Oferta la cheie   decembrie 12th, 2008

 

             Intr-o buna zi, vom afla in detaliu cum anume au fost facute negocierile de dinaintea alegerilor parlamentare dintre PSD, PNL si UDMR. Este important pentru a intelege bulversantul proiect al crearii noului FSN. Este de presupus ca intelegerea scrisa pe o foaie de bloc- notes si parafata doar de Tariceanu, intrucat Geoana a declarat ca este un om de onoare si nu este necesara semnatura sa, a fost facuta sub imperiul sondajelor de opinie. Acestea, sa ne amintim, inainte cu cateva zile de alegeri, aratau ca PSD si PD-L alearga bara la bara. La fel, putem presupune ca aceasta intelegere a transpirat in directia Cotroceni. Lasandu-i lui Traian Basescu posibilitatea de a se pregati temeinic pentru a o contracara. Alianta preconizata intre PSD, PNL si UDMR urma sa fie facuta publica chiar in seara alegerilor. Cu ocazia prezentarii exit-poll-ului. Numai ca exit-poll-ul a dat o eroare semnificativa. Prin care PSD se detasa in castigator, la cateva procente fata de PD-L. In acel moment, in tabara socialista s-au auzit voci care preconizau crearea unei majoritati doar cu maghiarii. Si cu PNL lasat in opozitie, alaturi de PD-L. Daca ar fi fost anuntata atunci o majoritate ferma, adversarii lui Traian Basescu ar fi putut prelua initiativa. Persistand in desemnarea unui premier PD-L, Traian Basescu ar fi comis o grava si costisitoare eroare. Oportunitatea politica a fost ratata. Si, in cele din urma, PSD a ajuns in situatia de a se preda ca partid la cheie si pe nimic celui mai inversunat adversar politic.

 

 Dintr-un partid pe cai mari, castigator moral al alegerilor, pentru ca a luat mai multe voturi decat PD-L si cu doi aliati puternici alaturi de care putea constitui o majoritate in interiorul careia conducea detasat, PSD a cazut brusc sub masa. Ajungand, in cele din urma, sa se bucure de firimiturile aruncate pe jos de PD-L in urma magnificului ospat aranjat de partidul prezidential. In loc sa aiba doi sau patru ani un premier si trei sferturi din toate functiile guvernamentale, plus sansa unui prezidentiabil castigator, PSD pierde tot si singurul succes – de altfel, destul de indoielnic si foarte straniu – pe care l-ar putea avea ar fi excluderea de la puterea executiva a UDMR.

O uluitoare si neasteptata umilinta pentru PSD. Construita in urma unei dezbateri democratice si a unui vot la fel de democratic in chiar forul de conducere al acestui partid. Acesta a decis, cu o majoritate zdrobitoare, “negocieri extinse” cu PD-L, in vederea constituirii unei aliante. Geoana a obtinut, astfel, un cec in alb pentru a negocia. Si a negociat prost. Pentru ca insasi decizia vanjosului organ de conducere PSD i-a creat acestui partid un handicap infinit mai mare decat cele doua handicapuri PD-L: neincrederea in acest partid, al carui presedinte de facto nu se tine de cuvant si pericolul pentru oricare dintre celelalte partide ca, intr-o alianta cu PD-L, sa renunte la un prezidentiabil, oferindu-i pe tava sefului statului un al doilea mandat. Ei bine, in momentul in care la PSD a fost luata strania decizie, cele doua handicapuri PD-L au fost anulate iar PSD, anuntand fara echivoc o asemenea decizie, a inchis aproape etans posibilitatea de negoiciere cu fostii sai aliati. Cu PNL, care era pregatit sa cedeze functia de premier pentru dubla sa tradare si cu UDMR, pentru ca imbratisarea cu acest partid a sfarsit cu un cutit infipt in spate. Daca Mircea Geoana se va trezi in urmatoarele zile din acest cosmar, in care singur s-a plasat, va trebui sa isi prezinte bilantul nenorocit in fata conducerii PSD. Care va fi silita, pentru a nu decide sinuciderea politica a acestui partid, sa intoarca armele. Ducandu-se in opozitie, in loc sa mearga la putere sau implorandu-le iertare fostilor aliati din PNL si UDMR si incercand sa tranteasca, in Parlament, Guvernul Stolojan, anuntand crearea unei majoritati. Adica punct si de la capat.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii