Aoleu si vai de mine!   martie 20th, 2009

 

            S-a dezlantuit urgia asupra mea. Si a Ziarului ZIUA. In urma editorialului publicat ieri. Scriam ca presedintele Traian Basescu si primul-ministru Emil Boc vor aduce grave prejudicii Romaniei. Ca politica lor legata de imprumutul FMI si, in general, masurile preconizate pentru combaterea efectelor crizei sunt lipsite de intelepciunea si curajul necesar pentru ca aceasta tara sa iasa in castig. Mai mult chiar, vom pierde disproportionat in raport cu partenerii europeni. Criticam, cu acest prilej, si Uniunea Europeana. Si la fel de sceptic m-am manifestat si in ceea ce priveste politica monetara a Bancii Nationale.

            Am mai precizat ca marele pierzant va fi, dincolo de cetatean, PSD. Si, nu in ultimul rand, am facut o serie de consideratii negative referitoare la banci europene care au sucursale in Romania. Unele dintre aceste idei au vazut lumina tiparului chiar pe pagina intai a ziarului. Iar ieri s-a dezlantuit iadul.

            Toti cei enumerati mai sus s-au simtit grav lezati. Si au solicitat imediat, in acelasi spatiu, in acelasi format si in aceeasi intindere, dreptul la replica. Conducerea Ziarului ZIUA este obligata ca, cel tarziu pana maine, sa confirme ca le va publica dreptul la replica si sa-i informeze asupra datei la care o va face. Asadar, pentru un amarat de editorial care a avut 4000 de semne, circa doua pagini dactilografiate, Ziarul ZIUA este silit, in aceeasi zi, sa publice 42 de drepturi la replica, insumand 84 de pagini dactilo. Si, de fiecare data, o parte din acest text, in mod obligatoriu, trebuie sa apara pe prima pagina. Mai exact 20 de pagini dactilo. Dar in prima pagina pur si simplu nu exista atata spatiu. Si nici in pagina in care a aparut integral editorialul. De ce afirm ca au fost solicitate atatea drepturi la replica? Daca s-ar fi sesizat doar presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, impasul ar fi putut fi depasit. Dar au protestat, simtindu-se grav lezati, toti ministrii Cabinetului. Apoi, conducerea BNR. Filialele din Romania ale „bancilor-mama”. FMI. Oficiali ai Uniunii Europene. Membri ai staffurilor PSD si PD-L. Ba chiar si presedintele PNL, al carui plan anticriza l-am criticat, de asemenea. Conducerea Ziarului ZIUA este in impas. Nu se poate conforma legii. Si, in consecinta, oricare dintre nemultumiti se poate adresa Justitiei, solicitand nu numai inchiderea ziarului, ci si imense despagubiri financiare. Evident, patronatul este in flacari. Acesta este ultimul meu editorial, prin care sunt silit sa le cer tuturor scuze, desi sunt convins ca am avut dreptate. Si ca nu m-a animat niciun fel de intentie malefica.

            Si exact asa ar sta lucrurile daca noul Cod de procedura civila va fi adoptat in urmatoarele zile de catre Parlament. Peste numai cateva zile, eu si multi alti jurnalisti am putea fi siliti sa ne punem stiloul in cui. Sa renuntam definitiv la aceasta meserie. Si, simultan, multe ziare ar urma sa fie inchise de catre Justitie sau falimentate de catre petitionari. Aceeasi situatie, in ceea ce priveste agentiile de stiri, posturile de radio si de televiziune. Parlamentul este pe cale sa adopte prevederi criminale, din punctul de vedere al libertatii de expresie. Si asta, culmea, prin procedura asumarii raspunderii. Adica fara a se mai putea aduce modificari in urma unor dezbateri si a votarii acestui act normativ, articol cu articol. Evident, masina de vot PDL-PSD va functiona ireprosabil. Zdrobind presa. Si asta, in ciuda protestelor MediaSind si organizatiilor internationale care apara libertatea de expresie. Ma intrebam, cu mai multa vreme in urma, cum de este posibil ca legi atat de importante cum sunt Codurile – civil, penal, de procedura civila si de procedura penala – practic urmatoarele ca putere dupa Constitutie, sa fie elaborate pe picior de o echipa lipsita de palmares in materie de stiinte juridice si adoptate fara dezbatere parlamentara, prin asumarea raspunderii. Si ma gandeam ca, de fapt, Traian Basescu joaca periculos pe mana ministrului Justitiei. Si iata ca o prima explicatie o avem: lichidarea presei. Aoleu si vai de mine!

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii