Va fi vointa cui?   decembrie 1st, 2008

 

            In teorie, votul uninominal ar trebui sa aiba ca rezultat alegerea directa, nemijlocita sub nicio forma a noilor lideri politici de catre cetatenii Romaniei. Si, in functie de politicienii care vor fi desemnati in Parlament, se va constitui o majoritate care va fi in masura sa formeze Guvernul pentru viitorii patru ani. Asa scrie la carte. In realitate, situatia e diferita. Atat din punctul de vedere al desemnarii candidatilor castigatori, cat si sub aspectul formarii majoritatii si instalarii noului Guvern. Intervin mult prea multi factori care altereaza vointa cetateanului. Si, cu toate acestea, ar fi absurd si total anti-democratic ca aceasta vointa sa fie intru totul si iremediabil batjocorita.

            Atunci cand un candidat nu obtine 51 la suta din voturile expri­mate de cetatenii din colegiul sau electoral, el intra intr-o morisca. Daca este vorba de un colegiu mic sau mediu, voturile sale vor fi redistribuite colegiilor mari. Cu alte cuvinte, chiar daca un candidat obtine 49 la suta, el risca sa piarda, prin redistribuire, voturile „uninomi­nale”oferite lui, acestea ducandu-se, hat departe, intr-un alt colegiu. Cetatenii din primul colegiu care au votat in proportie mare un candidat, sa spunem PD-L, vor avea in final parte de un parlamentar, sa spunem PSD, care a primit doar 30 la suta din voturi, dar a castigat prin redistribuire. Sper ca cititorii sa inteleaga hara­babura pe care am descris-o mai sus cat de logic am putut.

            In al doilea rand, formarea unei majoritati parlamentare nu se poate face pur si simplu in baza vointei cetatenilor, atata timp cat acestia nu si-au dat voturile lor intr-o proportie majoritara reprezen­tantilor unuia dintre cele trei partide mari. Daca niciun partid nu are 51 la suta, si nu are, atunci majoritatea se formeaza pur si simplu in baza unor intelegeri negociate de liderii politici. Din nou, asa-zisa expresie directa a vointei cetateanului este alterata. Dar, de data aceasta, in mod necesar. Pentru ca, in absenta unei majoritati, nu poate fi alcatuit un Guvern care sa fie validat de Parlament.

            In al treilea rand, exista jocul politic personal al presedintelui Traian Basescu care, in dorinta de a obtine un nou mandat, se cram­poneaza de ideea aducerii la Palatul Victoria a partidului prezidential. Dar PD-L nu are suficienti parlamentari. Iar sansele sale de a forma o majoritate sunt cele mai mici, in raport cu posibilitatile existente. In consecinta, asa cum, de altfel, a amenintat in diferite ocazii, Traian Basescu va incerca sa impuna un Guvern mino­ritar. Utilizand santajul cu dizolvarea Parlamentului. Pentru ca, daca de doua ori un premier propus de el cade la vot, seful statului are intr-adevar dreptul de a dizolva Parla­mentul. Ei bine, aceasta presiune, prin santajul descris mai sus, dizolva definitiv orice fel de vointa liber exprimata a cetateanului roman. Nu pun acum In discuTie faptul ca, in plina criza mondiala, care anul viitor va lovi napraznic Romania, avem nevoie nu de balamuc politic, ci de stabilitate, nu de vesnica galceava, ci de vointa politica neclin­tita si nealterata de batalii sterile si nu de un guvern minoritar impus cu forta de Zeus, ci de un guvern puternic sprijinit in Parlament. Si, cu atat mai mult, nu avem nevoie de reluarea procesului electoral, ca urmare a dizolvarii Parlamentului.

            Ca atare, dacA vorbim despre o vointa care trebuie infranta, aceea este vointa presedintelui Traian Basescu. Iar daca vorbim de o vointa care trebuie nu sa triumfe, pentru ca nu are cum, ci macar sa castige la limita, aceea este vointa cetateanului. Ea este transferata cui? Si prese­dintelui, care a fost votat, tinand cont si de absenteismul din 2004, cam de o treime din electorat, si Parlamentului care, in functie de majoritatea care s-ar putea forma, are in spate multe voturi. In orice caz, mult mai multe decat ale lui Traian Basescu. Si mult mai recente. Este vointa de azi contra vointei de ieri. Va putea invinge Traian Basescu, in aceste conditii, Parlamentul nou ales al Romaniei?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii