Antonescu pe faras   iulie 3rd, 2009

 

            Imediat dupa ce a castigat presedintia PNL si si-a anuntat in mod oficial candidatura la sefia statului, Crin Antonescu era un lider aflat pe cai mari. Cu Traian Basescu intr-un declin evident si cu Mircea Geoana inca sub scorul partidului, liderul liberal avea toate sansele sa intre in turul doi si, confruntandu-se cu Geoana, sa il invinga. Prin simplul joc al aliantelor. PNL, acoperind 20 la suta din Parlament, devenea eligibil pentru o revenire la guvernare in 2010. Si, aparent pe neasteptate, s-a produs un si mai dramatic declin. Atat pentru Antonescu, cat si pentru partid. Ce s-a intamplat? Daca viitorul va confirma aceasta tendinta, cine va avea de castigat?

            Odata instalat la sefia PNL, Crin Antonescu avea din start cateva avantaje. Obtinand o victorie categorica, el putea trece imediat, in calitate de presedinte, la reorganizarea partidului. Nu neaparat prin eliminarea unor sefi de filiale. Ci mai ales prin implementarea unor modalitati moderne extrem de operative de comunicare intre organizatiile locale, pe de-o parte, si intre acestea si organizatia centrala, pe de alta parte. Si a unei tehnici de conducere care, bazandu-se pe principii democratice liberale, sa aduca mai multa fermitate, asigurand eficienta deciziei luate la centru, in urma unor deliberari responsabile. Pana la urma, atunci cand vorbim despre un partid politic, esentialul este existenta unui staff puternic, coerent, unde competitia nu distruge niciodata solidaritatea. Dispunand de un asemenea instrument, lui Antonescu nu-i mai ramanea altceva decat sa-si construiasca in paralel si un staff pentru propria campanie, condus de o persoana recunoscuta de partid ca o puternica autoritate. Daca s-ar fi intamplat ceea ce am schitat mai sus, rezultatele la euro­parlamentare ar fi fost mult mai bune. Si, probabil, PNL ar fi fost furat mai putin dramatic. Un alt avantaj pe care PNL, in noua formula de conducere, tocmai se straduieste sa-l iroseasca este ca, prin instalarea unui nou lider, partidul devine eligibil, in principiu, chiar si pentru o alianta cu PDL. Este o mare sansa sa poti sa joci o carte politica deschizandu-ti posibilitati pe ambele fronturi. Dar ce s-a intamplat in realitate?

            Crin Antonescu s-a dovedit, pana una alta, incapabil sa conduca partidul. Nici nu se mai pune problema transformarii si revigorarii lui, operatiuni care de obicei succed momentului instalarii unui nou lider. Dimpotriva. In PNL s-a instalat debandada. Grupurile rivale, lipsite de un sef real, se bumbacesc si in Parlament si in staff-ul partidului. Tot lipsa de forta si de decizie a generat un episod greu de inteles. In conditiile in care toti liderii de partid au acuzat cat se poate de oficial ca alegerile au fost fraudate si, in mod evident, PNL a fost principala victima, Crin Antonescu nu a avut taria de a depune la Procurorul General o solicitare pentru declansarea unei anchete. O dovada de slabiciune.

            Nedispunand de un staff electoral puternic sau pur si simplu nestiind sa lucreze cu acesta in echipa, Crin Antonescu isi pregateste singur iesirile la rampa. Iar acestea sunt caracterizate din ce in ce mai mult prin diletantism. Conform teoriei vidului, atunci cand cineva coboara scara, altcineva o urca. Si acela poate fi, din motive asupra carora nu are rost sa insist acum, Corneliu Vadim Tudor. Prin prabusirea lui Antonescu, Basescu nu pierde. In schimb Geoana, da. Voi reveni in curand asupra acestei teme.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii