii ai acestei ipotetice echipe tocmai urmau să fie exmatriculați. Și, astfel, din această perspectivă, Dragnea a intrat în criză de timp.

Al doilea scenariu pe care l-a conceput, un scenariu de rezervă, a fost acela de a renunța la cele patru moțiuni în favoarea unui singur document mai puternic și cardinal din perspectiva obiectivelor viitoare vizate de PSD. În aceste condiții, acest singur document programatic urma să fie propus spre adoptare de el însuși, sugerându-se astfel că e croit după chipul și asemănarea președintelui partidului.

Nici așa nu ar fi fost rău. În definitiv, de ce nu ar putea propune Liviu Dragnea, conducătorul celui mai mare partid din România și al primului partid socialist din Europa, o nouă viziune asupra dezvoltării României în viitorii ani? Dacă președintele Klaus Iohannis a ratat șansa de a le propune românilor un proiect de țară, de ce nu ar face asta președintele PSD? Cu atât mai mult cu cât a fost împiedicat să preia conducerea Executivului, a fost ținut pe tușă, pus în situația de a observa, fără a fi tulburat de lupta din prima linie, ceea ce-i lipsește acestui stat. Mai mult decât atât. Liviu Dragnea se pregătește pentru a candida a viitoarele alegeri prezidențiale, iar un proiect de țară, pe care să-l poată invoca în fața cetățenilor României, susținut de către Alianța PSD plus ALDE, i-ar prinde numai bine.

Din nefericire însă și acest scenariu a fost ratat. Liviu Dragnea s-a dovedit incapabil să prezinte Congresului Extarordinar un document programatic pe care să îl intituleze „Proiect de țară” și pe care să îl supună spre unanima adoptare participanților. În zilele premergătoare Congresului Extraordinar, Liviu Dragnea și-a pierdut timpul numărându-și voturile, întocmind liste negre cu adversarii săi reali sau potențiali și strategii pentru eliminarea și înlocuirea lor cu oameni de încredere, nu a mai avut nici timp, nici energie pentru a întocmi un proiect de țară. Și, la fel cum s-a întâmplat în cazul celor patru moțiuni preconizate, nici aici nu a dispus de o echipă competentă, capabilă să elaboreze documentul programatic.

srs_edit2-90x90Așa că marea epurare operată de Liviu Dragnea nu a mai putut fi în niciun fel disimulată. Un simplu discurs, indiferent cât de lung este el și indiferent cât de mare este plaja pe care încearcă să o acopere, nu poate ține loc de moțiuni și, cu atât mai puțin, de proiect de țară. Citeste tot »

Comentarii inchise

Camaradul la nevoie se cunoaște   Martie 9th, 2018

srs_edit2-90x90În schimbul de replici dintre Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea, acesta din urmă a sugerat că secretarul general adjunct al PSD s-ar afla în relații de camaraderie și ar fi chiar asociat, nu se știe unde, cu Gabriel Oprea. La rândul său, Gabriel Oprea a replicat oferind două exemple de camaraderie dintre el și Liviu Dragnea. Insinuările și chiar acuzațiile curg în PSD și tind să se generalizeze. Ceea ce nu mă împiedică să încerc să desfac firul în patru și să aflu ce se ascunde de fapt în spatele acestor mesaje legate de camaraderii. Citeste tot »

Comentarii inchise

srs_edit2-90x90Cei mai mulți analiști politici îi pun în cârcă lui Traian Băsescu păcatul de a fi creat statul paralel. Respectiv acel mecanism infernal prin care e siluit votul cetățenilor, puterea reală fiind de fapt confiscată de instituțiile de forță. Au și nu au dreptate. O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului. Citeste tot »

Comentarii inchise

Corupția invizibilă   Martie 7th, 2018

srs_edit2-90x90Mă gândesc cu groază, punându-mă în situația ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm, cum ar sta lucrurile dacă ar fi schimbați șefii marilor parchete cu persoane nedispuse să bată din călcâie, să se ploconească și să servească alte interese decât interesul național. Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre. Citeste tot »

Comentarii inchise

Un proiect extrem de interesant se află pe masa guvernanților. Dacă nota de fundamentare este corectă, atunci vom descoperi că arta produce locuri de muncă și bani. Cu nemiluita. Statul se poate face că investește o anumită sumă pentru a câștiga mult mai mult. Și când spun „se poate face” nu glumesc deloc. Sediul materiei este industria cinematografică. Iar numărul de aur înseamnă 355 de milioane de euro, făcuți practic din nimic. Și mii de noi locuri de muncă. Citeste tot »

Comentarii inchise

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea   Martie 6th, 2018

srs_edit2-90x90Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile. Citeste tot »

Comentarii inchise

srs_edit2-90x90Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim. Citeste tot »

Comentarii inchise

Cum poate exploda bomba în PSD?   Martie 4th, 2018

srs_edit2-90x90Ce credibilitate mai poate să aibă Liviu Dragnea împotriva luptătorilor din PSD contra statului paralel, atâta timp cât curg dovezile legate de concubinajul președintelui acestui partid cu George Maior, cu Florian Coldea, cu Laura Codruța Kovesi? Când devine evident că, în această companie, unde s-au lipit și Victor Ponta, Gabriel Oprea, Ilie Sârbu, s-a pus la cale executarea, cu sprijinul ANI pentru compromiterea USL, atât a lui Klaus Iohannis, cât și a lui Eduard Hellvig, la acea vreme secretar general PNL? Aceeași companie care a distrus USL, pentru ca Ponta să ajungă președinte, George Maior, prim-ministru iar Gabriel Oprea, șef al SRI. Ei bine, mai are suficientă credibilitate Liviu Dragnea pentru a încerca chiar acum, cât încă nu este prea târziu, să-și consolideze poziția zdruncinată și să-și elimine adversarii interni. Citeste tot »

Comentarii inchise

28379010_1639136059496588_8181541929430697529_nS-a încheiat vineri ciclul de șapte evenimente, care au avut loc la galeria Ligii Franco-Elenice din Atena, unde pictorul Ioan Bompa și-a prezentat expoziția intitulată „România 100 de ani”. După cum arată și titul, lucrările de artă figurativă și abstractă au fost dedicate Centenarului Marii Uniri. Citeste tot »

Comentarii inchise

Cine este struțul PSD?   Martie 2nd, 2018

srs_edit2-90x90Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, ne-a spus că România a alergat mult, că mai are câțiva metri de parcurs până la linia de sosire și a recomandat acestei țări să păstreze direcția. Să nu o ia invers. Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD? Citeste tot »

Comentarii inchise