Cu demisia in plic   decembrie 8th, 2008

 

Saltul de la neincrederea din campania electorala la increderea care trebuie sa stea la temelia unei coalitii puternice este urias si dureros. Urias fiindca au existat mult prea multe incompatibilitati intre programe si oameni si mult prea mult dispret si ura si dureros pentru ca nu au trecut, in definitiv, decat cateva zile de cand marii si micii actori politici s-au improscat cu injurii in Capitala si in intreaga tara. Situatia este agravata de existenta unui conflict deschis intre partidele politice, mai putin PD-L, si seful statului – care vrea, nu vrea, se afla in campanie electorala prezidentiala – de rezultatul extrem de strans al alegerilor intre PSD si PD-L, care face ca balanta sa fie in mana liberalilor, precum si de consecintele dramatice previzilbile ale crizei mondiale. Asadar, cum poate fi depasita neincrederea? O solutie posibila, pe care am lansat-o sambata la emisiunea 3×3 a lui Stelian Tanase, pare socanta. Dar, la o analiza mai atenta, nu e. Ar putea exista, la capatul negocierilor, o demisie in plic. O demisie a celui care va fi premier. Intr-o parte, cel putin, a esicherului potlitic, in varianta unei coalitii PSD-PNL, aceasta formula ar putea avea castig de cauza.

Iese la lumina faptul ca trei partide au avut, inca inaintea campaniei electorale, o intelegere incheiata la nivelul esalonului doi. Si anume ca, imediat dupa anuntarea rezultatelor, indiferent ce fluctuatii in plus sau in minus vor avea acestea – ele fiind, totusi, in linii mari, previzibile – PSD, PNL si UDMR sa anunte constituirea unei majoritati parlamentare. Si decizia de a face pe loc o puternica coalitie in vederea guvernarii. Un asemenea gest public i-ar fi asigurat prezumtivei coalitii preluarea initiativei si i-ar fi pus intr-o mare dificultate atat pe reprezentantii PD-L, cat si pe presedintele Traian Basescu, interesat in mod evident in plasarea la Cotroceni a partidului sau. Un asemenea act politic curajos de preluare a initiativei ar fi fost de natura sa genereze grave greseli si derapaje ale sefului statului. Putand motiva eventuala sa suspendare. Dar increderea intre cele trei partide a fost subminata de fel de fel de suspiciuni. Adevarul este ca negocierile nu au fost facute la varf, au fost secrete si mult prea generale. Nu se raspunsese la intrebarile esentiale: “in baza carui program vor guverna?” si “cine va conduce Guvernul?”. Dar intentia celor trei partide de a face o nunta, fie ea si furtunoasa, este in continuare cat se poate de serioasa. Din simplul motiv ca, in comparatie cu PSD, PD-L are un dublu handicap. Primul handicap il descriu sub forma unui silogism. Basescu nu se tine de cuvant. Basescu conduce PD-L. Deci PD-L nu se tine de cuvant. Ceea ce inseamna ca fie liberalii, fie social-democratii cooptati intr-o coalitie cu partidul prezidential pot fi oricand dati afara. Al doilea hadicap este candidatura la functia prezidentiala. Orice alianta cu PD-L presupune renuntarea la un candidat propriu si asigurarea, pentru Traian Basescu, a unui al doilea mandat de cinci ani. Fix ceea ce nu vor, in ruptul capului, PNL si PSD.

Dar in ceea ce priveste alianta PSD-PNL, la care s-ar ralia si UDMR, in timp ce programele pot fi compatibilizate, nu s-a ajuns la o intelegere privind premierul. Liberalii se tem ca, daca nu au premier, vor fi intr-o buna zi aruncati in strada iar PSD se teme ca, daca imparte aceasta functie cu liberalii, Tariceanu sau altcineva va refuza sa demisioneze la termenul convenit, pentru a-i ceda locul lui Geoana sau altui reprezentant PSD. Pe de alta parte, daca PNL se aliaza cu PD-L, situatia e aceeasi si, in plus, va fi transformat de catre Traian Basescu in sac de box in anul de criza si electoral care urmeaza. Asa ca nu se contureaza decat o singura solutie: alianta PSD-PNL-UDMR, cu Tariceanu premier doi ani si cu demisia in plic a acestuia semnata, datata si predata oficial si public, inca de acum, secretarului general PSD. Un penelist, premier de sacrificiu, poate conduce onorabil un Guvern de criza.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii