Provocarea   mai 27th, 2009

 

            Ziarul ZIUA lanseaza o provocare. In numele mass-mediei romanesti. Ea este adresata puterii. Presedintelui, primului-ministru, sefilor partidelor parlamentare. Mesajul este simplu: “salvati presa!”. De ce? Cum s-a ajuns aici? Si ce ar trebui sa faca Executivul pentru societati in definitiv particulare? Cele mai multe, neprietenoase fata de Guvern? Si de ce ar exista o obligatie in raport cu societati particulare, aflate sub tutela unor moguli, dupa cum a acuzat in repetate randuri seful statului? Ce legatura are presa cu criza globala?

            Nu este complicat, chiar daca pare, sa raspundem la intrebarile de mai sus. A facut-o deja ZIUA in articolul de fond publicat in editia de ieri. Criza globala a lovit si sectorul mass-media. Poate chiar mai napraznic. Iar industria presei este recunoscuta pretutindeni in lume ca fiind nu numai sensibila, ci si strategica. Fara presa, democratia moare. Statul modern devine un nonsens. Iar cetatenii vor fi aproape deloc sau deloc informati. Asadar, la fel cum pretutindeni in lume sectoarele cheie, inclusiv presa, sunt sustinute, in diverse forme, pentru a face fata crizei, si in Romania se impune aplicarea unor solutii de avarie. Cea propusa de acest cotidian mi se pare extrem de simpla si de eficace. Ea beneficiaza chiar si de avantajul existentei unui precedent. Guvernului i se cere sa extrapoleze in industria presei precedentul Alro Slatina, egal energie electrica mai ieftina.

            Va amintiti faimoasa rezolutie semnata de Traian Baescu pe un document oficial prin care se cerea, in 2005, nici mai mult nici mai putin decat ca Alro Slatina sa plateasca energia mai ieftin decat ceilalti consumatori? In orice stat democratic, un asemenea text este proba traficului de influenta. Ambasadorul pe langa inalta poarta a Cotrocenilor a intereselor Alro a fost pe atunci consilierul prezidential Theodor Stolojan, astazi cap de lista la europarlamentare, reprezentand PD-L. Anterior – poate nu multa lume stie – acelasi Theodor Stolojan a fost consilier Alro. Si rezultatul a fost prompt. Cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, in numele unui interes strategic, a primit energie la jumatate de pret. In comparatie cu toti ceilalti. Inclusiv cu amaratul de cetatean de la bloc. Se estimeaza ca, in acest fel, industria Alro privatizata a castigat sute de milioane de euro. Iar fiecare cetatean a platit in plus la energie electrica circa 10 euro pe luna, incepand din 2005. Si presa a platit la dublu. De mai mult timp, Alro, din industrie strategica, s-a transformat in simpla cutie postala. Pentru ca patronii sai au descoperit ca, decat sa produci aluminiu, care se vinde mai greu in perioada de criza, e mai avantajos sa continui sa iei curent electric de la stat, pe care sa-l vinzi la un pret dublu fie in strainatate, fie consumatorilor interni, intre care se afla si cetateni. Si, astfel, rand pe rand, muncitorii Alro au fost trimisi in somaj. Iar in somaj, tot statul este cel care plateste.

            Prin urmare, presa din Romania solicita un sprijin infim in comparatie cu cel acordat Alro si fara intentia de a se transforma din caine de paza al societatii in negustor de energie. Dati energie presei la acelasi pret. Nimic in minus, nimic in plus. Il rog pe domnul Presedinte Traian Basescu sa sprijine acest demers, printr-o rezolutie semnata pe petitia ZIUA, fix dupa modelul celui in favoarea Alro. Acum, in timpul crizei globale, un asemenea document nu mai este proba unei infractiuni, ci a unui act responsabil. Il rog pe domnul Stolojan sa intervina cu aceeasi energie in favoarea presei. Acum, in plina criza, o asemenea interventie la vedere nu poate fi taxata drept trafic de influenta. Si il mai rog pe domnul Valeriu Stoica, aflat si el in aceeasi bisericuta, sa-si gaseasca timp si sa reprezinte, ca aparator, si media romaneasca. La fel cum apara astazi Alro de propriii sai muncitori. Pentru ca are timp, de vreme ce Alro si-a restrans activitatea, transformandu-se in simplu dealer de energie. Adica intr-un nou baiat destept, vorba Presedintelui Romaniei.

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii