Buldozerul de carton   mai 3rd, 2008

 

            Spectaculoasele rasturnari de situatie au creat o uriasa publicitate total necostisitoare in favoarea doctorului Sorin Oprescu. O parte a electoratului, pana ieri indecisa, este acum inclinata sa iasa din expectativa pentru a-l vota pe acest candidat independent. Dar sunt si sustinatori PSD care, indemnati de activisti ai acestui partid, sunt hotarati sa mearga pe mana lui Oprescu.

            Unii analisti afirma, chiar, ca doctorul ar putea castiga alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei. Si inca din primul tur. Eu sustin contrariul. Si anume ca Sorin Oprescu va avea, in cele din urma, un punctaj modest. Si nu fiindca omul nu ar merita mai mult. El va fi daramat de o serie de circumstante. Dar si infrant fiind, scorul obtinut de Oprescu va putea influenta, chiar deciziv, deznodamantul.

            Justitia, hulita de unii, elogiata de altii, a descoperit un fapt pe care noi l-am semnalat cu insistenta in ultima vreme. Si anume ca, in absenta unui recensamant, numerele in baza carora se fac calcule electorale si se vor da chiar verdicte sunt eronate. Chiar daca nu exista rea-credinta, dar ea exista din plin, absenta unor informatii certe privind numarul de cetateni cu drept de vot va fi manipulata fraudulos. Sa ne intoarcem, insa, la Oprescu. Dintr-un anumit punct de vedere, el se bate cu ceilalti trei la un loc. Pentru ca este singurul independent. El nu este vector de imagine al unui partid. Si, in consecinta, nici nu are sustinere de partid. Daca in acest an, pentru prima data, functia de primar general al Capitalei ar fi acordata de cetateni pe motive de imagine a candidatului, atunci Oprescu ar putea invinge. Numele sau se bucura de mare notorietate, pentru ca a mai candidat de doua ori si, relativ recent, a fost si tinta unor atacuri in forta fie pentru indepartarea sa de la conducerea Spitalului Municipal, fie in scopul compromiterii statutului lui de cadru didactic universitar. Victimizarea excesiva si atacarea exagerata a omului au creat, ca de obicei, un efect contrar. Numai ca bucurestenii vor alege si in acest an pe criterii politice. Mai mult chiar decat in anii precedenti. Pentru ca, pe langa dorinta de a pune mana pe reprezentantul partidului preferat la Primaria Bucurestiului, mai exista si doua fronturi noi. Frontul Basescu si frontul anti-Basescu. De aceea, exclud posibilitatea victoriei unui candidat independent. In al doilea rand, daca la o primarie de sector sau intr-un oras obisnuit al Romaniei, ca sa nu mai vorbesc de localitati mai mici, comunitatea este tentata sa aleaga omul, Primaria Capitalei este vazuta ca un fel de guvern. Ori, acesta va fi incredintat unui partid. Este nevoie, fiind vorba de cel mai mare bazin eletoral dedicat unei alegeri locale, de organizatiile de partid pentru sustinerea unei candidaturi, de nenumarati agenti electorali, consacrati acestui scop. Un independent nu are, pur si simplu, de unde sa-si procure o asemenea sustinere. Ca sa nu mai discutam de imensele sume de bani puse in joc. Dar un aparent detaliu poate face singur diferenta. Asa cum au fost repartizati timpii de antena, Oprescu are de patru, cinci ori mai putine posibilitati de a se exprima public, in comparatie cu oricare dintre ceilalti candidati sustinuti de partide. In campania pentru Bucuresti, aparitiile TV sunt vitale.

            Infrant, dar social-democrat fiind, Oprescu va lua voturi de la actualii indecisi, dar si de la PSD. Daca va obtine un rezultat bun, il poate infunda pe Diaconescu. In beneficiul celorlalti doi contracandidati. Dintre care unul, Ludovic Orban, se pare ca a decis sa mearga pe mana moarta. Pentru ca nu prea e vizibil. Iar PNL doarme. Asa ca, daca Diaconescu este eliminat, castiga probabil Blaga. Dar daca nu? Atunci, teoretic, in turul doi, electoratul lui Oprescu ar trebui sa mearga la Diaconescu. Cu o singura conditie, insa. Ca, intre timp, acesta sa nu fie prea ostilizat de zelosii din PSD.

            In orice varianta, insa, doctorul Sorin Oprescu, electoral vorbind, va fi un buldozer de carton. Imi asum in totalitate si in exclusivitate prognoza de mai sus.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii