Hent si tertip   septembrie 6th, 2007

 

            Nastrusnica idee ca, dupa doua mandate la Primarie detinute de Basescu si un al treilea tot de el, printr-un om de paie, sa descoperi tam-nisam ca Bucurestiul nu poate fi condus atata timp cat exista sectoare.

            Adriean Videanu, primarul PD al Capitalei, a dat-o in bara. Rau de tot. Bucurestiul e vraiste. Iar numaratoarea inversa pana la alegeri ii este fatala. Nu exista nici cea mai mica sansa ca in martie 2008, tragand linia, sa demonstreze ca si-a indeplinit angajamentele. Dar mentorul sau, Traian Basescu, cel care i-a transferat Primaria cu arme si bagaje, cu consilieri, consiliere si afaceristi cu tot, este intr-o situatie si mai rea. Pentru ca el este adevaratul responsabil. Un esec de proportii al lui Videanu il poate costa al doilea mandat prezidential. Ca sa nu mai discut de handicapul cu care Partidul Democrat ar urma sa intre apoi, odata Capitala pierduta, in alegerile parlamentare. Si nici aruncarea cu cinism a lui Videanu – asa cum se intentiona in urma cu vreo doua saptamani – nu este o solutie. Tot in capul lui Basescu s-ar sparge. Ei bine, in aceasta situatie singurul scenariu pe care il are la indemana e o jonglerie. Tip Basescu.

            Jobenul a fost pus pe masa zilele trecute si, din el, seful statului a scos iepurasul. Lansand pe piata o idee stiintifico-fantastica. In Bucuresti este haos, nu pentru ca primarul este incapabil, om de paie, carpa sau pus pe golanii. Ci pentru ca sistemul nu e bun. Si cu asta Basescu impusca doi iepuri. Incercand sa salveze obrazul lui Videanu, isi motiveaza propria impotenta in calitatea sa de primar general. Si atunci, principalul responsabil in statul roman pentru apararea legii ataca legea. Adica actul normativ dupa care este organizata metropola Romaniei de vreo 80 de ani. Impartirea pe sectoare. Existenta mai multor autoritati. Care, vezi-Doamne, se calca pe bataturi intr-un asemenea hal, incat nimeni nu poate face treaba aici. Iar solutia, in viziunea intai-statatorului de la Cotroceni, ar trebui sa fie concentrarea in mana unui om a intregii puteri administrative. Marele strateg ar avea, in aceste conditii, puterea de a taia si de a spanzura. De a lua Capitala de la inceput. De a ctitori orasul visurilor noastre. Iepurasul scos din joben, la o analiza mai atenta, se transforma in balaur. Nici macar Ceausescu, pe vremea cand indica si ctitorea, nu a indraznit sa-si puna problema desfiintarii sectoarelor. Care, intre altele, exista si in Capitala statului a carui Constitutie se tot cazneste Basescu sa o imite. Republica prezidentiala franceza. Parisul, insa, a fost, este si ramane impartit bine mersi in arondismente. Adica in sectoare. Pentru ca edilii lui, dar si cei mai importanti politicieni, au ajuns la concluzia ca altfel nu se poate. Iar Orasul Luminilor, har Domnului, supravietuieste. E drept, fara primari ca Halaicu, Ciorbea, Lis, Basescu ori Videanu.

            Nastrusnica idee ca, dupa doua mandate la Primarie detinute de Basescu si un al treilea tot de el, printr-un om de paie, sa descoperi tam-nisam ca Bucurestiul nu poate fi condus atata timp cat exista sectoare. Si sa dai vina pe lege. Putin mai lipseste ca seful statului, in incercarea de a salva ceva din onoarea sa si a PD, sa ne propuna si vreun referendum pentru Primaria Capitalei.

            Cum va avea loc, prin urmare, campania electorala uninominala pentru dregatoria celui mai important oras al Romaniei? Ea va fi declansata prin contestarea sistemului? Sau a si fost? Nu cumva presedintele tuturor romanilor s-a si lansat in campania pentru Bucuresti, actionand ca un politician anti-sistem? Daca da, este prins intr-o situatie de hent. A pus mana pe minge, incercand sa-i ameteasca pe arbitri si spectatori si s-o strecoare, astfel, in poarta. Teama mi-e ca acest tertip nu mai tine. Videanu a afirmat de nenumarate ori ca abia la sfarsitul mandatului sau de primar general al Capitalei ceilalti au voie sa-i faca bilantul. Pentru ca, a spus textual, „angajamentul meu este pentru patru ani”. In curand, cei patru ani expira. Si ce va ramane? O noua pisica moarta legata de gatul lui Basescu. Pe care nu o mai poate arunca in curtea vecinului. Asta daca ignoram faptul ca omul presedintelui este un infractor. Deocamdata, dovedit doar de presa. Fara prezumtia de nevinovatie.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii