Iliescu se intoarce   septembrie 12th, 2007

 

            O eventuala spulberare a principiului alternantei la putere, prin nerevenirea stangii dupa patru ani de guvernare a dreptei, ar fi catastrofala pentru un partid inca puternic clientelar.

            In cel mai mare partid din Romania, singurul care alearga pe culoarul socialist, se misca placile tectonice. Daca nu se anunta un cutremur, in orice caz, la orizont se profileaza schimbari importante. Inainte de a incepe numaratoarea inversa a alegerilor locale si parlamentare. Iar cea mai spectaculoasa evolutie a evenimentelor din interiorul PSD poate fi mazilirea lui Mircea Geoana. Si, pe acest fond, o revenire in forta, fie ea si provizorie, a lui Ion Iliescu. In fine, inca in penumbra, poate fi observata si recuperarea accelerata de autoritate, al carei beneficiar este Adrian Nastase.

            In capul lui Mircea Geoana, ajuns atat de spectaculos presedinte al PSD in urma confruntarii sale cu Ion Iliescu, se sparg, in acest moment, toate ouale stricate. Lui i se reproseaza faptul ca, dupa ce s-a scurs mai bine de jumatate din ciclul electoral, desi in opozitie, PSD a continuat sa scada in sondaje in loc sa urce, pentru a reveni, in mod decisiv, la putere. O eventuala spulberare a principiului alternantei la putere, prin nerevenirea stangii dupa patru ani de guvernare a dreptei, ar fi catastrofala pentru un partid inca puternic clientelar. Lui Mircea Geoana i se sparge in cap si oul stricat al referendumului. Desi nu PSD – in ciuda faptului ca nu a stiut sa se mobilizeze decisiv – este vinovat. Ci altii. In special PNL, care nici nu a incercat o alianta cu celelalte partide parlamentare, pentru a-l dobori definitiv pe Basescu si nici nu a profitat de suspendarea acestuia, pentru a promova legi care sa il impiedice pe seful statului sa mai joace pe degete, si in viitor, prevederile Constitutiei. Ca sa nu mai vorbim ca Mircea Geoana plateste si pentru, in definitiv, un succes PSD, si anume legea prin care pensionarilor li s-au marit veniturile. A fost un proiect in primul rand PSD. Si abia apoi asumat de PNL. Dar interventia in forta, contra maririi pensiilor, a lui Traian Basescu a creat un efect ciudat. A obligat Guvernul sa apere vehement cresterea pensiei, astfel incat meritele PSD au fost puse in umbra. Constient de acest lucru, pe ultima suta de metri, Geoana incearca sa recupereze, avansand insistent propunerea devansarii cu doua luni a cresterii pensiilor. Dar, pana la un eventual succes, tot el e incasatorul. Ca si in cazul esecului, pe multiple planuri, al initiativei – care i s-a pus in bratele prea moi – vizand o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Care, daca va mai avea loc, se va solda cu un dezastru. Pentru ca Geoana a uitat de cele trei cuvinte magice pronuntate de orice parlamentar, atunci cand exista pericolul unor alegeri anticipate: „Nu plecam acasa”. Si, mai nou, tot lui Geoana i se sparge in cap si oul, urat mirositor, al dosariadei politico-penale declansata de Basescu impotriva adversarilor sai politici, intre care unii sunt proeminente personalitati PSD. Mai ales acum, cand vulnerabilul presedinte al acestui partid a amenintat, el insusi, cu dosarele.

            Asa stand lucrurile, in jurul lui Mircea Geoana, dupa ce s-a format un gol, incepe sa se stranga cercul inamicilor sai politici. Sunt multi cei care au o polita sa-i plateasca. In frunte cu Ion Iliescu, care a pierdut atat de umilitor dupa alegeri competitia cu Geoana, incat era cat pe-aci sa-si ia jucariile si sa plece acasa. Ca sa nu mai vorbim de alti lideri PSD proeminenti, primul fiind Adrian Nastase, cat pe-aci sa fie aruncat peste bord. Unul, Dan Ioan Popescu, care inca-si mai pastreaza o influenta, a si fost zburat. Dar daca Geoana este eliminat, cine ii ia locul? Pentru moment, in recuzita PSD nu exista decat doua variante: fie o conducere interimara, un fel de triumvirat, din care probabil nu vor lipsi Ponta si Diaconescu, fie o revenire a lui Ion Iliescu. Eu, unul, cred ca mai la indemana, pana cand succesiunea va fi transata definitiv, poate in favoarea lui Nastase, este a doua varianta. Mai ales ca Iliescu ar fi si un garant ca dosariadei politico-penale a lui Basescu i se va pune, intr-o buna zi, capat. Cum-necum, Ion Iliescu se intoarce.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii