Un presedinte prematur   februarie 24th, 2009

 

Laboratorul de creatie politica de la Cotroceni a lansat un nou balon de incercare. Un mic monstru. O ipoteza. Dar si un posibil proiect. Initierea de alegeri prezidentiale anticipate. Concomitent cu cele europarlamentare. Cu alte cuvinte, conform acestui scenariu, pus in circulatie, ca de obicei, “pe surse”, Traian Basescu, chiar fara a demisiona, fortand nitel Constitutia, ar putea sa se inscrie in cursa prezidentiala anticipata, astfel incat, in data de 7 iunie, alegatorii sa fie chemati la urne atat pentru a-si desemna europarlamentarii, cat si pentru a opta in favoarea unuia sau altuia dintre candidatii la sefia statului. Admitand ca balonul de incercare se va transforma intr-un mic sau mare monstru politic real, ar urma sa avem un presedinte nascut prematur. Dar care, prin chiar acest fapt, si-a pulverizat adversarii. Sa analizam, din aceasta perspectiva, noul proiect schitat la Cotroceni.

Se vorbeste mult – eu insumi o fac de fiecare data – despre criza economica a carei amplitudine va lovi Romania in acest an. Si multe preconizate efecte politice sunt puse pe seama acestei evolutii de tip global. Foarte putin sau aproape deloc, analistii din Romania se refera la un indicator esential mai ales in situatii deosebite. Si anume capacitatea guvernantilor de a raspunde unor provocari extreme. De fapt, simplificand lucrurile, avem tendinta sa victimizam Guvernul Boc si alianta PD-L-PSD aflata la putere, pentru simplul motiv ca a luat carma pe timp de furtuna. In timp ce Guvernul Tariceanu a condus atunci cand, la nivel global, nu se vorbea despre criza, ci despre prosperitate. Daca suntem insa corecti, vom reaseza grila dupa care masuram capacitatea guvernantilor pe o alta scara de valori. Incercand sa raspundem la intrebarea daca, asa cum s-au manifestat pana acum noul Executiv si noua majoritate parlamentara, avem certitudinea ca alianta condusa de Traian Basescu este capabila sa raspunda cu profesionalism, cu indrazneala si cu talent provocarilor generate de criza sau, dimpotriva, va fi neputincioasa atunci cand ea va cunoaste in Romania amplitudinea maxima. Si anume, cand? Cu certitudine, inaintea lunii noiembrie cand, in mod normal, urmeaza sa avem alegeri prezidentiale. Ce am observat, obiectiv vorbind, pana in prezent, in raport cu posibilitatile coalitiei de a raspunde inteligent provocarilor crizei? Ca avem un buget nascut cu forcepsul si bazat, in fiecare dintre capitolele sale, pe compromisuri si tocmeli meschine intre cele doua partide si nicidecum pe criterii de natura sa diminueze efectele crizei. Nu intamplator, voci realiste din cele doua partide dar in special din PSD critica bugetul si primele solutii de guvernare cu un aplomb comparabil celui din tabara opozitiei. Mai stim cu certitudine ca Guvernul este condus cu o mana de fier de catre Traian Basescu. Care a fost, pentru prima data, si parintele unui buget de stat. In aceste conditii, toate analizele lucide facute de experti din tara dar mai ales de experti externi arata ca Romania va avea de infruntat mari dificultati in momentul in care viitura crizei o va lovi.

In mod corect, in conditiile descrise mai sus, cetateanul va intelege ca, peste efectele unei crize globale pe care Romania nu putea sa le evite, se suprapun, intr-un mod extrem de dureros, efectele proastei guvernari. Si pe cine va putea sanctiona romanul, transformat in alegator, daca nu chiar pe cel care le va solicita, in noiembrie, voturile pentru un nou mandat prezidential? Pe buna dreptate, oalele sparte le-ar putea plati Traian Basescu.

Daca balonul de incercare lansat de Cotroceni devine un proiect politic, atunci Traian Basescu are sansa de a castiga cinci luni. Prezidentialele anticipate organizate pe 7 iunie l-ar scoate de sub judecata alegatorilor, pentru ca momentul ar fi anterior propagarii efectelor majore ale unei crize pe care Basescu nu stie cum sa o contracareze. Si, in plus, el ar putea beneficia, in mod legal, de uriasul vehicul electoral pus in miscare de catre un PD-L aflat la guvernare.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii