Utopia   august 21st, 2007

 

            Nu este obligatoriu ca in Romania sa fie organizate, in acest an, alegeri pentru Parlamentul European. Ele pot fi tratate ca o simpla utopie. (…) Romania e singurul stat care nu are decat parlamentari provizorii.

            Mare dezbatere politica pe tema europarlamentarelor. Despre care populatia a auzit. Ceva vag. Si atata tot. Informatii legate exclusiv de batalia pentru ciolan, executata la Bucuresti si raspandita ca o epidemie in intreaga tara. In timp ce, de fapt, alegerile nici nu sunt necesare acum. Cel mult, ele pot fi utile ca simplu exercitiu democratic. La ce foloseste un europarlamentar? Cum trebuie sa fie el? Ce interese specifice au romanii? La aceste intrebari si la multe altele nu raspunde nimeni. Pentru ca esenta intregului tambalau la capatul caruia va fi fixata data alegerilor il reprezinta nu europarlamentarele in sine, ci, pur si simplu, semnalul de forta pe care acestea il pot da, in deschiderea adevaratei campanii electorale care va incepe cu localele din 2008 si va sfarsi candva, in 2009, prin alegerea unui nou presedinte. Cine sta astazi mai bine in sondaje? Cine are astazi o sansa mai buna pentru a obtine un scor superior la europarlamentare? Acela se grabeste. Iar cine are sanse scazute, date de aceleasi sondaje, temporizeaza. Care este, insa, dincolo de framantarile autohtone – fata vazuta fiind pentru public, iar cea nevazuta, pentru sforarii politici – importanta europarlamentarelor? Si este obligatoriu, pana la urma, ca ele sa se desfasoare in acest an?

            Ii voi uimi pe cititori, incercand sa dau un raspuns cat se poate de transant la a doua intrebare de mai sus. Nu este obligatoriu ca in Romania sa fie organizate, in acest an, alegeri pentru Parlamentul European. Ele pot fi tratate ca o simpla utopie. Cum asa, vor sari ca arsi alti analisti, de vreme ce toate statele UE, inclusiv Bulgaria, au parlamentari batuti in cuie in acest important organism international, mai putin Romania? Asa este. Romania e singurul stat care nu are decat parlamentari provizorii. Pentru ca Bulgaria a organizat, de mult si in mare viteza, alegeri pentru acest forum. Aparent, deci, suntem in culpa. Sau, oricum, riscam sa fim, daca nu facem in acest an alegeri. Din nou, romanii ar fi „speciali”. Ei bine, in ciuda acestei realitati, exista suficiente argumente pentru a nu ne grabi sa facem alegeri. Si inca in luna decembrie. Cand romanii, tinand cont si de vremea care va fi atunci si de toate evenimentele legate de sfarsitul de an, nu-si vor da prea multa silinta pentru a se prezenta la urne. Si nici campanie nu se va putea face, prin mocirla sezonului rece. Si nu ma refer la costul foarte mare care va avea, evident, efecte negative asupra bugetului. Am alt argument, mai solid. Uniunea a decis, probabil in perspectiva adoptarii pe o alta cale a Constitutiei europene, sa precipite momentul formarii unui nou Parlament. Acesta va incepe sa functioneze in ianuarie 2009. Daca Romania organizeaza, in decembrie 2007, alegeri pentru Parlamentul UE, atunci parlamentarii desemnati vor fi pe post de efemeride. Tinand cont de momentul in care se vor dezmetici, precum si de perioadele de vacanta, rezulta ca vom organiza alegeri pentru parlamentari care vor lucra doar cateva luni. Cel mult noua. Merita efortul? Merita cheltuiala?

            Daca invocam aceste argumente, sunt convins ca oficialii europeni ar accepta ca alegerile sa fie organizate nu in decembrie 2007, ci atunci cand le va face toata lumea. Astfel, vom putea desemna nu un alt fel de provizorii in organismul european, ci parlamentari pentru un mandat intreg.

            Sunt convins ca asertiunile de mai sus ii vor deranja si irita in special pe reprezentantii popularilor europeni. Care spera sa se poata folosi de influenta pe care inca o are Basescu pentru ca, prin intermediul PD, PNG si, probabil, PLD, sa aduca un plus substantial de mandate europarlamentare.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii