Banii si sictirul   decembrie 20th, 2008

 

Tortul a fost taiat. Premiul invingatorilor. Sau, mai bine spus, al celor care au stiut sa construiasca o combinatie de natura sa-i duca la putere. Chiar daca cetatenii au ramas bouchebé. Dar acum, dupa alegeri, nimeni nu-i mai intreaba. Cu exceptia unor jurnalisti. Modul neprofesionist, mai mult, chiar neserios in care a fost intocmit si prezentat protocolul public al aliantei – nu am niciun fel de indoiala ca exista si un protocol secret – demonstreaza ca tara este privita ca o prada de liderii PD-L si PSD. Si nicidecum ca o provocare uriasa pentru adevarati barbati de stat, dispusi sa mearga la guvernare si sa se sacrifice pe altarul binelui public. De aici decurge si programul de guvernare care ne-a fost prezentat. El este integral socialist. Promite marea cu sarea. Adica ceea ce niciodata nu va putea fi realizat cu adevarat. Dar este datator de sperante. Arata bine. Pensionarii de la sate stiu ca, la orizontul viitorilor patru ani, va fi pus un semn de egalitate intre ei si cei de la orase. Salariatii afla ca, intr-o buna zi, vor duce acasa bani mult mai multi. Si asa mai departe. Programul, pe cat de socialist este, pe atat va fi de greu de realizat in actuala conjunctura interna si externa. De fapt, imposibil. El nu reprezinta decat un act inertial al campaniei electorale. Care a fost de o demagogie iesita din comun. Este, insa, singurul mod de a-i obliga pe cetateni sa inchida ochii la o monstruoasa alianta, facuta exclusiv din motive de cascaval. In mod normal, bugetul ar trebui sa faca praf si pulbere acest program. Daca nu va fi asa, e de rau. Daca si bugetul va imbraca costumul lui Mos Craciun si nu ne va arata de unde urmeaza sa vina colosalele sume de bani destinate programelor si protectiei sociale, atunci vom fi siliti sa constatam ca ne aflam in pragul unei catastrofe economice si politice. Dupa ce am trecut deja pragul unei catastrofe morale. Si daca tot vorbim de aceasta tara ca despre o prada a coalitiei, atunci sa vedem, in cele ce urmeaza, cu ce s-au ales unii si altii.

Este inutil sa facem, in acest moment, aprecieri asupra calitatilor sau defectelor personale ale membrilor viitorului Cabinet. Nu stim cat de compatibili vor fi cu functiile. Vor exista, cu certitudine, surprize placute. Dar si mai multe suprize neplacute. Pentru ca tara a fost, mai mult ca oricand, o prada. Dar putem sti cum s-au pacalit “partenerii”. Cu exceptia Ministerului de Interne, PD-L s-a orientat catre ministerele de forta, precum si catre acele ministere care, nefiind de forta, vor avea bugete mari. Interne sau comunitare. In schimb, PSD are cu predilectie ministere care consuma bani si sunt destinate mai cu seama sectorului social. Cheia de bolta a strategiei PSD o reprezinta Finantele. In timp ce cheia de bolta a strategiei PD-L sunt Internele. Atunci – si asta se va intampla curand – cand romanii o vor duce mult mai greu decat azi, ca urmare a unei grave si prost gestionate crize, ei vor injura cu siguranta Ministerul Muncii. Sau Ministerul Sanatatii. Sau Ministerul Invatamantului. Si mai putin Ministerul Finantelor ori Apararii. Iar daca vor iesi in strada si vor fi violenti, vor injura si Ministerul de Interne. Dupa ce isi vor incasa bastoanele. Nu are absolut niciun rost sa intru in detalii. PSD, in schimbul faimoasei paritati la guvernare, al unui post de viceprim-ministru – fara prea multe atributii – si al incoronarii lui Geoana drept presedinte al Senatului si vicepresedinte al Consilului Suprem de Aparare a Tarii, a optat pentru un algoritm pierzant. In acest moment avantajos din punctul de vedere al imaginii publice dar, foarte curand, teribil de pagubos.

Aceasta impartire a prazii, care maine ii va rasplati pe unii cu bani si pe altii cu sictir, ii va permite lui Traian Basescu ca, in plina campanie prezidentiala, sa arate acuzator cu degetul doar catre unii. Si aceia nu vor fi de la PD-L. Cu o exceptie sau doua.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii