Un uragan si doua filozofii   martie 18th, 2009

 Discursurile din Paralment ale celor doi lideri – al liberalilor, Calin Popescu Tariceanu si al democratilor, Emil Boc – au diferente fundamentale. Nu numai de abordare, ci si de filozofie. Emil Boc a pregatit, in numele aliantei PD-L-PSD, o formula de raspuns la provocarile crizei pe care, fiind la guvernare, va incerca cu certitudine sa o aplice. Este un pachet pe care nu m-as grabi sa-l taxez a fi de stanga. Pentru ca, de exemplu, mentinerea cotei unice este un apanaj al dreptei. Caracteristica programului lansat de Executiv este o adecvare destul de pronuntata la solutiile identificate, in general, la nivelul Uniunii Europene. Pachetul excesiv de prudent cuprinde, in linii generale, sustinerea sistemului bancar, stimularea unor lucrari de infrastructura, aproape in exclusivitate drumuri, unele masuri de protectie sociala si o promisiune destul de vaga legata de dezvoltarea accelerata a agriculturii. Conducand ceea ce a mai ramas din opozitia parlamentara, Calin Popescu Tariceanu a lansat o contraoferta politica. Si pronuntat de dreapta. Care difera, insa, in punctele sale esentiale, de strategiile identificate la nivel european. Ce stim cu certitudine? Ca uraganul va lovi Romania incepand din luna aprilie. Iar mijloacele de aparare vor fi cele initiate nu de opozitie, ci de putere. Merita, insa, sa analizam cateva diferente ale celor doua filozofii.

La sfarsitul lunii martie, conform legii, bancile din Romania isi bat in cuie bilantul. Si il prezinta afara. Adica bancilor-mama. In functie de bilanturi, acestea vor actiona. Daca vor ajunge la concluzia ca in Romania exista riscuri majore de a pierde bani, reflexul conditionat le va determina sa provoace schimbari majore la nivelul sucursalelor. Sau chiar desfiintarea acestora. Un frison in sistemul bancar romanesc exista de mai mult timp. Si el a devenit vizibil atunci cand insusi seful statului s-a implicat, anuntand ca a facut demersuri pentru ca bancile-mama sa nu-si abandoneze sucursalele. Declaratia in sine – iar nu demersurile, daca acestea s-au facut – a turnat gaz peste foc. Pentru ca domeniul bancar este, in general si mai ales acum, atat de sensibil, incat este mai indicat sa actionezi si cu totul contraindicat sa vorbesti. Dar raul a fost facut. Iar acum nu ne ramane decat sa vorbim despre el. Temandu-se sa nu fie dati afara ori sa nu-si piarda bonusurile, conducatorii sucursalelor unor mari banci s-au descurcat cum au putut. In general, rostogolind, prin mijloace clasice, creditele neperformante. Nu se cunoaste amploarea acestor refinantari. Dar daca ea este direct proportionala cu dificultatile vecine cu colapsul pe care le intampina societatile comerciale, atunci este de presupus ca sistemul bancar sta pe un butoi de pulbere. Pe care este clar ca nu ajutorul FMI il va contracara. Intr-o asemenea ipoteza, este de asteptat ca, incepand din luna aprilie, sistemul bancar din Romania sa devina mult mai riguros. Cu alte cuvinte, sa inaspreasca si mai mult conditiile de creditare si, mai ales, sa treaca la executia sumara a datornicilor. Consecinta imediata va fi prabusirea preturilor la tot ceea ce inseamna sistem de garantare. Adica terenuri, cladiri, utilaje existente in societati comerciale si actiuni. In timp ce Statele Unite, Marea Britanie si, intr-o oarecare masura, Olanda actioneaza in forta pentru stimularea creditarii, reducand dobanzile la minimum, tocmai pentru a pune in miscare economia, Uniunea Europeana a ales o solutie contrara. Iar Guvernul Boc s-a conformat.

Cine va castiga, la nivel global? In conformitate cu regula simetriei, Statele Unite, care au intrat primele in criza, vor iesi tot primele. Ceea ce inseamna ca vor reusi sa rostogoleasca costurile spre Europa. La toamna. La fel, in ceea ce priveste inflatia. Dolarii tipariti nu vor exploda intr-o criza inflationista in America ci, mai degraba, in Europa. In aceste conditii, statele din zona euro vor incerca sa oblige statele non-euro sa plateasca factura. Si va fi si Romania acolo. A lui Boc, a lui Tariceanu, a noastra. Revin maine asupra acestui subiect.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii