Politie politica pe banii cetateanului   martie 30th, 2009

 

            Am pus la dispozitia redactiei ZIUA documentul SRI emanat de Diviziunea B care, in urma cu zece ani, a stabilit ca in Romania actioneaza, in mod coordonat, in folosul CIA, cel mai important serviciu secret al Statelor Unite, doua filiere de agenti periculosi.

            Redactia a intitulat, in mod inspirat, acest material „Banda celor zece spioni CIA” si mi-a permis sa il comentez in rubrica de fata. Asadar, ce semnificatie are dezvaluirea pe care ZIUA o face azi?

            Din continutul documentului rezulta ca, in urma cu zece ani, atunci cand la putere se afla Conventia Democrata Romana, iar la Cotroceni, in functia de sef al statului, era domnul Emil Constantinescu, Serviciul de Roman de Informatii a intreprins investigatii si a cules informatii atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe cel al Statelor Unite. Pentru moment, este irelevant daca acestea sunt sau nu corecte. Esential este ca Romania, in timp ce facea eforturi considerabile pentru a fi primita in NATO, isi permitea sa trateze cel mai important serviciu secret al Statelor Unite drept un inamic. Demn de pus sub urmarire. Motiv pentru care SRI a suspectat si a investigat, prin mijloace specifice, nu numai propriii cetateni, ci si cetateni ai Statelor Unite. Ceea ce presupune, pe cale de consecinta, o grava incalcare a legii. Pentru ca, prin lege, SRI nu are voie sa faca investi­ga­tii pe teritoriul altor state. Deci, in urma cu zece ani, acest serviciu ac­tiona ilegal si de pe o pozitie de adversitate fata de Statele Unite. Dupa cum se poate usor observa din continutul documentului, precum si din enumerarea persoanelor care constituie banda celor zece, este in general vorba de jurnalisti.

            Practic, sub guvernarea CDR, SRI spiona ce fac ziaristii si care sunt relatiile acestora cu cetateni din Statele Unite. Evident, nu ne aflam in prezenta unui document de sertar. „Nota speciala” a fost pusa la dispozitia altor institutii ale statului, fiind comunicata inclusiv Presedintiei Romaniei. Este logic ca investigatiile s-au desfasurat, asa cum rezulta din continutul acesteia, pe parcursul a cel putin sapte ani si ca ele au continuat si ulterior lunii martie 1999, cand a fost elaborat documentul. Deci un efort urias.

            O ancheta extrem de ampla, care a antrenat, cum este logic, un mare numar de ofiteri si colaboratori si a presupus utilizarea unei tehnici sofisticate de interceptare. Imi este imposibil sa estimez costul acestei operatii. Dar, cu certitudine, acesta este urias. Si devine si mai mare, daca aceasta investigatie continua, cumva, pana in zilele noastre. Evident ca nu fac parte din niciun fel de retea de spionaj care si-ar fi propus sa fragilizeze institutiile de forta ale statului roman sau autoritatea acestuia. Evident ca nu am niciun fel de legatura cu CIA, la fel cum nu am niciun fel de legatura si nu am avut vreodata cu niciun serviciu de informatii strain. Si am convinge­rea ca in aceeasi situatie se afla si cei­lalti cetateni romani enumerati in docu­ment. Dar, pana la urma, asta este mai putin important.

            Cel mai grav lucru pe care doresc sa-l semnalez este dispretul manifes­tat atunci – sper ca nu si acum – de catre responsabili ai Serviciului Roman de Informatii fata de banul public. Eu nu cred ca scopul acestei institutii este sa construiasca scenarii menite doar sa compromita imaginea unor persoane si sa risipeasca fonduri colosale, forta si inteligenta umana, precum si tehnica sofisticata pentru cai verzi pe pereti. Daca am fi fost spioni, ori ar fi trebuit, dupa atat de mult timp, sa ni se intocmeasca rechizitorii si sa primim condamnari la ani grei de inchisoare, ori, cel putin, ar fi trebuit ca serviciul nostru inteligent sa incerce fie sa ne converteasca, utilizandu-ne impotriva CIA – daca CIA este in continuare perceput de unii ca dusman – fie sa ne intoxice cu informatii false, pe care noi, la randul nostru, sa le transmitem peste ocean. Dar asa, as vrea sa-mi spuna si mie cineva, de preferinta chiar directorul de atunci al institutiei, domnul Costin Georgescu, dar si cel de acum, la ce a slujit tot efortul. Va inapoia SRI contribuabilului roman uriasele sume de bani duse pe Apa Sambetei in cautarea unor falsi spioni?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii