Doi vecini   noiembrie 18th, 2006

 

            Acum cinci ani, cand cetatenii Adrian Nastase si Traian Basescu nu se mutasera, primul in Zambaccian, iar cel de-al doilea in vila de la Otopeni, atribuindu-si si faimoasa casa din Mihaileanu, cei doi erau vecini de etaj intr-un bloc obisnuit. Si se cinsteau, din cand in cand, cu cate un pahar de whisky plus gheata. Si sotiile se frecventau. Se parea ca aceasta fratie nu putea fi tulburata nici macar de faptul ca fiecare conduce cate un partid politic. Pana cand Basescu a anuntat in mod public ca-i va trimite pe primarii PSD „sa ascuta creioane”. Cu alte cuvinte, ca le va reduce atributiile. „Vecinul” Nastase a reactionat in forta. Prin intermediul Consiliului Municipal dominat de PSD. Conflictul, o data escaladat, a generat reactii disproportionate. „Vecinul” Basescu a iesit la rampa cu o dubla acuzatie. Terenul din Zambaccian era obtinut fraudulos de familia Nastase, iar „vecinul”, homosexual. La scurt timp, Nastase a anuntat, la fel de public, ca Basescu va fi „cautat la Dosarul Flota”. Sotiile s-au imbufnat. Capitala a fost paralizata de nesfarsitele lupte intre primarii de sector si consilieri, pe de o parte, si primarul general, pe de alta parte. In schimb, au devenit extrem de activi politistii, care au scotocit Constanta, strangand tone de materiale. O tara intreaga a participat la razboiul „vecinilor”. Cand ancheta penala in Dosarul Flota era in curs, nimeni nu i-a cerut lui Traian Basescu sa demisioneze din conducerea PD sau de la primarie. Chiar daca ea ar fi continut probe, era tot o mascarada. Cand rechizitoriul a fost gata si procesul a inceput, prefectul PSD al Capitalei nu l-a suspendat din functie pe primarul general. Si nici atunci cand Basescu a decis sa candideze din nou, mai intai la conducerea Capitalei si apoi a Romaniei, nimeni, nici macar din tabara adversarilor politici, nu i-a solicitat sa renunte sau sa paraseasca PD pentru ca este invinuit intr-un proces penal. Era limpede ca ancheta fusese ordonata si dirijata politic. Ca dovada, in 2004, Nastase i-a facut „vecinului” o propunere de senzatie. Sa faca o alianta. „Vecinul”, care tocmai batuse palma cu Magureanu, s-a gandit o luna inainte de a refuza. Dar moda s-a schimbat. Aflat doar intr-o faza de cercetare, sub presiunea opiniei publice, a Aliantei DA si chiar a propriului partid, Nastase a fost silit sa se retraga din conducerea PSD. Iar acum, sub acelasi pretext se incearca chiar eliminarea lui din partid. Desi e clar ca asistam din nou la o mascarada judiciara, construita politic. Chiar daca unele probe ar fi confirmate.

            Ce s-ar fi intamplat cu Dosarul Flota daca Nastase ar fi iesit presedinte? Pana la o sentinta definitiva, aproape 100 de oameni ar fi fost tarati prin tribunale ani de zile. Si, la sfarsit, ar fi fost sau nu condamnati. Ce se va intampla daca Basescu pierde in 2009 alegerile, iar Dosarul Flota va fi repus pe tapet, in conditiile in care PSD se va afla la guvernare? Dar ce se va alege din Dosarul Zambaccian, daca Nastase nu pleaca din PSD, iar PSD revine la guvernare? Si ce se va intampla cu Nastase insusi? Nu cumva i se va aplica si lui efectul pervers al inaltarii din pumni? Dupa modelul „vecinului” Basescu?

            Cand Nastase a declansat Dosarul Flota, i-am spus ca-l face pe Basescu presedinte. Acum ii spun lui Basescu ca declansarea mascaradei Zambaccian il poate face sa rateze. Al doilea mandat. Si nu numai. Iar fostul sau vecin ar putea iesi chiar intarit din acest razboi politico-penal.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii