Eba trage presul de sub Hrebenciuc   iunie 3rd, 2009

            Ultimele sondaje de opinie vizand rezultatele previzibile ale alegerilor europarlamentare confirma situatia inregistrata la parlamentare. PD-L si PSD alearga bara la bara. Scorul este atat de apropiat incat niciun institut de cercetare nu indrazneste sa dea vreun castigator. Eu, in schimb, imi asum riscul. Alegerile europarlamentare vor fi castigate de PD-L. In pofida optimismului afisat, in numele socialistilor, de Viorel Hrebenciuc.

            Miza alegerilor europarlamentare este ratata pentru romani. In cea mai mare parte. Pentru ca, cu cateva exceptii, partidele au pus pe liste nu oameni politici pregatiti sa faca fata exigentelor Uniunii Europene sau macar sa reprezinte acolo interese romanesti, ci pur si simplu zdrente. Surogate. Persoane care vor exporta obiceiurile bizantine, in acceptiunea negativa a acestui termen. Incaierarile de la Bucuresti dintre pipite si marlani se vor externaliza. Pe de alta parte, ramane in picioare o alta miza a europarlamentarelor. Cea interna. In plan psihologic, conteaza imens cine va invinge. PSD sau PD-L? La fel cum, si pentru liberali, scorul e important. Peste 20 la suta obtinut de PNL inseamna o sansa cu adevarat mare pentru Crin Antonescu la prezidentiale. Un scor slab al PD-L va pecetlui soarta de pierzant a lui Traian Basescu in pariul pentru un nou mandat la Cotroceni. La fel, daca PSD pierde cateva procente, Mircea Geoana pleaca la prezidentiale cu un mare handicap. Cu atat mai mult cu cat el continua sa fie singurul prezidentiabil al carui scor se plaseaza sub cel al partidului. El are o rezerva dar care se poate altera pana la examenul final.

            Comentand, la Realitatea TV, in emisiunea mediata de Adrian Ursu, ultimul sondaj de opinie efectuat de Insomar, Viorel Hrebenciunc a facut o observatie interesanta. El a remarcat, in mod corect, faptul ca rezultatele cercetarii de piata creaza un avantaj teoretic pentru PSD. El este dat de faptul ca acest partid se bucura de o baza electorala mult mai solida decat a PD-L in zonele rurale. Experienta alegerilor din ultimii ani a demonstrat ca, spre deosebire de oraseni, cetatenii satelor sunt mai disciplinati la vot. Viorel Hrebenciuc spera ca partidul va reusi sa mobilizeze acest bazin electoral, determinandu-l sa se prezinte la urne. In timp ce PD-L are posibilitati reduse sa procedeze in acelasi fel cu electoratul sau, superior in spatiul urban. Cel putin teoretic, rationamentul lui Hrebenciuc este corect. Dar, in locul lui, nu m-as fi grabit sa anunt ca, la capatul alegerilor care au loc duminica viitoare, PSD va iesi cu cateva procente in plus. Socoteala fruntasului PSD – care este un redutabil specialist in descifrarea corecta a rezultatelor cercetarilor de piata si, ca atare, prognozele lui sunt, in general, surprinzator de corecte – s-ar putea ca, de aceasta data, sa se impiedice in EBa. Ati citit bine. Elena Basescu poate da peste cap calculele PSD. In ce fel?

            Sa ne amintim ca, in momentul in care a anuntat ca va candida ca independent, Elena Basescu a oferit opiniei publice o informatie pretioasa. Ea parasea PD-L pentru a se intoarce in PD-L. Ca invinsa ori ca invingatoare. Din acel moment, s-a declansat un mini-razboi de imagine. In sensul ca reprezentantii PD-L, toti cei care trecusera prin procesul de dresura, au clamat, pe mai multe voci, un neadevar. Si anume ca Elena Basescu va obtine voturi din afara electoratului PD-L. Devenind, vezi Doamne, un fel de idol al tineretului. Pana una alta, toate cercetarile de piata indica, fara dubiu, contrariul. De asemenea, stim ca filialele PSD au primit instructiuni de la centru sa rezerve o cota de voturi pentru EBa. Ciubuc politic pentru Presedinte. Este de presupus, asadar, ca Elena Basescu va obtine aproape 4 la suta. Imediat dupa alegeri, asa cum a promis, ea se va intoarce, in mod oficial, acolo de unde a plecat tot doar oficial. Adica la PD-L. Cu procente cu tot.

            In timp ce Hrebenciuc se va lauda cu rezultatele PSD, reprezentantii PD-L ii vor trage presul de sub picioare. Insumandu-si voturile cu ale Elenei. Asa ca EBa ii va face figura ex-viitorului ei socru mare. Cu aritmetica.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii