Va fi Blaga? Sau Oprescu?   iunie 10th, 2008

 

            Raspunsul la aceasta intrebare poate avea consecinte importante atat pentru raportul de forte politice in acest an electoral, cat si in ceea ce priveste situatia cetateanului traitor in Capitala. Putem sti de pe acum cine va castiga in cel de-al doilea tur de scrutin.

            Daca avem argumentele necesare pentru a face o estimare, este bine sa nu ne ferim de asumarea acestui risc. Este limpede ca, daca va castiga Vasile Blaga, PD-L iese mult intarit, cu cea mai buna pozitie de start pentru alegerile parlamentare din toamna. Pentru ca Bucurestiul este un urias bazin electoral al Romaniei. La scurt timp dupa ce va castiga Bucurestiul, reprezentantul oricarui partid politic va beneficia de o simpatie dubla fata de momentul victoriei. Este efectul oricaror alegeri. Pentru inceput, castigatorul ia tot. Iar pana la alegerile parlamentare mai sunt doar cateva luni. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatile de manevra politica mult mai mari ale detinatorului de putere locala, in comparatie cu adversarii politici. Si mai exista inca doua beneficii. Accesul la fonduri europene si bugetare, fara precedent in istoria Romaniei, care ii poate conferi o si mai mare putere celui care, pana la urma, este prima vioara in operatiunea de dirijare a banilor. Al doilea castig este posibilitatea ascunderii, pana la prescriptie, a actelor ilegale savarsite la nivelul administratiei Capitalei in mod direct sau sub bagheta ultimilor doi primari generali.

            Daca va castiga Oprescu, adevaruri stanjenitoare pentru Videanu si Basescu ar putea iesi la iveala, aducand PD-L-ului grave prejudicii in campania din toamna si presedintelui in cea care conform graficului ar urma sa aiba loc anul viitor, desemnandu-l pe seful statului. Oprescu a promis ca nu va tine cont de interesele diverselor grupuri de afaceri plasate in jurul sau in spatele partidelor si va incredinta, in viitor, contractele publice, in mod nepartizan, acelor firme care merita. Daca va fi asa, cetateanul are de castigat. Dar dincolo de cuvantul lui Oprescu, nu exista nici o garantie ca nu va cadea si el in capcana lacomiei. Daca Oprescu minte, riscul este ca o persoana, el insusi, sa iasa cu onoarea patata. Daca Blaga minte atunci cand se angajeaza sa procedeze altfel decat predecesorii sai din PD, atunci nu numai el, ci si partidul ar putea iesi mototolit. E drept, dupa patru ani. Si cu buzunarele pline. Cine va castiga? Oprescu? Sau Blaga?

            Eu am facut deja o afirmatie infirmata de scorul primului tur de scrutin. Atunci cand Oprescu a decis sa intre in cursa, pe cont propriu, am spus ca, fara doar si poate, cel mai prejudiciat va fi candidatul PSD, Diaconescu. Aici am avut dreptate. Dar nu si cand am sustinut ca Oprescu nu va obtine un scor suficient pentru a intra in finala. Si iata ca a obtinut. Adevarul este ca am mizat pe o mai mare prezenta a bucurestenilor la urne. Nu m-am asteptat la un procent de doar 35 la suta. Si nici la o prestatie atat de slaba a candidatilor politici. Pentru ca atat Orban, cat si Diaconescu s-au comportat ca si cand ar fi vrut sa piarda onorabil si atata tot. Pornind de la premiza ca doi candidati politici vor ajunge in finala, am fost convins ca Blaga va pierde, in cele din urma, mizand pe faptul ca electoratele partidelor anti-Basescu isi vor conjuga resursele. Dar iata ca acum lupta un candidat politic cu un candidat independent.

            In aceste conditii, iau in calcul o prezenta la vot si mai mica. De sub 30 la suta. Si daca asa va fi, atunci cele mai mari sanse le are nu Oprescu, ci Vasile Blaga. Pentru ca, la un procent mic al prezentei la urne, PD-L are capacitatea de a se mobiliza si de a-si scoate din casa electoratul dur. Electoratul fidel. In timp ce celelalte partide nu mai sunt la fel de motivate sa se mobilizeze pentru a-l invinge pe candidatul partidului prezidential. Asa ca toate pariurile mele politice merg pe mana lui Vasile Blaga. Fara a pune in discutie propria mea optiune. Iar optiunea mea este nici unul dintre cei doi candidati. Pur si simplu voi refuza sa votez. Inca o sansa pentru Blaga.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii