Enigma Razvan Ungureanu   mai 11th, 2009

 

    Conform sondajului de opinie Insomar dat publicitatii ieri, Traian Basescu, in cursa prezidentiala, urmeaza sa fie votat de 38 la suta dintre cetateni iar Mircea Geoana si Crin Antonescu, relativ egali, il secondeaza la mare distanta. Ceea ce inseamna ca seful statului se poate califica linistit in turul doi, unde, in eventualitatea in care va lupta cu Mircea Geoana, are sanse mai mari sa invinga decat in ipoteza in care rivalul sau ar fi Crin Antonescu. Explicatia este ca votul maghiarilor ii va fi refuzat lui Geoana pentru ca, in doua randuri, PSD a blocat venirea UDMR la guvernare. In acelasi timp, PSD ar fi mai tentat sa voteze cu Crin Antonescu, decat liberalii cu Mircea Geoana. Numai ca ne impiedicam de un “detaliu”. Alegerile prezidentiale nu au loc astazi sau maine. Pana atunci, Traian Basescu are toate sansele sa se erodeze. Trendul sau este constant descrescator, in ultimele luni el pierzand, pe toate sondajele, cel putin sase puncte. In timp ce trendurile candidatilor PSD si PNL sunt crescatoare. Din aceasta perspectiva, cel mai relevant raspuns dat de persoanele intervievate de operatorii Insomar este ca, intr-o proportie covarsitoare, cetatenii Romaniei apreciaza ca cea mai mare influenta asupra evolutiei acestui stat o are Traian Baescu. Iar evolutia este negativa, considera majoritatea romanilor. Iar la intrebarea “cine conduce, in realitate, Guvernul?”, raspunsul este acelasi. Cei mai multi il indica pe Traian Basescu. Si tot cei mai multi considera ca avem un Guvern slab. Si atunci, ce e de facut din perspectiva PD-L si a lui Traian Basescu?

Marja PD-L de rasturnare a acestei dinamici negative se ingusteaza. O sansa o are acest partid – poate ultima sansa – de a se arata muschiulos, cu prilejul alegerilor europarlamentare, care vor avea loc peste o luna. Intr-o luna, PD-L nu poate sa cada prea mult. Intr-o luna, poate adopta cateva masuri cu caracter populist. Tot in aceasta luna, PD-L poate arata ca, descentralizand masiv actul de decizie intr-o multitudine de domenii, responsabilitatea pentru nemultumirile cetatenilor trebuie sa se deplaseze in jos. Spre liderii locali, care fac parte din toate partidele. Si mai putin catre Guvernul dominat de PD-L si condus de Traian Basescu. Masura descentralizarii, chiar luata in scop electoral, este necesara si va da, in timp, rezultate bune pe fond. Dar nu este si suficienta pentru ca PD-L sa ia un avans considerabil la europarlamentare, in raport cu PSD. Avans care, cinstit vorbind, are mai mult o importanta psihologica. Realitatea schitata mai sus este cea care a generat un scenariu de rezerva. Scenariul Razvan Ungureanu.

Daca nemultumirea populatiei continua sa creasca, alimentata fiind de somaj, de nesiguranta slujbelor, de inflatia care diminueaza veniturile inghetate, daca aceste fenomene negative sunt amplificate de erori grave savarsite de Guvern – cum este, de exemplu, impozitul forfetar – si daca toate acestea sunt identificate cu “presedintele-jucator”, atunci, pana la alegeri, Basescu urmeaza sa scada constant. Daca nu cumva galopant. Luand in calcul ca acest fenomen ar putea sa fie de neevitat si ca nu este deloc exclus ca Basescu sa fie eliminat inca din primul tur de scrutin, este inevitabila optiunea pentru un candidat de rezerva. Retragandu-se din cursa prezidentiala, Basescu trebuie sa plaseze pe altcineva in locul sau. Preferabil din afara PD-L, care se va subrezi si el pe parcurs.

Asa ca, din ce in ce mai frecvent, este analizat, la Cotroceni, scenariul lansarii pe orbita, in eventualitatea mai sus enuntata, a lui Razvan Ungureanu. Actualul sef al spionilor ar putea juca un rol gen Oprescu. Nelegat fiind de vreun partid dar sustinut de PD-L, Ungureanu are exact varsta si experienta ideale, aratate de toate sondajele de opinie care fac portretul-robot al presedintelui dorit de romani. Si, in plus, are raporturi bune cu o societate civila pe care Basescu este pe cale sa o piarda. S-ar putea sa tina figura!

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii