O idee vazduhista   noiembrie 25th, 2008

 

            Este adevarat ca morala in politica este altceva decat morala in general. Ca in politica intalnim, mult mai frecvent decat in viata reala, situatii in care cei care s-au scuipat ieri se pupa azi iar cei care se pupa azi se scuipa maine. De unde si jocul aliantelor, care deseori ii lasa cu gura cascata pe cetateni. Si este la fel de adevarat ca in politica, mai mult decat oriunde altundeva, se practica santajul. Cu atat mai mult in momentele culminante. Care sunt cele electorale. Dar de aici si pana la lansarea pe piata a ultimului scenariu politic este cale lunga. Proiectul la care ma voi referi in cele ce urmeaza falfaie pe undeva prin cer, la o distanta ametitor de mare de pamant.

            Se afirma, asadar, insistent ca presedintele intentioneaza sa se tina de cuvant. Si sa faca prima nominalizare pentru functia de premier, in beneficiul lui Theodor Stolojan. Iar iepurasul din palarie – dupa ce Stolojan nu ar fi in stare sa formeze o alianta majoritara, fiind trantit in Parlament – este nimeni altul decat Razvan Ungureanu. Actualul director al Serviciului de Informatii Externe. Si fost sef al diplomatiei de la Bucuresti, functie din care a fost aruncat peste bord de catre premierul Tariceanu. Pentru ca si-a permis sa informeze preferential institutia prezidentiala. Adica pe Basescu. Pana aici, nu este nimic neobisnuit. Nici macar faptul ca PD-L tatoneaza de zor singurele doua posibilitati de a incheia o alianta care sa permita partidului prezidential accesul la guvernare. Sunt vizate, pe rand, PNL si PSD. De altfel, aceasta informatie este confirmata pe deplin si de o recenta declaratie soc a lui Mircea Geoana, care a anuntat public ca, in ciuda presiunilor care se fac la adresa sa, refuza orice fel de alianta, acum sau in viitor, cu PD-L. E clar ca la rand sta Tariceanu. Si alti fruntasi PNL. Dupa colt, ii asteapta Traian Basescu. Cu biciul si cu zaharelul. Cu santajul si cu etajul. Proiectul vazduhist este ca smecheria cu Ungureanu ar avea sorti de izbanda. Pentru ca, vezi Doamne, seful spionajului ar fi liberal. Agreat de toate cercurile liberale, mai putin de cel al premierului.

            De ce ar putea si de ce nu ar putea Razvan Ungureanu sa ajunga seful viitorului Guvern? Ar putea pentru ca, cinstit vorbind, el este mai degraba liberal decat altceva. Si inca un liberal extrem de bine temperat. Gata sa negocieze cu oricine. Si sa gaseasca solutii de a coabita. Nu intamplator el si-a facut un important stagiu in diplomatie. In plus, Ungureanu da bine afara. Este adevarat, mai putin acolo unde exista mari si napastuite comunitati romanesti. Dar cui ii pasa de acest fleac? Si, in plus, omul vorbeste impecabil engleza si germana. L-ar putea ajuta, ca prim-ministru, si stagiul mai recent de la SIE. Pentru ca a avut acces la informatii sensibile. Si ar putea avea acces si in viitor, nemaipunand la socoteala faptul ca a invatat sa le citeasca asa cum numai sefii serviciilor inteligente stiu. Si cel mai mare avantaj al sau este ca e prieten cu seful de la Cotroceni. Dar de ce nu ar putea acelasi Razvan Ungureanu sa ajunga prim-ministru? Pentru ca, in realitate, PNL nu accepta nici in ruptul capului sa incheie o alianta, fie ea si de guvernare, cu Traian Basescu. Adica cu PD-L. Si asta pentru ca ei sunt convinsi ca Basescu nu se tine de cuvant. Admitand, prin absurd, ca unii dintre liberali ar putea fi dusi cu zaharelul, e greu de luat in calcul scenariul in care, a doua zi dupa alegeri, ei l-ar debarca pe Tariceanu. Schimband, practic, presedintele.

            Dar bomboana pe coliva este alta. Aflandu-ne in plina criza mondiala, loviti in curand de viitura acesteia, romanii au mai multa nevoie decat oricand de consens politic. Viitorul Guvern trebuie sa fie, pentru a rezista, extrem de stabil si de puternic. Cum ar putea fi el stabil si puternic, daca nu se bucura de cea mai mare sustinere politica cu putinta? Ori o mare sustinere politica nu poate veni decat din partea celor doua partide care se aliaza. Si niciodata un asemenea proiect nu rezista, daca e construit in jurul unui tehnocrat. Ori Ungureanu este mai degraba tehnocrat, decat fruntas liberal.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii