Are dreptate   martie 2nd, 2009

 Traian Basescu are perfecta dreptate atunci cand afirma pentru prima data raspicat ca denunturile impotriva Romaniei facute in orice mod sunt contraproductive. Desigur, seful statului a facut-o in stilul sau caracteristic, tafnos, agresiv si alegandu-si o tinta falsa pentru criticile sale. Si anume presa.

Este la mintea cocosului ca denigrarea unui stat are loc in primul si in primul rand din interior. Si anume din randul oficialitatilor. Chiar a reprezentantilor statului. Iar organizatiile internationale nu fac decat sa amplifice efectele. Dupa care reactioneaza opinia publica externa si, fireste, institutiile statale. Este un mecanism tipic de constructie voluntara sau involuntara a unei imagini negative. Care este imposibil de demontat mai tarziu, indiferent cati bani publici ar fi pusi la bataie. Este oportun sa prezentam si un alt tip de rationament. Daca oficiali guvernamentali, reprezentanti ai Justitiei si chiar presedintele Romaniei semnaleaza existenta coruptiei institutionalizate, cum ar putea reactiona guvernele altor state? Ar putea, de pilda, Nicolas Sarkozy, presedintele Republicii Franceze, sa afirme ca in Romania nu exista probleme grave cu Justitia, la scurt timp dupa ce presedintele Romaniei a clamat contrariul? Ar putea Guvernul Statelor Unite sa spuna ca nu exista in Romania crima organizata, dupa ce crima organizata a fost confirmata in discursuri oficiale la Bucuresti? Ce ar putea face reprezentantii Uniunii Europene in raport cu autodenunturile facute de purtatorii de imagine ai statului roman? Ei bine, din aceasta perspectiva, nu pot decat sa-l felicit pe presedintele Traian Basescu pentru ca, in fine, a inteles ca noi insine avem o problema. Pe care trebuie sa o rezolvam acasa.

Desigur, este o idiotenie incercarea de a-i pune la zid pe jurnalistii care semnaleaza existenta unor fenomene negative in societatea romaneasca, oferind zi de zi exemple. Unele de-a dreptul macabre. Dar care, ne place sau nu, sunt desurubate din realitate. O realitate pe care nu presa a faurit-o. Intr-o democratie functionala, asmenea informatii sunt preluate in administrare de catre institutii specializate ale statului, care raspund de contracararea si diminuarea fenomenenlor negative. Iar reprezentantii acestora nu fac niciodata declaratii in sensul ca fenomenele negative au scapat de sub control.

Exista vinovati. Basescu are dreptate. Numai ca ei trebuie cautati in alta parte. Nicidecum in breasla presei. Cine a afirmat ca un sfert dintre judecatori sunt securisti? Ca Justitia este corupta? Ca, in mod criminal, magistratii tergiverseaza procese si resping rechizitorii? Ca si procurorii sunt in complicitate cu infractorii? Ca avem un Guvern corupt? Ca si liderii partidelor sunt corupti? Ca sa nu mai vorbim de cea mai mare parte a Parlamentului? A fost insusi seful statului. Acelasi Traian Basescu. Si cine altcineva decat draga de Monica – desigur, Macovei – a acuzat ca, sub nasul ei, ca ministru al Justitiei, se faceau mari potlogarii in Guvern? Si a reiterat aceasta acuzatie chiar zilele trecute, intr-o publicatie de pe malul Senei destinata doamnelor cu unghiile ingrijite, “Marie Claire”. Daca Traian Basescu, fie si in conditiile in care ne-a aburit putin cu vinovatia presei, a inteles de unde vine raul si daca in viitor nu va mai ataca statul pe care, in definitiv, il conduce, nu imi ramane decat sa-i dau dreptate si sa il felicit. Poate, cu acest prilej – desigur, fara a face tambalau public, cazand iarasi in aceeasi greseala – Traian Basescu va zgaltai corespunzator “instalatia” noii puteri, vinovata de propagarea fara precedent a nepotismului si grupurilor de interese nelegitime. Si sunt sigur ca, odata trezit, presedintele tuturor romanilor va intelege si ca prezenta fiicei sale Elena, inca insuficient educata, in viitorul Parlament European nu va servi Romania. Ci dimpotriva. Daca va intelege, ii voi da din nou dreptate.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii