Lovitura de maestru sau politica pe pilot automat?   septembrie 27th, 2006

 

            Nominalizarile viitorilor directori ai principalelor servicii secrete, facute luni dupa-amiaza de presedintele Traian Basescu, au starnit senzatie. Evident, acest efect constand in multiple reactii ale politicienilor si analistilor este generat nu atat de perspectiva ca domnul Claudiu Saftoiu sa fie transferat din functia de consilier prezidential in cea de director al serviciului de spionaj al Romaniei. Pentru ca Saftoiu era oricum in carti. Numele sau fusese de mai multe ori vehiculat, fie pentru functia de ambasador al Romaniei la Washington – faptul ca acolo lucrurile treneaza este in sine extrem de semnificativ – fie pentru cea de director al unui serviciu secret. Saftoiu era asadar in carti, chiar daca, de fiecare data cand a aparut vreo referire in acest sens in ZIUA, a insistat sa i se publice dezmintirea. Ceea ce a starnit adevaratul soc este, insa, nominalizarea lui George Maior, senator al principalului partid din opozitie. Si nu un parlamentar oarecare, ci presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Daca ar trebui sa ne luam, pur si simplu, dupa declaratiile anterioare ale lui Traian Basescu, facute in campanie electorala si dupa, pana mai zilele trecute, nu ne-ar ramane decat sa tragem concluzia ca Basescu a adus lupul paznic la stana. Un reprezentant de marca al principalului inamic pus in fruntea securitatii interne. Pare o curata sinucidere, o aruncare in hau cu liberalii de gat. Dar cred ca logica acestei senzationale mutari pe tabla de sah politic ne conduce intr-o cu totul alta directie. Fapt este ca, asa cum a gandit cele doua nominalizari, seful statului a iesit intr-un mod magistral din coltul vulnerabil al tablei de sah. De unde pana luni i se pregatea o umilitoare lovitura in Parlament, prin nevalidarea propunerilor pe care urma sa le faca, iata ca astazi Basescu a reusit sa sara in saua unui cal alb. Este in afara oricarei indoieli ca va obtine voturile necesare pentru numirea noilor sefi ai serviciilor secrete. Dar mai obtine si altceva: un viitor sprijin PSD. Numirea lui Maior este o investitie pe termen lung. Din aceasta perspectiva, liberalii au fost facuti knock-out tehnic. Si nu numai ei. Dar semnificatia acestei miscari a presedintelui se poate reduce doar la evitarea unei umilinte prin desconsiderarea PNL si onorabilizarea PSD? Desemnarea lui Maior este un proiect nascut in mintea presedintelui din ratiuni tinand exclusiv de batalia politica cu PNL?

            Pana luni dupa-amiaza, in mod insistent, apropiatii presedintelui Traian Basescu le sugerau prietenilor din mass-media ca la conducerea celor doua servicii secrete vor fi nominalizati adjunctii acestora. Interimarii. Chiar daca ei sunt militari, iar practica in statele democratice este ca in functiile respective sa fie plasati civili. Si acest rationament parea logic. Pentru ca, in absenta consultarii cu partidele politice – facem abstractie de PD – Basescu nu avea nici un mijloc de a obtine acordul Parlamentului in eventualitatea in care ar fi incercat sa numeasca, la SRI si SIE, doi favoriti. Principalul partid al Aliantei, cel putin sub aspectul numarului de parlamentari, PNL, ar fi facut praf si pulbere proiectul prezidential daca nu si-ar fi putut plasa regina – Radu Stroe sau Norica Nicolai – pe tabla de joc a unuia dintre cele doua servicii. Pe de alta parte, numirea unor militari ar fi creat reticente la nivelul societatii civile dar si reactii negative, in plan extern. In plus, cine le garanta liberalilor ca actualii directori interimari nu sunt oamenii lui Basescu?

            Aparent, Traian Basescu nu avea nici o solutie. Cu liberalii nu accepta o impartire a puterii in serviciile secrete, iar sprijinul PD era insignifiant. Nodul gordian trebuie taiat intr-un fel. Din aceasta perspectiva, solutia gasita este geniala. O negociere cu un singur partid, finalizata intr-un timp record si obtinerea unei majoritati confortabile in Parlament. Unde mai pui ca PSD este cel care avansase, in mod spectaculos, ideea unei rotatii in ceea ce priveste decizia la nivelul conducerii serviciilor secrete. Sa fie acesta primul pas catre o viitoare alianta PD-PSD? Sa fie presedintele Basescu initiatorul acestei reasezari a principalilor vectori din politica romaneasca, in ciuda faptului ca, in mod insistent, atat el, cat si Partidul Democrat au afirmat ca este exclusa orice formula de coabitare politica cu PSD? Denumit drept un partid al coruptilor, de sorginte comunista si aratat ca principal inamic al aliantei care a castigat alegerile? Posibil. Dar la fel de posibil este ca Traian Basescu sa se fi inteles, in prealabil, nu cu conducerea PSD, ci cu un centru de putere al acestui partid. Cel de la Cluj. Din care face parte si George Maior. Iar lui Geoana sa i se fi servit pe tava o solutie pe care acesta nu o putea refuza. Pentru ca este in beneficiul PSD. Cine ar mai putea crede ca acest partid este comunist si corupt, cand insusi seful statului, provenit dintr-o alianta de dreapta, il numeste din randurile PSD pe directorul serviciului inteligent intern? Sah mat!

            Asadar, am toate motivele sa cred ca noii sefi ai serviciilor secrete, Maior si Saftoiu, au ceva mai mult in comun decat studiile postuniversitare de la Washington. Si anume, ei fac parte integranta dintr-un proiect politic pe termen lung al presedintelui Basescu. O platforma electorala pentru viitoarele alegeri.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii