Draga Stolo   septembrie 2nd, 2008

 

            Nu este deloc exclus sa asistam din nou la aplicarea stupefiantului scenariu cunoscut in istoria recenta a Romaniei prin expresia „draga Stolo”. In aceasta ipoteza, realitatea va fi rasturnata. Cu capul in jos. Sa analizam ipoteza, care prinde din ce in ce mai mult contur in laboratoarele politice de la Cotroceni si PD-L, in care din nou cei doi protagonisti politici, Traian Basescu si Theodor Stolojan, se vor lua de mana in public, lacrimand si anuntand o decizie dramatica.

            Prin care primul se va lansa in campionatul intern pentru ocuparea functiei de prim-ministru, iar cel de-al doilea, „draga Stolo”, va tinti fotoliul de la Cotroceni. Cat de plauzibil este acest scenariu? Si care ar putea fi consecintele imple­mentarii lui?

            Este adevarat ca Traian Basescu a suferit grele infrangeri atat pe frontul intern, cat si pe frontul extern. Obiectivele sale declarate, transformate candva in angajamente electorale, nu au fost indeplinite. Dar mai grav este ca el a fost infrant si in ceea ce priveste obiectivele pe care nu le-a declarat. Cele circumscrise realizarii unei autocratii, prin obtinerea unei puteri politice cvasi-absolute. Intarita printr-un prestigiu extern conferit adevaratilor jucatori ai lumii. Ei bine, el a ramas corijent la toa­te aceste teste. Si este amenintat cu repetentia. Ceea ce nu inseamna insa ca trebuie subestimate in vreun fel aptitudinile sale deosebite in materie de instinct si abilitate politica. Dispunand de asemenea calitati, inevitabil, Basescu, desi pare a nu mai avea mult timp pana cand va fi numarat la podea, pastreaza cateva arme redutabile pe care este decis sa le foloseasca la momentul oportun.

            De ce oare ar putea fi aplicat scenariul rasturnat „draga Stolo”? In 2004, cei doi lideri erau pe val. Veneau din opozitie si se aflau in fruntea unei coalitii de partide numita Alianta DA, in conditiile in care o parte semnificativa a populatiei dorea o alternativa. Dar, lipsit cu desavarsire de carisma si de calitati intrinseci unui lider veritabil de anvergura, Theodor Stolojan, nominalizat pentru functia prezidentiala in tandemul de atunci, avea sanse mici de a castiga in lupta cu Adrian Nastase. Cu instinctul sau politic deosebit, Traian Basescu a anticipat o catastrofa si a gasit o solutie de ultim moment pentru evitarea ei. Sa candideze el insusi pentru Co­troceni. Dar motivul invocat – afectarea grava a sanatatii lui Stolojan – nu mai permitea instalarea acestuia ca prim-ministru, in urma fortarii Constitutiei. Astfel incat, de voie, de nevoie, „draga Stolo” a ramas pe tusa. Tot ceea ce a mai putut face, ulterior, a facut. Incercand sa submineze PNL, atacandu-i unitatea. Acum, Traian Basescu se plaseaza, intr-un fel, in situatia din 2004 a lui Stolojan.

            Sansele sale de a castiga pre­zidentialele sunt mici, chiar si in ipoteza in care, conform unui alt scenariu vehiculat la Cotroceni, el ar forta o cursa anticipata pentru sefia statului. Simultana cu parlamentarele. Pe de alta parte, lovindu-se de prevederile Constitutiei si de opozitia inversunata a adversarilor sai, Traian Basescu a invatat o lectie importanta. Si anume ca adevaratul meci politic se joaca nu la Cotroceni, ci la Palatul Victoria. In pozitia din fruntea ad­ministratiei publice. De ce nu si-ar dori Executivul? Si cum cel mai bine plasat lider PD-L este Stolojan, de ce nu ar incerca acesta cursa prezidentiala ratata in 2004? Tandemul inversat ar putea inregistra o victorie si dintr-o alta perspectiva. Sa ne gandim ca, daca Traian Basescu va candida in 2009 pentru prezidentiale sub un guvern al adversarilor sai politici, sansele unei victorii sunt extrem de mici. In acelasi timp, in 2008, sansele PD-L de a obtine victoria in alegeri si de a ajunge la guvernare sunt si ele extrem de mici, in conditiile in care niciunul dintre candidatii de premier ai acestui partid nu este suficient de credibil. Daca, insa, Traian Basescu ar demisiona din functia de presedinte, declansand anticipatele pentru Cotroceni, PD-L l-ar nominaliza candidat oficial pe Stolojan, iar actualul sef al statului ar reveni in fruntea partidului, anuntand ca intentioneaza sa devina prim-ministru, raportul de forte s-ar putea inversa.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii