Cine va da cu spitul in Justitie?   august 9th, 2008

 

            Prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie echivaleaza, pentru Guvernul Tariceanu, cu un abandon ale carui consecinte sunt de o gravitate exceptionala. Pentru ca seful DNA s-a dovedit a fi aservit politic si slab pregatit profesional. Pentru ca, din cauza modului defectuos in care au fost facute anchetele de mare coruptie, a grabei care a generat superficialitate, de prea multe ori Justitia le-a respins.

            Prelungirea mandatului lui Daniel Morar ar echivala cu lansarea unei grave si nedrepte acuzatii impotriva Justitiei. Iar vinovat ar fi Guvernul si nimeni altcineva. In fine, declaratia purtatorului de cuvant al Comisiei Europene de sustinere explicita a lui Daniel Morar, facuta in urma unui lobby generat de Bucuresti, reprezinta o imixtiune grava in politica statului roman. Care trebuie sa primeasca replica Bucurestiului. Este dispus Guvernul Tariceanu sa accepte in mod fatis o incalcare a suveranitatii? Dar este vorba doar despre Guvernul Tariceanu? Sau premisele de mai sus pot fi la fel de valabile si pentru presedintele Traian Basescu?

            In mod normal, dupa ce a aflat ca DNA a interceptat, in mod intentionat si nu din intamplare, chiar si convorbirile sale telefonice, fara aprobarea data de un judecator, Traian Basescu ar fi trebuit sa se faca luntre si punte pentru a-i face vant. Mai mult chiar, seful DNA ar fi trebuit el insusi sa devina subiect al unei investigatii penale. Cu atat mai mult cu cat Traian Basescu are o personalitate accentuata, raspunsul sau la provocarea DNA ar fi trebuit sa fie prompt si violent. Traian Basescu ar fi putut folosi aceasta imprejurare pentru a proceda dupa modelul unui mare popular european. L-am numit pe presedintele Italiei, Silvio Berlusconi. Zilele trecute, acesta a declarat: „trebuie sa punem capat practicii criminale a interceptarilor, care reprezinta o violare a vietii fiecaruia dintre noi”. Aceasta fraza, consemnata in „Corierre della Sera”, reprezinta probabil inceputul sfarsitului pentru dezmatul interceptarilor ilegale din Italia. Inchid acum paranteza, intrebandu-ma de ce Traian Basescu nu a procedat la fel. De ce nu initiaza si el o schimbare profunda, in acelasi sens? De ce tolereaza ca atat de multe servicii secrete sa efectueze interceptari ilegale care, iata, pana la urma, au pus sub lupa institutiei DNA propria sa persoana? De la atentatul impotriva vietii private a cetateanului, s-a ajuns la o violare a vietii private a insusi presedintelui.

            Traian Basescu tace si nu reactioneaza pentru ca, spre deosebire de Silvio Berlusconi, aflat la inceput de mandat, seful statului roman poarta o grea povara electorala. El are de facut fata unui examen extrem de dificil, in doua etape – alegerile parlamentare si cele prezidentiale – si nu stie daca va trece clasa.

            Cum a castigat Traian Basescu alegerile prezidentiale si ce argument a folosit el pentru a reusi sa instaleze un guvern al Aliantei DA, fortand prevederile constitutionale? Principalul sau atu a fost lupta impotriva coruptiei. Lupta pentru o Justitie eficienta si dreapta. In continuare, pe masura ce acest front s-a ingustat, tran­sformand un obiectiv popular intr-o mascarada, Traian Basescu a fost silit sa puna presiune asupra unor procurori – Daniel Morar fiind, din aceasta perspectiva, „butonul” preferat – pentru a-i arde cu dosare penale pe opozanti si, in consecinta, pentru a apara, mereu si mereu, institutia. El s-a interpus, astfel, intre DNA si Justitie. Intre DNA si criticii institutiei. Iar acum, in ciuda afrontului personal pe care l-a suferit si chiar a rationamentelor de la inceputul acestei analize, pe care in sinea lui le impartaseste, Traian Basescu trebuie sa reactioneze inertial.

            In consecinta, cred ca Guvernul va incerca sa numeasca o alta persoana in fruntea DNA, in timp ce presedintele Traian Basescu va obstructiona aceasta operatie declansata de Executiv. Cum? Refuzand sa-l numeasca pe noul sef, ignorand decizia Guvernului si avizul CSM. Pentru ca este la mana lui Morar, Basescu va da cu spitul in Justitie. Urmeaza o noua criza.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii