PNL, decont si succesiune   martie 4th, 2009

 

  Singurul partid aflat in opozitie, daca excludem UDMR – care se califica mai mult ca o asociatie etnica – este PNL. Dar procentele detinute in Parlament de liberali nu le permit acestora decat o opozitie formala. Si mai mult vocala, decat manifestata prin blocarea unor acte normative. In acelasi timp insa, statutul de unic adversar politic al puterii ii confera Partidului National Liberal un potential electoral de exceptie. Iar pana la alegeri va fi singurul castigator psihologic al unei lupte politice inegale. Cu atat mai mult cu cat PD-L e silit sa elibereze culoarul de dreapta si datorita crizei si pentru a-i pregati lui Basescu prezidentialele. Asa ca, in ciuda aparentelor, miza liberala este uriasa. Ca si tentatia, fireasca pana la urma, atunci cand vorbim despre politica, de a pune mana pe conducerea formatiunii. Momentul post-electoral pe care il traversam acum este ideal pentru stabilirea castigatorului potului liberal pentru urmatorii ani. In consecinta, asistam in aceste zile si vom asista in perioada imediat urmatoare la doua proceduri in interiorul partidei liberale. De decont, dupa patru ani de guvernare si de succesiune la conducere. Afirmatia aceasta este corecta chiar si in eventualitatea in care Tariceanu ar reusi sa se mentina la presedintie. Si asta pentru ca in niciun caz conducerea PNL nu va mai fi ce a fost.

Daca ne imaginam apropiatul Congres PNL ca o piesa intr-un mare puzzle care ar constitui geografia politicii romanesti din prezent si din viitorul apropiat, atunci interesul liberalilor este sa profite de atuul pe care il au. Identificarea cu intreaga opozitie politica. In timp ce PD-L va obosi in efortul de a devora un partid egal iar PSD, aratandu-si din cand in cand coltii, se va lasa cu gratie canibalizat, PNL are ragazul necesar de a se adapta starii de opozant. Dupa ce, patru ani, reflexele sale au fost – si asa a si trebuit sa se intample – cele ale unei formatiuni destinata sa manipuleze puterea. O putere cu atat mai scump platita, cu cat a fost exercitata in conditii de ultraminoritate. Si, eventual, de complicitate cu unul dintre partidele aflate in opozitie. Si fiindca am amintit acest detaliu, ma grabesc sa semnalez ca una dintre conditiile calificarii liberalilor ca opozitie autentica este o mai mare detasare de PSD. Daca atunci cand s-au aflat la guvernare, din motive tinand de supravietuire, a fost necesar si chiar indispensabil un raport de ambigua cochetarie cu social-democratii, acum, cand ultimii se afla la putere iar PNL in opozitie, este, dimpotriva, necesara o luare considerabila de distanta. PNL, pentru a-si maximaliza sansele ca partid de opozitie si perspectiva revenirii la putere, trebuie sa se distanteze relativ egal de partidele, inca doua, aflate la putere. In al doilea si nu in ultimul rand, filozofia politica a guvernarii este fundamental diferita de filozofia politica a luptei in opozitie. Unei detasari vizibile de PSD ar trebui sa i se adauge o cu totul si cu totul alta strategie a raporturilor dintre conducere si filiale. Pentru ca azi si in viitorul urmatorilor patru ani – daca nu cumva viata politica va fi bulversata, oferindu-le liberalilor sansa de a reveni prematur la putere – conducerea de la Bucuresti, neaflandu-se la guvernare, va avea cu totul si cu totul altceva de oferit in schimbul mentinerii disciplinei si raspunsului la comenzi decat avantaje materiale. Oferta, de aceasta data, se reduce in linii mari la speranta. O speranta ce poate fi transformata in certitudinea revenirii la putere. Si asa vor gandi si finantatorii PNL – Dinu Patriciu fiind cel mai important dar nu singurul.

Ce va stabili Congresul PNL? Daca Tariceanu si echipa lui de sustinatori au reusit intr-un timp atat de scurt sa-si adapteze discursul politic si proiectele de viitor starii de opozitie, atunci ei vor fi validati pentru un nou mandat. Daca nu, toate atuurile se vor afla in mana lui Crin Antonescu. Succesiunea pare, dintr-o perspectiva, mai importanta decat decontul. Dar nu este asa. La Congres, decontul va fi esential. Cu ce a fost bun si cu ce nu a fost bun. Dar, atentie, decontul PNL nu e egal cu decontul guvernarii PNL. Iar daca decontul va fi pozitiv, indiferent cine va prelua succesiunea, Calin Popescu Tariceanu si echipa sa vor avea si in viitor un cuvant greu de spus in PNL.

 P.S. Si fiindca am naravul pariurilor politice, mizez ca va castiga Crin Antonescu.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii