O crima neprogramata   iulie 10th, 2009

 

            Am sustinut, cu toata sinceritatea, necesitatea existentei Agentiei Nationale de Integritate. „Draga de ANI”, cum se exprima presedintele Romaniei, Traian Basescu, atunci cand ii aseza cununa de lauri celui mai slab si mai obedient ministru al Justitiei pe care l-a avut Romania. Monica Macovei. In urma cu cativa ani, cei mai multi analisti si politicieni, dar si reprezentanti ai socie­tatii civile considerau ca existenta acestei institutii este inutila.

            In definitiv, daca exista functionari publici si politicieni corupti, care trebuie cautati la avere, de aceasta opera­tiunea se puteau ocupa, pur si simplu, procurorii. Ori func­tionarii Ministerului Finantelor. In definitiv, nu pentru asta sunt platiti?

            Eu unul am crezut si mai continui sa cred ca un ochi in plus, fixat pe ceea ce fac in ascuns oamenii certati legea, nu poate fi decat bine-venit. Si, intr-adevar, de-a lungul scurtei sale existente, ANI a produs o serie de probe care au fost punctul de plecare al unor anchete necesare. Cititorul se poate intreba, in acest moment, daca nu cumva exista o contradictie intre titlul acestui editorial si continut. Cred ca nu. Pentru ca tocmai ma pregatesc sa demonstrez ca generoasa idee care a stat la baza constituirii ANI a fost ucisa. In acest moment, institutia, condusa de Alexandru Catalin Macovei – care nu este ruda cu Monica Macovei – este compromisa. Probabil definitiv. Motivul este ca sefii ANI sunt ei insisi manjiti. In fel si chip. Si, prin urmare, santajabili. In aceste conditii, credibilitatea uneia dintre principalele institutii create pentru a diminua coruptia este egala cu zero.

            Istoria pe care o relateaza astazi Ziarul ZIUA – si am aflat ca informatii interesante apar si in „Cancan” – este halucinanta. Las detaliile pe seama reporterilor de investigatii. In ceea ce ma pri­veste, ma rezum la a con­semna faptul ca atat intriga amoroasa, cat si cea infractionala au in epicentru oameni ai legii. Procurori. Persoane care au jurat sa apere Constitutia si statul de drept. Alexandru Catalin Macovei, conducatorul ANI, este un personaj pe cat de tanar, pe atat de controversat. El a facut obiectul unor dezvaluiri si investigatii penale pentru nedeclararea corecta a unor proprietati. Si pentru o raportare fictiva cu privire la vechimea in munca a colegului sau Horia Georgescu, care a preluat, pe aceasta baza, importantele atributii de secretar general ANI. Cu alte cuvinte, seful institutiei este implicat in ope­ratiuni al caror continut fac chiar obiectul investigatiilor ANI. Ca DNA decide sau nu ca Macovei e vinovat este prea putin important, atata timp cat si institutia condusa de Daniel Morar este insistent suspectata, de catre opinia publica, de manipulare politica.

            Istoria este insa de-a dreptul picanta, atunci cand citim ceea ce relateaza „Catavencu” si, mai nou, „Cancan”, referitor la aventurile extraconjugale ale sefului ANI. Ce se cunoaste deocamdata cu precizie este relatia sa cu doua angajate ANI. Ma rog, dupa o cearta ca in familie, prima amanta a fost data afara.

            Intre atAtea cercetari de piata care se refera in exclusivitate la bataliile politice care vizeaza finala prezidentiala din noiembrie, ar fi poate cazul si timpul unui sondaj care sa vizeze cre­di­bilitatea de care se mai bucura sau nu se mai bucura institutiile statului investite cu dreptul, dar si cu raspunderea de a diminua mica si marea coruptie. Atunci cand vom avea un raspuns cetatenesc, vom sti daca DNA si ANI sunt victimele unei crime. Programate sau nu.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii