Schizofrenia letala   mai 2nd, 2007

 

            Am citit zilele trecute o fraza stupefianta semnata, in Romania Literara, de o personalitate din lumea culturala de la Bucuresti, Mircea Mihaies. Reproduc ad literam textul: „n-am sa obosesc sa reamintesc cititorilor acestei rubrici (corect sa le reamintesc – nota SRS -) marea mea obsesia (corect obsesie – nota SRS -) politica: si anume, sa ajung sa traiesc intr-o tara in care parlamentarii nu vor avea dreptul la mai mult de doua mandate”. Panseul de mai sus, dincolo de gafele gramaticale, merita a fi comentat. Din doua perspective. Reprezinta expresia unei schizofrenii. Letale; lansata de un exponent al intelectualitatii romane. De o persoana careia nu i-a contestat nimeni, pana azi, statutul de carturar. De unde pana unde ideea ca ar trebui limitat numarul mandatelor la care are dreptul un parlamentar? Din experienta carui stat democratic sau nedemocratic s-a inspirat Mircea Mihaies, cel care se adreseaza, asa cum spune, unora dintre cei mai instruiti cititori?

            Ideea limitarii mandatelor de parlamentar este atat de socanta, incat am incremenit, literalmente, in momentul in care am citit textul pe care l-am reprodus. Nu cumva mi-a scapat ceva esential din stiinta politicii? Este posibil sa fi omis experiente si teorii atat de importante pentru constructia statului modern? Si, desi am incredere in mine insumi si in dramul de cultura pe care am agonisit-o de-a lungul anilor, marturisesc ca siguranta afisata de Mihaies m-a pus pe ganduri. Determinandu-ma sa reevaluez tot ce am invatat. Sa intreb in stanga si in dreapta. Pentru ca, in final, sa aflu ca niciunde in lume, in intreaga istorie moderna nu a existat o asemenea restrictionare a numarului de mandate pentru parlamentari. Si nici nu am intalnit vreun caz in care oameni seriosi – desigur exceptie face Mircea Mihaies – sa-si fi pus macar o asemenea problema. Explicatia este cat se poate de simpla. Ce reprezinta un parlament intr-un stat democratic oarecare? O suma de politicieni provenind din diferite partide, exponenti ai unor orientari diverse, o compozitie creata in urma votului cetatenilor. Unul dintre rezultatele pluralismului politic este ca reprezentantii partidelor care au unul sau mai multe mandate in cea mai importanta institutie a democratiei, care este forumul legislativ, se supravegheaza reciproc. Ei traiesc intr-o continua competitie care are drept scop afirmarea propriei doctrine si cucerirea puterii politice. Parlamentul, in ansamblul lui, poate fi comparat cu o constructie mai mult sau mai putin sofisticata, alcatuita din mai multe caramizi. El poate fi dizolvat numai in situatia in care au intervenit asemenea tensiuni in raport cu Executivul, incat statul respectiv nu mai poate fi guvernat. Sau in ipoteza in care nu poate fi instalat un guvern intrucat nu primeste suficiente voturi la investitura. In schimb, numarul de mandate este limitat in toate democratiile, in ceea ce il priveste pe presedinte. Fie intr-o republica prezidentiala, fie intr-o republica parlamentara. Explicatia este simpla. In timp ce Parlamentul este expresia stadiului atins de societate, mandatul prezidential este rezultatul votului dat de cetateni unei singure persoane si in functie de o conjuctura data. Daca Parlamentul este o suma de caramizi din care a rezultat o constructie care seamana cu societatea, presedintele este o singura caramida. Care, la un moment dat, poate reprezenta cu totul si cu totul altceva decat ceea ce vrea societatea. O singura persoana poate avea, la un moment dat, un comportament deviant. Poate chiar innebuni. Sau, dorind sa isi asume jocuri inalte in politica interna si externa, pe calea autocratiei, autoritarismului sau chiar a dictaturii, poate pune in pericol democratia. In asemenea situatii, constitutiile din statele moderne prevad, asa cum este si firesc, proceduri de suspendare si demitere a sefului statului.

            Ceea ce Mihaies incearca sa sugereze, reprezinta altceva decat modelul unui stat modern democratic. Intelectualul de vaza, Mihaies, viseaza la o republica populara. Cum am mai avut. De ce vrea asta Mihaies? Si cine este el? Voi reveni maine.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii