Un mare chix   martie 10th, 2009

 Cum a fost mult asteptatul discurs al presedintelui Traian Basescu, rostit in fata Parlamentului Romaniei? Derizoriu sau important? A prezentat seful statului, in urma unor analize bine si inteligent facute de catre consilierii sai, un program coerent de transformare a crizei economice globale intr-o oportunitate pentru aceasta tara? Sau, cel putin, a aratat cum ar putea fi diminuate efectele crizei? A insistat asupra necesitatii unor reforme structurale curajoase dar, dincolo de acest enunt, in ce consta proiectul prezidential? Este adevarat, Traian Basescu a avut un mesaj electoral corect. Conform statutului sau constitutional. Nu s-a erijat nici in premier si nici in conducatorul coalitiei. Dar, in raport cu orizontul foarte mare de speranta creat in ultimele cateva zile, de cand este asteptata aceasta interventie in Parlamentul Romaniei, demersul sau s-a dovedit a fi inutil. Un mare chix.

Este cat se poate de corect ca, numai prin reforme structurale curajoase, inteligente si facute imediat, criza globala poate fi transformata intr-o oportunitate pentru Romania. Numai ca acesta este un simplu enunt. O tara bine guvernata are capacitatea de a transforma enuntul in fapt. Ce inseamna acest lucru? Exista o formula guvernamentala apreciata de seful statului si de multi altii drept ideala pentru o situatie de criza. Pentru ca Executivul se bazeaza pe o majoritate covarsitoare in Parlament. Aparent, ea reprezinta 70 la suta. In realitate, odata cu cooptarea mai mult sau mai putin transparenta a unor reprezentanti UDMR in administratia publica centrala, majoritatea e chiar mai puternica. Mai mult. In perioada anterioara alegerilor si in special in timpul campaniei electorale, cele doua mari partide aflate la putere, in urma unei adevarate prestidigitatii politice facuta de Traian Basescu, au avut si guverne paralele si programe pe care le-au clamat in mod insistent prin toate mijloacele de comunicare posibile. Si daca existau cu adevarat aceste guverne din umbra si programele in baza carora PD-L si PSD au castigat alegerile, atunci este firesc sa ne punem intrebarea: cum este posibil ca, dupa cateva luni, presedintele acestei tari sa solicite declansarea unor reforme structurale curajoase, care sa conduca in final la o reforma a statului? Explicatia este una singura. Inainte de a prezenta un discurs in Parlament, pe care nu ma feresc sa-l caracterizez drept un mare chix, presedintele Traian Basescu a descoperit ca programele in baza carora cele doua partide au castigat alegerile sunt ele insele, fiecare in parte, un mare chix.

Dar adevarata bomba din discursul sefului statului este cea legata de buget. Un buget scremut si adoptat cu mare intarziere, taxat nu numai de opozitia liberala, ci si chiar de majoritatea politicienilor de la putere drept inadecvat perioadei pe care Romania o traverseaza. Un buget care, sub nicio forma, nu poate transforma criza globala intr-o oportunitate pentru Romania. Un buget care nu ne poate salva de efectele crizei. Lipsit de o filozofie elementara. Lipsit de strategie. Lipsit de tinte. Un buget facut ca sa fie. Ei bine, ce a afirmat ieri textual Traian Basescu despre bugetul Romaniei pe anul in curs? Ca el a scapat de sub controlul Parlamentului si Guvernului. Ca raspunde unor alte interese. Este o acuzatie de o gravitate exceptionala. Care nu poate sa nu fie pusa in relatie cu alte doua sentinte lansate tot de Traian Basescu. Si anume ca Romania politica risca sa se confrunte cu o criza de incredere si cu o criza de reprezentativitate. Cele doua crize putand pulveriza orice majoritate parlamentara. Cu referire directa la cea asupra careia tocmai si-a recunoscut, din nou, paternitatea.

Ce concluzie putem trage? Ca Traian Basescu, aflat la inceputul unei campanii prezidentiale, a dorit sa utilizeze acest moment pentru o interventie publica in forta, de natura sa declanseze dezbateri si comentarii. Si ca a ales singura solutie prudenta: distantarea de coalitia pe care a mosit-o, de Guvernul pe care l-a creat si de majoritatea parlamentara pe care a negociat-o. In caz ca guvernarea se va transforma si ea rapid intr-un mare chix.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii