Justitia pe Drumul Crucii   iulie 15th, 2009

 

            In nesimtirea si incostienta lor, unii reprezentanti ai puterii sustin ca raportul de tara in ceea ce priveste Justitia din Romania nu va fi prea rau. In sensul ca nu vom fi stersi de pe harta Europei la acest important capitol. Ceea ce ar putea insemna, pur si simplu, ca sentintele si hotararile judecatoresti din Romania nu vor fi recunoscute niciunde in lume. Ca sa nu mai vorbim de anularea oricaror fonduri destinate modernizarii. Asadar, e bine. Suntem tot acolo de unde am plecat. Cel putin asa cred – in marinimia lor sau, poate, in nestiinta lor – oficialii europeni. In realitate, e mult mai rau. Justitia din Romania a luat-o pe Drumul Crucii. E dusa la rastignire. E terfelita. E umilita. E lipsita de cele mai elementare mijloace pentru a functiona. De ce s-a intamplat asa? Cine e responsabil? Ce se poate face?

            Macovei, pana in ultima zi a mandatului ei la Justitie, a mintit. Afirmand ca a modernizat-o. Succesorii ei, cel putin, nu s-au mai batut cu caramida in piept. Aceasta putere in stat care este Justitia, in realitate, a decazut. Inimaginabil cat de mult. S-a ajuns in situatia in care, la mijlocul anului, lipsesc consumabilele. Nu mai pot fi intocmite dosare. Nu mai pot fi primite solicitari. Nu mai pot fi fixate termene rezonabile de judecata. Si, mai mult decat atat, judecatorii nu primesc banii inscrisi in contractele lor de munca. Justitia s-a blocat. Este intr-un fel de greva perlata. Oamenii nu mai au unde sa-si caute dreptatea. Niciodata, pana acum, in istoria Romaniei, nu s-a mai intamplat asa ceva. Nici chiar atunci cand ne-au calcat tancurile sovietice.

            Dupa ce s-a rafuit timp de patru ani cu puterea executiva, sub guvernarea Tariceanu, dupa ce a demonizat majoritatea parlamentara a Romaniei pe motiv ca a indraznit sa-i sanctioneze derapajele si sa-l suspende, Traian Basescu a bumbacit partidele politice si presa. Toti trebuiau sa fie discreditati. Si, in parte, a reusit. Populatia are astazi mai putina incredere in Executiv si in Parlament ca puteri in stat, in presa si in partide ca instrumente fundamentale ale democratiei. Dar cea mai mare lovitura a indreptat-o impotriva Justitiei. Pentru ca, desi a reusit sa-si aserveasca cativa procurori si, poate, cativa judecatori, in ansamblu, aceasta putere in stat a incercat sa reziste. Sa-si pastreze independenta. Este motivul pentru care acest lider politic bolnav de cezarita – care ar dori ca, intr-o democratie, el sa fie, culmea, un autocrat – s-a razbunat pe Justitie. Nu o data a demonizat-o. Acuzand-o ca pierde banii publici, deciziile ei fiind infirmate la CEDO. Este fals. Sunt altele motivele pentru care pierdem procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Acuzand-o ca nu-i condamna pe corupti. Este fals. Cand nu-i condamna, aceasta se intampla pentru ca dosarele au fost prost instrumentate de catre procurorii politici. Acuzandu-i pe magistrati ca, prin hotarari judecatoresti, si-au crescut salariile. Este fals. Ei s-au adresat instantei pentru ca Ministerul Justitiei, cu ministru pus de Presedinte, a incalcat prevederile din contractele de munca. Si fiindca magistratii au rezistat si in aceste conditii infernale si sub presiunea, la fel de infernala, la care i-a supus seful statului, atunci garantul Constitutiei le-a aplicat ultima lovitura. Le-a taiat bugetul. Lipsindu-i de posibilitatea de a mai functiona.

            Evident, pentru o asemenea fapta, pentru ca s-a facut instrumentul unei asemenea magarii, ministrul Justitiei ar trebui sa zboare. Imediat. Dar cu ce este mai breaz premierul? Principalul vinovat este, insa, Presedintele.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

iulie 16th, 2009 at 09:46
Popikq8 spune:

Apreciez majoritatea articolelor dumneavoastra. De aceasta data nu pot fi de acord.
Toti ce care muncesc in justitie au o situatie materiala mult superioara celorlalti angajati ai statului. Motivatia ar fi de a-i tine departe de tentatii, de coruptie. Situatia de la Craiova ca exemplu si deciziile in instante pentru pastrarea drepturilor si privilegiilor spune insa totul. O parte din lucratorii in justitie sunt interesati mult mai mult de bunastarea personala decat de a munci onest, corect, cu onoare. Au salarii si privilegii ce, comparate cu cele ale medicilor, inginerilor, profesorilor, sunt nerusinate!!!! Motivatia: sa fie corecti. Care este in final obligatie profesionala! Categorie privilegiata pentru a-si exercita meseria, slujba!!! Ciudat! Unde mai este asa? Politia si politicul sunt alte exemple!

Coruptia din justitie nu poate fi insa disociata de coruptia politica. Merg mana in mana.
Puscariile sunt pline de oameni care au furat lemne pentru incalzire, cate un fier vechi sa mai castige un ban, de pe camp sa aiba ce manca. Au primit sentinte catre maximumul legal. Nu-i apar, legea trebuie respectata.
In acelasi timp, spuneti-mi si mie cine anume, macar un nume, a fost condamnat definitiv pentru devalizarea miliardelor de la Bancorex? Capetti? Cate dosare sunt tergiversate pentru diferite motive sau chichite avocatesti? Blatuite tacit intre procurori, avocati, judecatori! Cum ucigasi gen Cocoana se plimba nestigheriti pentru acelasi motiv? Cum oameni care ar trebui inchisi pe viata pentru crime financiare, economice, sunt bine mersi liberi si se „trateaza” de zecile de boli de care sufera in Canare sau Mauritius?
Trebuie infierat intai sistemul politic, al legilor si hotararilor cu dedicatie, al politicienilor al caror tel este imbogatirea si niciodata onoarea de a fi devotat tarii tale. Trebuie schimbata mentalitatea, trebuiesc schimbati oamenii, trebuie schimbata Constitutia, trebuie schimbat tot sistemul din Romania, o schimbare radicala. Dar cu cine? Cu Lidia Barbulescu? Cu fosilele de la Curtea constitutionala?Ha! Cu Viorel Hrebenciuc? Cu Basescu? Cu Geoana? Cu Boc? Cu Iliescu? Media are un rol hotarator, mai ales in viata romanilor care dau o importanat foarte mare – mult mai mare decat ar trebui, televizorului si ziarului. Cine sunt cei care controleaza media: Vantu, acest ipocrit de Voiculescu, Patriciu? Te poti astepta la orice de la acesti indivizi, dar, dupa parerea mea, insa ultima este moralitatea!

In final, cred ca indiscutabil Basescu este unul dintre cei care influenteaza negativ justitia din Romania. Dar nu este singurul si nu este cel mai important. De aceea consider ca articolul dumneavoastra este subiectiv. Si nu aveti voie sa fiti subiectiv, veti influenta minti si rezultatul va fi continuarea acestui status care va duce catre colaps total. Care, atentie, bate la usa!
Politicul in ansamblu si subsequent o buna parte din justitia aservita lui este cauza primordiala a situatiei din Romania – imi cer scuze fata de cei onesti, pentru ca indiscutabil sunt multi indivizi care lucreaza cu profesionalism si dedicatie in justitie si politic.

Imi permit sa va sugerez si o solutie pentru ca Romania sa devina in scurt timp o adevarata tara europeana: toti romanii peste 15 ani sa fie exportati in India, Afganistan sau Pakistan, unde e loc destul, pamant berechet pentru afaceri imobiliare iar legile sunt mult mai permisive, putand sa-si exercite fara intrerupere abilitatile de a jongla cu institutiile de drept ale statului. Am vazut in cateva din emisiunile lui Iantu cum copiii romani pot da dovada de maturitate si responsabilitate. Romania n-ar pierde in final foarte mult din acest export!
Vor ramane numai cei neprihaniti a caror constiinta, minte si educatie n-a fost corupta de marile personalitati din Romania: Becali, Mititelu, Copos, Vantu,Basescu, Nastase, Hrebenciuc, s.a. Acesti indivizi, supermediatizati sunt exemplele pe care media le promoveaza. Ce invata cei mici de la ei?
Sa fie ca ei. „Onesti”, „responsabili”, „devotati tarii”, „demni”!
Trebuie si sa acceptati ca solutia sugerata este mult mai realista decat cea propusa candva, de a aduce nemti, finlandezi sau austrieci la noi in tara!!!!
Succes Romania.

iulie 16th, 2009 at 22:18
Victor Roncea spune:

Romania intreaga e pe Drumul Crucii!…