Ultimatum fals   martie 26th, 2007

 

            Un liberal de vaza, apropiat al premierului, cunoscut ca o persoana care nu a iesit niciodata din cuvantul acestuia, Teodor Atanasiu, tam-nesam, i-a transmis sefului sau un avertisment ultimativ. Si nu in mod direct, ci prin intermediul opiniei publice. Ce spunea Atanasiu la sfarsitul saptamanii trecute? Ca este momentul ca Tariceanu sa puna capat crizei. Imediat. Altfel, va suferi consecinte neplacute de natura politica. Din orice alta directie ar fi fost lansat un asemenea semnal de alarma – exceptandu-i pe apropiatii liderului liberal – am fi putut considera ca avem de-a face fie cu o atentionare severa, fie chiar cu o amenintare de tip ultimativ. Dar acum, e clar ca ne aflam in prezenta unei simulari. Ce scop are declaratia lui Atanasiu? Nu cumva ea anunta iminenta restructurarii Guvernului? Intr-o formula in care liberalii sa fie cei care sa aiba ultimul cuvant?

            Partidul Democrat – a devenit vizibil pentru opinia publica – isi strange bagajele pentru a pleca de la guvernare. Intr-o maniera care sa genereze pierderi, rezultate din divort, doar de partea cealalta. Liberalii, la randul lor, sunt, din punct de vedere psihologic, suta la suta pregatiti pentru a rupe, si sub aspect juridic, o alianta facuta ferfenita in fapt. Este cat se poate de firesc ca si liberalii sa incerce sa transfere costurile in cealalta parte. Pentru ca daca activul celor doua partide este gata sa treaca formal in tabere opuse, nu acelasi lucru se intampla la nivelul electoratului. O parte a acestuia se afla, inca, in ceata. Traind iluzia ca Alianta mai are o sansa. Din aceasta perspectiva, sarcina PD este de cateva ori mai usoara. Pe cand in opozitie, democratii ii vor putea acuza pe liberali ca stau agatati de ciolanul puterii. A unei puteri corupte, pe care PD a incercat zadarnic, cu Macovei si Blaga in frunte, sa o asaneze. In al doilea rand, democratii beneficiaza si de o a doua imprejurare de natura electorala. Si anume, ca inca o parte a electoratului, de acum al fostei Aliante DA, continua sa creada in rolul benefic pe care il poate juca Traian Basescu, ca sef al statului. In timp ce liberalii, din ce in ce mai raspicat, afirma contrariul. In al treilea rand, pentru a ramane la putere intr-o formula de guvern ultraminoritar, liberalii vor avea nevoie, in mod obiectiv, de o sustinere parlamentara din partea opozitiei, macar in cateva mari directii de interes national. Pentru ca altfel, noua formula guvernamentala nu va fi validata de Parlament. Si, chiar dupa validare, demersurile Executivului ar putea fi blocate de catre majoritate. Dar majoritatea este dominata de PSD. Deci, adversarii liberalilor, si in primul rand PD, ar putea incerca – operatiunea, de altfel, este in plina desfasurare – sa convinga electoratul Aliantei DA ca PNL face un pact al diavolului cu PSD. Din aceasta veritabila furca politica liberalii incearca sa scape. De aici, rezulta trei consecinte: repetatele tentative ale acestora de a acuza insistent Partidul Democrat de legaturi traditionale subterane si ticaloase cu fostul FSN si fostul PDSR, ajuns azi PSD; tendinta de a prelungi criza politica, obligand, astfel, PD sa preia initiativa ruperii Aliantei; un sprijin subteran si apoi manifest pentru suspendarea si demiterea lui Basescu.

            Evident, lumea nu poate fi impartita in alb si negru. Nu exista doar ingeri si demoni. Iar demonizarea PSD, PRM si PC nu poate merge la nesfarsit. Si nici idealizarea celorlalti. Pe termen mediu si lung, Basescu, PD, presa si ONG-urile aservite vor pierde partida. Pe termen scurt, infruntarea politica va continua la fel de dur. Dar imediat, in cel mult cateva zile, vom avea, totusi, un Guvern restructurat. Probabil PNL-UDMR. Avertismentul ultimativ al lui Atanasiu este cocosul care anunta primele ore ale diminetii. Semnalul ca, probabil, pana la Pasti, Romania va defila intr-o noua formula guvernamentala. Pentru PNL, adevaratul razboi abia incepe.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii