Retragere cu torte   mai 19th, 2009

 

Intr-un raport care ar fi trebuit sa ramana secret dar nu a ramas, ambasadorul Austriei la Bucuresti relateaza despre posibilitatea ca Traian Basescu sa nu mai candideze, pasandu-i stafeta lui Emil Boc. Este evident ca excelenta sa nu a inventat aceasta tarasenie. Ea i-a fost servita de seful statului roman. O zi mai tarziu, acelasi Traian Basescu, la Realitatea TV, declara ca, daca in septembrie, criza va continua, el se va retrage. La domiciliu. Prin urmare, ne aflam, de aceasta data, nu in prezenta unor informatii pe care eu sau altii le lansam – bizuindu-ne pe unele surse de la Cotroceni ori din anturajul Presedintelui ori pur si simplu pe scenarii avand un grad mai mare sau mai mic de probabilitate – ci chiar pe afirmatiile ferme, lipsite de echivoc ale lui Traian Basescu. Ce se intampla? Care este intentia reala a Presedintelui? Ei bine, abia acum am serioase indoieli ca Basescu este pe cale de a se retrage din cursa. Si asta tocmai fiindca am indicii ca el a pus la cale o manevra dintre cele care ii pot oferi sansa unor miscari surpriza.

Este evident ca, asa cum era de presupus, Statele Unite au incercat si, in parte, au reusit sa mute centrul de greutate al facturii crizei economice spre Europa. Europa din zona euro a facut acelasi lucru cu Europa din zona non-euro. Romania, un stat mediu al Continentului sub toate aspectele, va avea de platit mai mult. Iar efectele crizei inca nu se vad in amplitudinea lor. Despre ele vom vorbi la toamna. Iluzia ca banii imprumutati de la FMI vor opri hemoragia sau ca vor putea asigura o grabita relansare economica reprezinta o grava eroare. Dimpotriva. Acesti bani sunt o imensa povara suplimentara pentru contribuabilul roman. Suntem, de acum incolo, vreo 15 ani, un pacient bolnav. Vom plati, restituind acest imprumut, pana cand vom constata ca buzunarele noastre sunt nu numai goale dar se si gauresc. In acelasi timp, maniera in care va fi consumat imprumutul nu permite decat in mica masura atingerea de catre PD-L a unor obiective pur electorale. Administratia Basescu – care a initiat alianta PD-L-PSD, care a numit Guvernul, care a negociat imprumutul FMI – a esuat. Acum, in timp de criza. Dar si in ceilalti patru ani, cand a fost inregistrat, sub Guvernul Tariceanu, un ritm accelerat de crestere economica. Dar este Traian Basescu omul care sa se recunoasca pur si simplu infrant de propriile sale greseli? Este el dispus cu adevarat sa se retraga din viata politica? Ma indoiesc.

Dupa ultimele sale declaratii, in direct si la o ora de varf, incep sa cred ca scenariile lansate pe piata, inclusiv de catre mine, in baza unor informatii credibile vizand diverse proiecte prezidentiale prin care Traian Basescu evita intoarcerea la Cotroceni, sunt la origine create in laboratoarele de strategie politica aflate la dispozitia sefului statului. Este posibil ca acesta sa fi iesit pe piata in mod direct tocmai pentru ca asemenea scenarii sa devina mai convingatoare. Ceea ce ma face sa presupun astazi ca Traian Basescu este, dimpotriva, decis sa recurga, incepand din luna septembrie, la un asalt asupra puterii supreme. Sau, in cel mai rau caz, sa incerce un aranjament prin care sa isi asume functia de prim-ministru.

Efectele bulversante ale crizei nu le va simti cetateanul decat spre finalul acestui an. In niciun caz pe parcursul verii. In sondaje, pana in septembrie, Traian Basescu va continua sa fie principalul favorit. Iar frontul anti-Basescu, pe care se bazeaza multi, poate fi spart. Mai ales daca personajul principal da semne de slabiciune si se autovictimizeaza, cum a facut luni seara. Daca adversarii sai politici se lasa ametiti de posibilitatea ca Traian Basescu sa se retraga pur si simplu, in mod curtenitor din cursa pentru un nou mandat, ei fac o greseala ce le poate fi fatala. Nu sunt deloc sigur ca va avea loc o retragere cu torte.

Doar daca nu cumva bobarnacul pe care l-a luat recent de la Washington – unde, in ciuda insistentelor sale, nu va fi primit de Obama in acest an – l-a deprimat intr-un mod ireversibil. Presedintele Sarkozy nu va face altceva decat sa confirme sau sa infirme ipoteza abandonarii externe a lui Traian Basescu.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii