Mare fas la Cotroceni   martie 7th, 2006

  

            Presedintele Traian Basescu a inregistrat ieri un esec de mari proportii. Nu s-a pregatit. Pentru a fi un adevarat arbitru. Si nici nu a avut un comportament de presedinte jucator. Nu si-a calculat miscarile politice si nici nu a incercat sa anticipeze strategia celor care aveau alte puncte de vedere decat cele prezidentiale. Nu a intervenit prea mult in discutie, preferand sa stea pe post de decor. Iar apoi, pentru a-si reface deficitul de imagine, a utilizat o smecherie tipic damboviteana. A dat fuga la televizor. Pentru a vorbi cu poporul. Dupa ce a evitat sa dicute in contradictoriu cu liderii partidelor. In materie de rating, poate ca va obtine un nou succes. In realitatea politica insa, prestatia sa de ieri, a fost catastrofala. Si tot ieri, au iesit la lumina coltii pe care si-i arata reciproc PNL si PD. Pentru cele doua partide viitorul nu mai e ce-a fost odata.

            Dincolo de spectacolul de imagine consumat ieri, imediat de la reuniunea desfasurata la Cotroceni, cand liderii de partide au facut declaratii pe sticla televizoarelor – bomboana pe coliva fiind pusa de insusi Presedintele Traian Basescu – a patra consultare de criza, s-a dovedit inutila. Pentru ca a fost prost pregatita. Si asta este si mai grav, Presedintele Romaniei nu-si intelege atributiile si obligatiile constitutionale, astfel cum sunt ele consemnate in fisa postului. Rolul sau nu este de observator al vietii politice, de persoana care sta si asculta ce-au de spus liderii partidelor si care apoi da fuguta la televizor, pentru a-si da cu presupusul ca orice analist politic. In situatii de criza, cand partidele se incaiera pe teme de interes national – nu numai puterea cu opozitia, ci si partidele aflate in coalitia care sustine Guvernul Tariceanu –  seful statului ar trebui cu rabdare, in spirit constructiv, sa incerce sa identifice solutii realiste de iesire din impas. Cand caruta politica se impotmoleste, Presedintele Romaniei nu coboara pur si simplu din ea, asezandu-se pe marginea santului si fluierand sau hilizandu-se ca orice chibit. El trebuie sa-si asume responsabilitatea, sa-si utilizeze autoritatea conferita de mai bine de un sfert din electoratul Romaniei care l-a votat si sa incerce, din rasputeri, sa urneasca lucrurile. Ieri, la Cotroceni, in timp ce fiecare fruntas al celor sase partide parlamentare a vorbit pe limba lui, neexistand practic consens in nici una dintre cele patru teme litigioase, faptul ca presedintele a stat spectator, constituie o prima corigenta majora a mandatului sau.

            Basescu  are timp sa repare lucrurile. Nimeni nu-l obliga sa organizeze doar o consultare pe luna – si acest efort este de data recenta, daca ne gandim ca dupa 15 luni de mandat, au avut loc doar patru intalniri la Cotroceni si toate de criza. De fapt Basescu a participat la mai putine consultari decat meciul de fotbal. Constitutia ii permite sefului statului, sa intervina activ in viata politica a tarii, de cate ori este necesar. Si sa faca efortul de a obtine, daca nu un consens, macar o majoritate, care apoi sa se poata pronunta in mod coerent in Parlament. Cred ca este esential ca un sef de stat sa fie mai degraba constructiv decat distructiv. Iar Basescu are toate motivele, sa joace un rol pozitiv pentru ca va mai fi inca aproape patru ani Presedinte si pentru ca este firesc sa-si doreasca inca un mandat de cinci ani.

            Nu voi intra in detaliile talmes – balmesului “organizat” ieri la Cotroceni. In paranteza fie spus, as fi preferat sa comentez cu mai mult umor si cu mai putina tristete o vizita prezidentiala in Pasul Tihuta pentru dezapezire.  Colegii mei de la Departamentul Politic prezinta pe larg, divergentele care buimacesc in prezent clasa politica de la Bucuresti, in general si cele sase partide parlamentare, in special. Este un Turn al lui Babel, din care cetateanul de rand nu intelege nimic dar in final are o singura certitudine. Si anume ca se va alege cu buzunarul si mai gaurit. O singura observatie vreau sa fac, pentru ca mi se pare esentiala. Atata timp cat vocea Presedintelui Traian Basescu se identifica suta la suta cu cea a Partidului Democrat – o formatiune politica a carui grad de reprezentativitate in Parlament este extrem de redus  – Alianta D.A. este in aer si poate face explozie oricand iar coalitia care asigura cat de cat stabilitatea guvernului – despre care Basescu spune ca este cel mai bun – este amenintata cu disolutia. S-a vazut clar ieri la Cotroceni si imediat dupa, cu ocazia declaratiilor facute de liderii partidelor, ca intre PNL si PD nu exista conses in nici una dintre cele patru mari probleme litigioase de interes national. S-a mai putut observa, in ciuda coincidentei punctelor de vedere prezidentiale cu cele ale PD, ca Presedintele si partidul sau sunt izolati pe scena politica. Ei joaca impotriva tuturor. Neintelegand psihologia jocului. Si nici regulile.   Intelegerile pe sub masa cu PRM si cu unii fruntasi PSD pana una alta nu au functionat. Ca atare, reteta fortarii de catre Basescu a unei solutii politice doar cu PD, nu va functiona. Este timpul ca seful statului, sa renunte sa mai apese pe butonul care genereaza crize. Si privind realitatea in fata, sa incerce sa armonizeze viata politica romaneasca. Facand abstractie de propriu ego. Care nu foloseste nimanui. Si meritandu-si astfel leafa de presedinte.

           

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii