Efectul ”draga Stolo”   decembrie 16th, 2008

 

Intr-unul din editorialele mele recente, utilizand chiar in titlu expresia “draga Stolo”, mi-am permis sa avansez ipoteza conform careia nici Stolojan, nici Geoana si nici Tariceanu nu vor fi premierii urmatorului Guvern, desi prevedeam ca primul desemnat pentru functia de prim-ministru va fi Stolojan. Si iata ca, incepand de ieri, profetia s-a implinit. Acum, obligatia noastra este sa analizam situatia din perspectiva consecintelor pe care le poate avea retragerea lui Stolojan. In mod normal, un asemenea gest impune reluarea de la zero a intregii proceduri. In mod real, insa, efectul “draga Stolo” e nul.

Oricare va fi noua guvernare, a pornit-o cu stangul. In primul rand fiindca presedintele s-a implicat in mod partizan atat in timpul campaniei electorale, cat si dupa. Desigur, sub aparenta ca-si face treaba de sef al statului in mod echilibrat si echidistant. In realitate, si el a avut o conduita previzibila. A actionat in timpul campaniei electorale pentru ca partidul prezidential sa fie impins in fata, i-a amenintat pe adversarii sai din celelalte partide politice ca pun la cale o lovitura de stat impotriva sa, a insistat asupra ideii ca poate numi pe oricine, ignorand ipoteza in care coalitia ar fi fost alcatuita in alta parte decat in jurul PD-L iar apoi, dupa alegeri, a negociat la greu. In fine, a fortat Constitutia atunci cand, inainte de a se constitui Parlamentul, a desemnat un prim-ministru. Si nu era un secret pentru nimeni ca numele acestuia trebuia sa fie Stolojan. Desi i-a dat cuvantul lui Marko Bela ca va lua UDMR la guvernare, pentru jocul pervers al acestui partid care a spart cordonul de securitate creat in jurul PD-L si care izola, pana in urma cu cateva zile, acest partid, a acceptat conditia PSD, aruncandu-i pe maghiari peste bord. Dupa care, coalitia PD-L-PSD s-a scremut cateva zile si a scos un document de doua file si jumatate, cuprinzand cateva principii inabil, chiar scolareste puse in pagina. A fost lansat un mesaj duplicitar. Si anume ca aceasta “istorica” alianta intre dusmani are loc pe fondul crizei economice. Pe de alta parte, Traian Basescu a insistat, vorbind despre o coalitie si un Guvern pentru patru ani. Stie el ceea ce nu stie nimeni? Si anume ca durata crizei va fi fix de patru ani?

Dupa “draga Stolo”, ce ne asteapta? In mod normal, totul ar trebui luat de la inceput. Adica seful statului ar trebui sa astepte sa se constituie si sa se structureze Parlamentul. Abia apoi ar trebui sa observe daca exista sau nu o coalitie majoritara. Aceasta ar trebui sa propuna un premier. Iar el, daca este un democrat, ar trebui sa-l desemneze. Dupa care urmeaza negocierea unui program de guvernare si a unui buget, validarea de catre Parlament si intrarea triumfatoare a noului Executiv in Palatul Victoria, pentru preluarea stafetei. In aceste conditii, efectul lui “draga Stolo” ar putea fi naucitor. Bulversant. Numai ca nu se va intampla asa. Pentru ca Basescu l-a nominalizat pe Boc. Din nou o miscare previzibila. Nu mai conteaza criteriul specializarii premierului in finante si economie. A disparut ca prin minune. Pentru ca era un criteriu fals. Basescu nu are nevoie de altceva decat de un om fidel. De o sluga. Care sa execute intocmai si la timp, fara nici cea mai mica ezitare, vointa sefului statului. A presedintelui-jucator.

In acest moment, ma intreb care este cea mai importanta valoare pe care trebuie sa o aparam. Stabilitatea economica, in conditiile crizei mondiale, care va lovi napraznic Romania sau democratia? Pentru ca, din pacate, Basescu isi anunta intentia de a combate criza si, in realitate, combate democratia. Pentru a obtine un nou mandat si o putere absoluta, autocratica si poate chiar tiranica asupra Romaniei. Ne intoarcem de unde am plecat acum douazeci de ani. O persoana conduce, practic, Guvernul prin intermediul unei marionete, Parlamentul printr-o majoritate adusa la ascultare, Justitia prin procurori si un ministru de casa si, evident, serviciile secrete. Iar opozitia e, cel putin pentru moment, simbolica. Nu poate introduce nici macar o motiune simpla. Ce diferenta exista, daca-l comparam cu Ceausescu la scurt timp dupa plecarea lui Dej?

Sunt totusi curios daca am din nou dreptate. Cred ca retragerea lui Stolojan a fost de mult timp pusa la cale. Nu cred, prin urmare, ca este suficient de santajat pentru a demisiona. Sau suficient de instabil psihic.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii