Numele primarului general   aprilie 25th, 2008

 

            Eliminarea din cursa a lui Sorin Oprescu simplifica lucrurile. Pentru PSD. Dar le complica pentru PNL si PDL. In joc pentru functia de primar general al Capitalei sunt trei actori importanti, in ordine alfabetica Vasile Blaga, Cristian Diaconescu si Ludovic Orban. Este limpede ca nici unul nu este capabil sa castige alegerile din primul tur. In cel de-al doilea tur vor ramane doi. Cine sunt acestia? Cine are cele mai mari sanse de a deveni succesorul lui Videanu?

            Doua vorbe despre eliminarea lui Sorin Oprescu. Afirmatia ca s-a savarsit un abuz este la moda. Si extrem de populara. In realitate, daca vorbim de un stat de drept, nu sunt permise abateri de la lege. Daca doctorul Sorin Oprescu s-a bazat in strangerea semnaturilor pe oameni nepriceputi, este problema domniei-sale. Si acum plateste. Indiferent de cata credibilitate are, daca ii lipseste o singura semnatura, trebuie sa mearga acasa. Pentru ca asa spune legea. Invalidarea sa, insa, in calitate de candidat si modul in care este perceputa poate avea unele consecinte in alegeri. Daca bucurestenii ar avea, de pilda, certitudinea ca impotriva lui Oprescu s-a savarsit un abuz – chiar daca de fapt lucrurile nu ar sta asa – atunci autorul ar plati, fie ca este PSD, PNL sau PD-L.

            In realitate, singurul partid interesat ca Oprescu sa nu candideze este PSD. Dar PSD nu are absolut nici un mijloc de a-i pune bete in roate. Nu dispune de nici un instrument pentru a influenta decisiv Biroul Electoral Central. Si nici Justitia, careia Oprescu i s-a adresat. Pe de alta parte, adaptandu-se situatiei date, generata de decizia lui Oprescu de a candida independent, PSD a lansat o teorie si a adoptat o strategie de natura sa reduca la maximum factura impedimentului politic. Si sa poata chiar transforma handicapul in avantaj. De aici a aparut teoria prinderii electoratului bucurestean de stanga si a celor indecisi intr-o furculita, alcatuita dintr-un reprezentant PSD, Cristian Diaconescu, si un independent, Oprescu, si manuita tot de PSD. Sa ne intoarcem, insa, la tema acestei analize. Situatia din Bucuresti sub aspectul bazinelor electorale este diferita de cea din restul tarii.

            In Capitala, liberalii stau mai bine. Electoratul dur al acestora se plaseaza aproape de 20 la suta. In ultimii ani, si PSD a crescut. Acest partid va imparti diferenta cu PDL. Rezulta ca avem trei candidati din care doi alearga in fata, Blaga si Diaconescu, Orban suflandu-le destul de aproape in ceafa. Diferenta, pana la urma, o va face prestatia din campania electorala. Care a si inceput. Ma refer la modul in care se vor prezenta candidatii, dar si la sustinerea de care se vor bucura din directia partidelor.

            Pana in prezent, se poate afirma cu certitudine ca PDL si PSD s-au mobilizat mai bine. Ca de altfel si candidatii acestora. Cand ma refer la candidati, ma gandesc si la aportul de voturi pe care pot sa il aduca cei nominalizati pentru primariile de sector candidatului la Primaria Generala. De aceea sunt tentat sa prognozez ca in finala vor ajunge Blaga si Diaconescu. Primul cu un avantaj mai mare sau mai mic. Ce se va intampla, insa, in turul doi? Cum va reactiona electoratul PNL? Pe mana cui va merge? Raspunsul ni-l va da tot maniera in care se va desfasura campania electorala. Sunt inclinat sa cred ca cei mai multi vor trece in tabara anti-Basescu, votand cu Diaconescu. Si din aceasta perspectiva, exista o sansa reala ca in final acesta sa castige. Pentru ca nu vor fi votati „oameni-proiect”. Ci oameni politici. Va fi o infruntare a partizanilor lui Basescu cu adversarii acestora.

            Din ultimele sondaje se vede ca adversarii sunt mai multi. PSD este motivat sa se mobilizeze, pentru ca, daca ar cuceri pentru prima data Capitala, ar repurta o victorie uriasa, care va reverbera si la parlamentare. Iar daca PDL, cotat astazi drept principal favorit, va pierde ceea ce in trecut au castigat Basescu si Videanu, este inceputul unui dezastru fulminant.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii