Flasneta si trompeta   septembrie 6th, 2008

 

            Tandemul Basescu-Vadim are un scop ce poate fi determinat cu precizie. Este o intelegere din care ambii parteneri intentioneaza sa se aleaga cu un castig. Aceasta alianta socanta, in care au fost antrenate PD-L si PRM, vizeaza atat alegerile parlamentare, cat si scrutinul prezidential. Cu sau fara Traian Basescu in postura de candidat la functia suprema in stat. Cei doi au calculat, judecand la rece, ca pierderile generate de noua combinatie politica vor fi mai mici decat avantajele.

            S-a facut, in ultimele zile, in mod insistent, afirmatia ca obiectivul mezaliantei la puterea a doua dintre PD-L si PRM, nasita de Traian Basescu, ar fi trantirea printr-o motiune de cenzura a Guvernului Tariceanu. Un rationament ce merita a fi luat in seama. Daca Traian Basescu ar reusi, in aceasta ultima legislatura parlamentara, sa demita Guvernul printr-o motiune de cenzura, miscarea urmatoare ar fi instalarea unui Executiv-marioneta care – pana la alegerile din aceasta toamna sau, eventual, din primavara anului viitor, daca vor fi amanate – ar avea posibilitatea sa reaseze administratia publica intr-o maniera care ar avantaja partidul prezidential. Oamenii de afaceri care parasesc in serie barca PD-L ar reveni la nava-mama. Cuvenitele sponsorizari ar curge valuri-valuri. Si reprezentantii serviciilor secrete ar face stanga-mprejur. Este cu adevarat ispititoare o motiune de cenzura si ea ar putea justifica nevoia PD-L de a-si identifica aliati politici. In acelasi timp, e greu de crezut ca tandemul PD-L-PRM ar putea aduna suficiente voturi pentru caderea Guvernului. Dar si altfel, cel putin initierea motiunii de cenzura ar putea aduce unele avantaje pentru ca, din nou, PSD ar fi fortat sa se poarte curtenitor cu liberalii, mentinandu-i la guvernare. Ceea ce, in plan electoral, acum, inaintea alegerilor, ar reprezenta un handicap pentru principalul rival al partidului prezidential. Considerentele de mai sus ma indeamna sa cred ca obiectivul principal al tandemului este altul. Traian Basescu si respectiv PD-L sunt in cautarea unei solutii care ar putea conduce, dupa alegeri, la constructia unei majoritati. Astfel incat Basescu sa poata instala, asa cum doreste, un guvern-marioneta. In consecinta, daca PRM ar fi ajutat – iar Corneliu Vadim Tudor are, intr-adevar, nevoie de oxigen in acest moment – ar putea depasi, chiar binisor, pragul de cinci la suta. Urmand, ca recompensa, sa acorde sprijinul cuvenit formarii guvernului prezidential. Cum poate fi impins PRM catre succes? Pur si simplu lasandu-l pe Corneliu Vadim Tudor sa zburde. El este un orator remarcabil. Si convingator, cu conditia unei usoare schimbari de registru. Tribunul poate deveni nu numai incomod, cum a fost pana acum, ci chiar nimicitor, atunci cand ii va ataca, beneficiind si de munitia data de Cotroceni, pe inamicii politici ai presedintelui Traian Basescu. Va sparge literalmente sticla televizoarelor, in momentul in care va incepe sa fie invitat insistent la posturile de televiziune cultivate de Cotroceni.

            Trompeta lui Vadim va face inutile flasnetele utilizate de Traian Basescu pana in prezent. De aceea, este previzibil ca seful statului se va lepada foarte curand de alde Patapievici si trupa sa de muzicanti, a caror credibilitate se prabusesete in ritmul in care cetatenii afla cum a cheltuit banii publici, pe criterii clientelare, Institutul Cultural Roman. Nici flasnetele asa-zisei societati civile – acele cateva ONG-uri specializate sa pape bani de la stat, in schimbul osanalelor – nu mai sunt de folos. S-au uzat. La fel cum s-a uzat si credibilitatea limbricilor de presa, care racaie de patru ani la poarta Cotroceniului.

            Dar Corneliu Vadim Tudor, salvat impreuna cu partidul sau pentru un nou mandat parlamentar, poate fi un aliat si mai pretios al lui Basescu, in cursa prezidentiala. Pentru ca isi poate asuma cu adevarat un rol de buldog, pentru a-i lasa actualului sef de stat posibilitatea unui discurs mai putin bolovanos. Poate fi un tandem redutabil.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii