Guvernul Basescu   aprilie 15th, 2008

 

            In timp ce o batalie crancena pentru alegerile locale a fost deja declansata, varful de lance fiind, cum este si firesc, Bucurestiul, la orizont se intrezareste identitatea viitorului guvern. Cel care va rezulta in urma alegerilor legislative. Si daca ne uitam atent, va fi de esenta PD-L. Adica guvernul lui Traian Basescu. Este rezultatul, aproape implacabil, al noului sistem de vot. Cel uninominal. Un calcul simplu ma determina sa lansez, inca de pe acum, prognoza preluarii Executivului de catre partidul prezidential.

            Daca nu ar fi existat acest tip de vot uninominal, convenit in cele din urma de catre partide si promulgat in urma unui fals scrasnet de dinti de catre Traian Basescu, as fi putut miza pe un viitor guvern non-PD-L. De ce? Pentru ca, daca la capatul alegerilor parlamentare PD-L s-ar fi plasat pe primul loc, incapacitatea acestuia de a se alia cu alte partide – fapt determinat de neincrederea cvasigenerala in nerespectarea intelegerilor cu Traian Basescu – ar fi determinat, in final, invalidarea guvernului promovat de seful statului. Daca la mijlocul unui ciclu electoral parlamentarii nu-si permit, pur si simplu, riscul crearii unei crize politice, prin invalidarea repetata a unui guvern de natura sa conduca la alegeri anticipate – pentru ca nu au certitudinea unui nou mandat – in conditiile vechiului sistem electoral, la inceputul unui mandat orice parlamentar si-ar fi putut asuma riscul. Pur si simplu, pentru ca, in scurtul interval de timp de cand a fost ales, nu s-a schimbat nimic. Nici in raporturile cu conducerea partidului, repunerea sa pe lista fiind o certitudine, si nici in ceea ce priveste posibilitatea de a fi din nou votat de acelasi electorat. Noua lege da peste cap toate calculele de acest fel. In acest moment, indiferent de pozitia sa intr-un partid ori in plan local, nici un lider politic nu mai poate fi absolut sigur ca va fi ales deputat sau senator. Nu-l plictisesc pe cititor cu un sistem de calcul de altfel extrem de complicat. Il rog sa ma creada pe cuvant. Nici Mircea Geoana, nici Emil Boc, nici Calin Popescu Tariceanu sau Corneliu Vadim Tudor nu pot fi siguri ca vor intra in Parlament. Prima oara. A doua oara, daca in urma invalidarii repetate a unui guvern PD-L s-ar ajunge la anticipate, incertitudinea ar fi si mai mare. Ca sa nu mai vorbim despre costuri. Aceste alegeri uninominale vor fi cele mai scumpe din istorie. In cazul anticipatelor, pretul, si asa usturator, ar trebui platit de doua ori. Indiferent ce vor solicita conducerile partidelor, deputatii si senatorii vor opta ferm pentru a-si pastra mandatele. Ca atare, orice formula de guvern prezidential va fi validata. Si asta, indiferent de scorul pe care il va obtine PD-L.

            Altfel ar fi stat lucrurile daca s-ar fi mers pana la capat in sistemul de vot uninominal. Asa cum ceruse Basescu. Si cum solicitasera insistent unii reprezentanti ai societatii civile. Continui sa cred ca Romania nu este pregatita pentru nici o formula de vot uninominal. In nici un caz in 2008. Si cu atat mai mult legea, asa cum a fost promulgata, se va dovedi dezastruoasa. Vom trage linia in toamna si vom afla cu stupoare ca nu avem un Parlament mai curat ori mai competent ori, cel putin, mai tanar. Vom avea, in general, deputati si senatori cu o stare materiala infloritoare. Rezultatul ruletei politice ar putea, in cel mai bun caz, sa dea un numar mai mare de parlamentari instariti, care sunt si cinstiti in comparatie cu ceilalti. La asta s-ar putea reduce tot beneficiul. In schimb, cetateanul va fi mai inselat decat pana acum.

            Rationamentul de mai sus la ce conduce? La concluzia ca, indiferent de optiunea electoratului, desemnarea unui viitor guvern este la mana unei persoane. A presedintelui. Unde pune el degetul se face aur. Iar partidul respectiv vine la guvernare. Or, in aceste conditii, care alta poate fi solutia previzibila decat cea ca Traian Basescu va opta pentru propriul partid? De aici am ajuns la prognoza sintetizata in titlu.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii