Lovitura de stat   noiembrie 12th, 2008

 

            Presedintele Traian Basescu a ales show-ul de la B1 TV al „Nasului” Radu Moraru pentru a relansa, intr-o maniera care nu are precedent, razboiul sau impotriva partidelor din opozitie. Ca de obicei, PD-L face exceptie. Este partidul preferat. Si asumat. Seful statului a anuntat ca s-a pus la cale, imediat dupa alegeri, o noua suspendare a sa din functie. Informatia nu are un caracter de noutate. S-a discutat de multe ori, in ultima vreme, acest scenariu pe care, daca imi amintesc bine, eu insumi l-am avansat. Si atunci, in ce consta caracterul senzational al iesirii la rampa a lui Traian Basescu? In faptul ca a taxat ipotetica suspendare drept o lovitura de stat? In niciun caz. S-a mai spus acest lucru cu ocazia precedentei suspendari. Noutatea e alta. Si anume ca seful statului a anuntat ca se va opune acestei decizii a Parlamentului.

            Refuzand, pur si simplu, sa paraseasca Cotroceniul. Sa predea, fie si temporar, conducerea statului in mainile unei alte persoane. Si s-a mai angajat sa atace la Curtea Constitutionala prezumtiva decizie de suspendare pe care ar lua-o un viitor Parlament. Si, in plus, sa dizolve Parlamentul. Ducandu-si pana la capat provocarea, Traian Basescu a mai facut o afirmatie care poate incendia clasa politica. Ca nu va tine cont de existenta unui partid capabil sa formeze o majoritate, ca pur si simplu nu va accepta o atare majoritate si ca, fara a mai astepta formarea viitorului Parlament, va anunta numele primului-ministru pe care il doreste. Theodor Stolojan ori alta persoana agreata. Iar bomboana pe coliva este pusa atunci cand tot Traian Basescu declara ca nici macar in ipoteza in care un partid obtine pur si simplu majoritate, adica peste 50 la suta din voturi, acesta tot nu va avea dreptul sa-si desemneze premierul. Ci doar sa faca trei propuneri, dintre care seful statului va opta asupra uneia. Care este semnificatia aceste ultime iesiri la rampa?

            Cu oricata profunzime si inventivitate ar descifra Traian Basescu litera si spiritul Constitutiei Romaniei si oricate interpretari ar putea fi date de specialisti si nespecialisti in Legea fundamentala, cateva certitudini exista. Si nu pot fi, sub nicio forma si de catre nimeni, date peste cap. E clar ca scopul unor alegeri democratice, si in Romania si oriunde in lume, este de a permite, o data la patru ani, cetateanului sa decida cum va fi reprezentat in Parlament si cine urmeaza sa conduca Guvernul. Optiunea pentru anumiti candidati, deputati si senatori, are ca rezultat optiunea pentru un partid. Daca acesta va fi majoritar – eveniment improbabil la urmatorul scrutin – atunci partidul respectiv vine la putere. Iar daca tot vine la putere, isi asuma raspunderea pentru cel care va fi prim-ministru. Aceasta este si semnificatia faptului ca cele trei mari partide si-au desemnat viitorii prim-ministri. Seful statului nu poate sa treaca peste aceasta decizie a partidului, care a primit jumatate plus unu dintre voturile electoratului, insarcinand, pur si simplu, o femeie de serviciu sa-l reprezinte la nivelul puterii executive. In ipoteza, mai probabila, in care trei partide isi vor imparti cele mai multe voturi, litera Constitutiei ii permite, intr-adevar, presedintelui sa ignore si rezultatul alegerilor si posibilele aliante politice pe care partidele le-ar putea face. Dar nu si spiritul ei. Ne aflam exact in ipoteza in care partidele ameninta cu suspendarea sefului statului, daca acesta nu va tine cont de formatiunea care va fi plasata pe primul loc, de vointa acesteia de a instala, la Palatul Victoria, o anumita persoana, precum si de posibilitatea incheierii unor aliante in vederea formarii unei majoritati in Parlament.

            Dar in aceasta faza a discursului sau, Basescu blufeaza. Amenintand cu declansarea unei crize fara precedent. Nu atacarea unei eventuale suspendari la Curtea Constitutionala este relevanta, pentru ca respectiva institutie ia doar act de suspendarea in sine si poate comenta motivele, fara insa a avea dreptul de a invalida hotararea Parlamentului. Asa ca, problema problemelor este ame­nintarea tinerii sub ocupatie a Co­troceniului. Precum si cea a dizol­varii Parlamentului. Se anunta o baie de sange. Pentru ca nici partidele nu stau cu mana in san.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii