Pacea dintre palate   noiembrie 20th, 2008

 

            Daca e batuta in cuie regula conform careia un referendum este valabil cu jumatate plus unu din voturile celor care se prezinta la urne, atunci se deschide perspectiva incheierii pacii intre palate. Pentru lung timp. Anul 2009 poate fi crucial. Este anul in care Romania isi alege presedintele. O poate face in stil vechi ori in stil nou. In acelasi timp, e primul an al unei noi guvernari, asigurata probabil de o majoritate parlamentara. Vointa politica de schimbare ar putea fi astfel sustinuta de un puternic sprijin al cetatenilor care ii vor credita pe noii alesi. De ce in 2009 si nu altadata?

            O schimbare cardinala a raporturilor dintre institutiile fundamentale ale statului nu poate fi facuta in timpul jocului mandatelor. Ci doar intre intervale. Astfel, presedintele Traian Basescu isi poate incheia linistit mandatul dupa actuala Constitutie, in timp ce o noua Constitutie ar putea fi supusa referendumului si ar deveni functionala odata cu declansarea cursei pentru sefia statului. Iar noul presedinte ar putea functiona ca institutie, in raport cu viitoarea Constitutie. Aceasta fie ar decide, ca rezultat al unui referendum, ca Romania va fi o republica parlamentara, fie va institui republica prezidentiala. In oricare dintre variante, statutului de struto-camila i s-ar putea pune capat. Si, in oricare varianta, va fi mai bine. Principalului conflict institutional care a marcat, in ultimii 20 de ani, viata politica de la Bucuresti, cel intre institutia prezidentiala si Guvern, i s-ar pune capat. Nu vor mai exista motive de rivalitate. Si nici conflicte publice care sa atinga accentele violente cu care ne-am obisnuit.

            Ce este republica parlamentara? Un mecanism in care presedintele joaca mai mult un rol decorativ. Cele mai multe dintre atributiile acestuia sunt preluate de catre Executiv. Seful statului indeplineste mai mult un rol de reprezentare. In aceste conditii, el nu mai are nevoie de legitimitatea de care se bucura astazi, ca urmare a votului direct oferit de cetateni. El poate fi pur si simplu desemnat si demis de catre Parlament. In acest fel, majo­ritatea parlamentara va fi si forta care va stabili cine anume va fi insta­lat la Cotroceni. Cealalta formula, a republicii prezidentiale, confera, dimpotriva, o si mai mare putere presedintelui. Acesta ar urma sa fie ales tot prin vot direct si tot prin doua tururi de scrutin. In schimb, in comparatie cu situatia de astazi, determinata de actuala Constitutie, presedintele va dobandi si cea mai mare putere executiva. El ar putea fi, dupa sistemul consacrat in Statele Unite, si seful Executivului. Va conduce, prin urmare, Guvernul, pe care tot el il va desemna dar care urmeaza sa fie validat de catre Parlament. Puterea presedintelui de a dizolva Parlamentul va fi mult mai mare decat in prezent, cand seful statului nu poate face acest lucru decat daca, in mod succesiv, doua formule de guvernare sunt invalidate.

            Daca este adevarat ca populatiei Romaniei trebuie sa i se ofere sansa de a opta intre cele doua forme de republica, la fel de adevarat este ca o schimbare a Constitutiei ar rezolva si multe alte contradictii ori ambiguitati ori pete albe din Legea fundamentala. Mai mult: aceasta ar putea fi armonizata cu Constitutia Europeana, ale carei prevederi sunt cunoscute si a carei adoptare nu va mai putea fi mult timp amanata. Pentru castigatorii alegerilor par­lamen­tare din acest an, un refe­rendum urmat de schimbarea Consti­tutiei ar fi o mare oportunitate. Pentru presedintele in exercitiu, de asemenea. Pentru ca el poate juca aceasta carte conform stilului sau. Totul sau nimic. El poate primi de la cetateni dreptul de a fi si sef de stat si prim-ministru sau se poate retrage, neinvins, de la Cotroceni. Pacea dintre palate ar putea fi instaurata chiar in cursul anului viitor. Cand insasi criza financiara, economica si sociala ar putea fi o mare oportunitate pentru o schimbare majora. Ramane doar ca Traian Basescu sa-si exercite prerogativa constitutionala de a declansa un referendum.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii