Efectul Stalingrad   aprilie 17th, 2008

 

            Este, cu desavarsire, fals optimismul afisat de liderii PSD in raport cu batalia electorala pentru functia de primar general al Capitalei. Intentia ferma a doctorului Sorin Oprescu de a-si depune candidatura, daca se transforma in realitate, va da peste cap toate calculele si prognozele emise pana in prezent.

            Pentru ca scenariile nu pot lua in calcul decat comportamentele liniare, previzibile ale principalilor actori politici. Orice atitudine neliniara poate schimba o realitate, conducand la rezultate surpriza. Un contracandidat, in primul rand al lui Cristian Diaconescu, de calibrul lui Sorin Oprescu, il poate scoate pe favoritul PSD din cursa pentru al doilea tur de scrutin. Si de aici mai departe, consecintele pot fi dezastruoase pentru socialisti. Intentia lui Sorin Oprescu de a intra in cursa electorala creeaza, pentru PSD, un efect de tip Stalingrad. Luand cu asalt Capitala, pe care nu a putut-o conduce, pana acum, niciodata, acest partid se vede, la randul sau, incercuit de o neasteptata forta disidenta, venita din interior. Reprezentata de partizanii doctorului Sorin Oprescu.

            Doctorul Sorin Oprescu a decis sa-si depuna candidatura pentru Primaria Generala a Capitalei, dupa ce staff-ul PSD l-a nominalizat pe Cristian Diaconescu. Motivul invocat este ca sondajele de opinie, facute anterior, l-au desemnat, pe primul loc, cu o puternica majoritate pe doctorul Sorin Oprescu. Acesta se intreaba, pe buna dreptate, de ce in aceste conditii a fost scos din cursa. Si, convins ca va castiga, forteaza, asumandu-si chiar raspunderea si riscul de a parasi PSD, in momentul depunerii candidaturii. Argumentul sondajului de opinie este imbatabil pana la un punct. Dincolo de care e discutabil. Daca sondajele de opinie ar fi suficiente, atunci nu ar mai trebui sa aiba loc alegeri. Si, cu atat mai putin, campanii electorale. Care este rostul campaniilor electorale? Ca, utilizand metode, tehnici si strategii adecvate, actorii politici si partidele sa-si imbunatateasca situatia. Schimband, daca se poate chiar spectaculos, rezultatul sondajelor. Cum s-a intamplat in cursul campaniei prezidentiale din 2004, castigata de Traian Basescu, in ciuda faptului ca, pana in ultima clipa, sondajele aratau ca pierde. Sau in cazul Stavarache, care a daramat la Bacau toate prognozele. Si in cazul Oprescu este posibil sa se intample acelasi lucru, daca nu are in spate un partid puternic si o strategie bine pusa la punct si generos finantata. In al doilea rand, e bine sa ne punem intrebarea – si sa si raspundem la ea – daca optiunea pentru Primaria Generala a Capitalei este personala sau politica. Daca va conta omul sau partidul. Pana in prezent, Primaria Generala a Capitalei a fost disputata doar politic. Nu a existat, in 18 ani, o batalie a unor personalitati ori o infruntare a unor viziuni diferite, vizand buna gospodarire a orasului si dezvoltarea sa. Nu exista nicio garantie ca acum va fi altfel. Este si motivul care i-a determinat, in cele din urma, pe liderii PSD sa opteze politic. Cum, de altfel, au procedat si celelalte partide.

            Dincolo de argumentele de mai sus, Sorin Oprescu este un candidat redutabil. Care, nu este deloc exclus, sa faca, in final, figura senzationala pe care a facut-o si Marian Vanghelie, atunci cand, refuzat de propriul partid, a candidat independent si a castigat. Intorcandu-se apoi in PSD pe cai mari. Dar, chiar daca Sorin Oprescu nu va castiga si in ipoteza in care nu va intra nici macar in turul doi, candidatura lui va avea tot un efect mortal asupra PSD. Pentru ca ii reteaza lui Cristian Diaconescu sansele de a se califica in turul doi. Pur si simplu, pentru ca doctorul Oprescu este extrem de bine plasat sub aspectul imaginii sale publice. Indiferent de calitatile reale ale celor doi, Oprescu este mai cunoscut si mai iubit de catre bucuresteni decat Diaconescu. Acest avantaj va fi contrabalansat de catre organizatiile PSD, care il vor sprijini pe Diaconescu, dar nu va putea fi anulat. Imprejurarea de mai sus il califica pe „buldogul” Vasile Blaga in turul doi si ii confera cele mai mari sanse de a lua Primaria.

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii