Romanii sunt debransati   iulie 30th, 2009

Marea huiduiala 9

 27.07.2009

            Pentru a-si face campanie electorala mascata utilizand banul public, Traian Basescu va anunta doar in ultimul moment, in mod oficial, candidatura sa. Dar intrucat cetatenii, ajunsi la exasperare si neavand alta posilbilitate, il huiduie oriunde s-ar alfa, acelasi Traian Basescu este silit sa se deplaseze cu preponderenta in centre rurale si in comunitati din ce in ce mai mici. Aceasta reactie demonstreaza ca romanilor le-a ajuns cutitul la os. Si ca ei au inteles ca, in fine, trebuie drastic sanctionata si imoralitatea de care da dovada Traian Basescu si uriasele pagube pe care le-a creat economiei nationale si umilinta la care suntem supusi in plan extern, sub mandatul sau. Am aratat, in episodul anterior, ca nimeni nu poate fi facut mai responsabil decat Traian Basescu de starea dezastruoasa a drumurilor publice, a transporturilor de marfa si calatori pe calea ferata, a transporturilor maritime si fluviale. Pentru ca el a detinut cinci mandate de ministru la Transporturi. Si inca trei, oamenii sai de incredere. Anca Boagiu, Gheorghe Dobre si Radu Berceanu.

            La fel de evidenta este si starea jalnica a transporturilor aeriene. Pentru a-i pune diagnosticul, nici macar nu este necesar sa ascultam lamentarile, pe deplin indreptatite, ale personalului navigant. Este suficient sa privim harta aeriana. Cu exceptia unor companii particulare – pentru existenta carora nici Traian Basescu si nici ceilalti ministri PD nu au facut nimic – aproape nu exista deplasare externa mai importanta care sa nu-l oblige pe roman la escale. Pentru a ajunge intr-un oras oarecare din Franta, din Germania, din Spania sau din Italia, cetateanul european pierde doar cateva ore. Romanii pierd o zi. Pentru ca trebuie sa facem escale. Suntem pur si simplu debransati de la sistemul european de transporturi aeriene. Aceasta situatie inseamna, pentru cetatean, fie ca e turist, fie ca este om de afaceri, uriase pierderi de timp si de bani. Dar si oamenii de afaceri europeni ajung, din acelasi motiv, cu dificultate in Romania. Integrarea noastra reala intarzie. Cinstit vorbind, cine poate fi facut responsabil? Nu as vrea ca cineva sa-si imagineze ca il visez ziua si noaptea pe Traian Basescu. Ca mi-am facut o obsesie din cazul sau. Dar nu pot fi orb. Nu pot sa accept nerusinarea cu care, de fiecare data, Traian Basescu bate un alt obraz pentru a scapa de propria raspundere. Nu poate fi principal vinovat pentru starea transporturilor aeriene romanesti nimeni altcineva decat cel care a condus, cea mai mare perioada a timpului, acest sector. Nu l-am auzit o data pe Traian Basescu asumandu-si raspunderea. Nu l-am auzit o singura data cerandu-si scuze pentru faptul ca nu avem autostrazi. Pentru starea generala a drumurilor. Pentru nenumaratele accidente. Pentru timpul piedut al cetatenilor si angajatilor societatilor comerciale. Pentru uriasa risipa de timp si bani. Pentru umilinta la care este supus TAROM-ul, ca institutie. Pentru starea deplorabila a aeroporturilor si porturilor romanesti. Pentru chinurile la care sunt supusi calatorii pe caile ferate.

            Si daca Traian Basescu nu-si bate singur obrazul si daca multi dintre politicieni sunt, intr-o forma sau alta, complici cu acesta si daca unii limbrici de presa inca ii mai scutura firele de praf cu mana cu care au luat diurna de la Udrea, ce-i mai ramane cetateanului sa faca? Atunci cand democratia scartaie, atunci cand institutiile statului nu reactioneaza sau o fac cu mare lentoare, singura solutie ramane huiduirea modelului negativ. In episodul urmator, vom incerca sa vedem cine raspunde pentru umilinta pe care o suportam ca romani in raport cu alte comunitati europene.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

iulie 30th, 2009 at 22:54
atlantic spune:

Batrane, ai perfecta dreptate, dar esti un nufar mare si luminos intr-o mlastina. De aia te iubim si te citim.

iulie 31st, 2009 at 17:10
geo spune:

ti-ai pierdut obiectivismul!

iulie 31st, 2009 at 17:25
ROBERT HORVATH USA spune:

Stimate domn Rosca Stanescu. Atacurile presedintelui Basescu impotrva presei si a libertatii de expresie continua. Aici la New York vorbele sunt conjugate cu fapte . Trimit spre atentia dumneavoastra o mostra concludenta. Robert Horvath. ZIARIST . KIRO STUDIO INTERNATIONA (New York- Tokio) Presedinte.

” A DOUA TENTATIVA DE ARESTARE A ZIARISTULUI ROBERT HORVATH DE CATRE ICR, NEW YORK”

Consulatul general al Romaniei la New York
Stimate Domnule Luciano Pavoni.
Vreau sa mentionez de la inceput calitatea mea de ziarist. In al doilea rand cea de artist si nu in ultimul rand de cetatean roman, cu aceleasi drepturi si indatoriri ca si dumneavoastra. La noi functioneaza se pare o regiula nescrisa a carui adept ati
devenit . Cu cat ai reusit mai mult in occident ca artist si reprezinti tara
cu succes, creind o imagine pozitiva Romaniei, trebue sa fi tratat mai rau. sau cu alte cuvinte, sa iei mai multe suturi in fund. Se pare ca invitatiile nu ajuta. Nu demult la cu ocazia zilei nationale am fost invitat telefonic de dumneavoastra si am
prirmit o invitatie prin internet si chiar prin cutia postala. Acest lucru nu va inpiedicat
sa actionati cu o brutalitate de nedescris facand de rusine pentru intodeauna diplomatia ,devenind un simbol al neprofesionalismului greu de dapasit. Deci in fata a sute de invitati romani si straini, a-ti chemat politia, incercand sa ma inpeidicati sa-mi fac datoria de cineast si sa spun adevarul, Am incercat sa folosesc ocazia sa aflu si sa pun pe pelicula opinile romanilor si strainilor despre expozitia araba realizata de Ambar Ambaki, in care participarea romaneasca a reprezentat doar diversiunea si decorul .Aceasta expozitie a fanatismului islamic sponsorata de ICR,New York, nu a fost a unui ponei roz pe care sa pus un mica zvastica de cativa mllimetri . A FOST O MENORA URIASA PE UN INTREG PERETE INTREG PE CARE SA MAZGALIT CU SANGE CUVANTUL FUCK. A FOST UN EVREU RELIGIOS PE UMARUL CARUIA SA TATUAT EMBLEMA SS., AU FOST PATRIARHII BIBLIEI CARE SE PREGATEAU DE SEX DAR NU INAINTE DE A SCHIMBA STEUA LUI DAVID CU UN PENIS. SI BINEINTELES NU PUTEA LIPSI
UN UN RABIN CARE SE IMPREUNA CU MULTE ALTE BLASFEMII SI NEMERNICII. Deci aceste aberatii ale urii de rasa, ale urei pentru tot ce este trebuiaui tinute in tacere. Dar va asigur ca opinile pline de indignare ale absolut tuturor interviatilor romani sau straini vor fi pe palicula filmului „Desecrarea Menorelor” care va fi vizionata pe ecranele de televizine din toata lumea.(filmul a fost deja cumparat de NHK- Japan. Politistii vazind ecusonul de presa si aparatul de filmare in mana ,de frica de a nu fi filmati ,au scos hainele, si-auacoperit cu sepca fetele si au luat luat-o la fuga. Nimeni nu va uita si probabil si nici dumneavoastra, aplauzele si rasetele celor prezenti la acest spectacol inedit. Adaugand faptul ca absolut totul (interviurile ,chemarea politiei, comentariile directoarei ICR, Corina Suteu, scuzele si fuga politiei ) sunt inregistrate pe pelicula si ca evenimentul a avut loc in unele din cele mai cunoscute locuri din metropola ”
Public Library ” nu ar trebui nimic de adaugat. Totusi amintind ca ati fost directorul intrprinderii de comert exterior pe vremea lui Ceausescu, face ca unele obiceiuri si reflexe sa va dea circumstante atenuante pentru unii si agravante pentru altii. Probabil ca nu realizati ca a trecut multa vreme si ca ca comunistii si securistii nu ar trebui sa mai fie la putere. Sau poate credeti ca fiind nasul ( ati botezat copii) marelui om politic Geoana, va da drebtul sa incalcati toate legile posibile, inclusiv faptul ca un posesor al rezidentei americane (green card) , nu poate face parte din corpul diplomatic.
Dumneavoastra vreti sa repetati acelasi scenariu. Deci imi adresati o scrrisoare oficiala spunand ca nu pot sa particip la un eveniment la ICR. New York, fara o invitatie oficiala, fiind de acord cu arestarea mea in caz contrariu.Va asigur ca sunteti cu totul gresit. pentrtu ca de 30 ani intrarea la ICR nu sa facut pe baza de invitatii; ( cu exceptia zilei nationale) Iar daca se introduc invitatiile numai ca persoana mea sa nu intre, inseamna ca centrul are un caracter privat. In acest caz propun sa dati numele unei persoane din clan, ca de exemplu numele lui Patapievici sau sa folositi chiar numele comandantului suprem numindu-l CENTRUL DE INCULTURA TRAIAN BASESCU.Numele se potriveste de mInune atat institutului cat si persoanei in cauza. Poate oricum sa va fie rusine pentru aceasta diversiune cu invitatiile, desi este vorba poate doar de un conflict personal in cara gradele bat cu mult functia. Pentru a nu creia confuzii pun la dispozitie
presei atat schimbul de mesaje cu ziaristul ANDREI CODRESCU, invitatul evenimentului, cat si scrisoarea dumneavoastra. Va asigur ca nu am nevoie de aceasta invitatie in calitate de artist , ziarist si cetatean roman ca sa particip la un eveniment ICR, iar dumneata in calitate de consul nu numai ca nu puteti ordona arestarea mea ci trebuiti sa asigurati securitatea mea pe teritoriul Romaniei. Va rog sa confirmati primirea acestei scrisori si numarul de inregistrara.

Robert Horvath artist New York http://www.devagallery.com

P.S . Trebue mentionat ca de la venirea actualiei directoare Corina Suteu la ICR
nu am participat la nici o manifestare culturala cu exceptia a doua minute dupa care am fost dat afara, pentru ca am cerut sa se vorbeasca romaneste. Mentionez ca in sala nu era nici un strain, cu exceptia lui T. Morar si a vice presedintului ICR. Mihaes care venind de la Bucuresti trebuiau sa cunoasca limba noastra, nu numai engleza.

ATASAT:
Domnule Consul Pavoni.
Relatiile noastre au cunoscut momente pozitive si extrem conflictuale. Eu am fost intodeauna adeptul dialogului.
Din motive pragmatice nu am luat nici o actiune in legatura cu „intamplarea” de la ziua nationala. Din pacate se pregateste o repetarea scenariului cunoscut. Va rog cititi corespondenta mea cu ziaristul si poetul A.Codrescu.

Hi,

I am a Japanese artist and my husband is a filmmaker
from Romania and we live in New York for more than 25
years.
For long time we are interested in your journalistic
activities. Especially, we have a common love, „New
Orleans”.
We enjoy special culture, jazz and art of New Orleans
and we often go there.
We heard that you are coming to New York for an event
at ICR, NY on APRILIE 14.2009 We’d like to see you
and talk about New Orleans and so on. But,
unfortunately, Ms. Suteu, director who does not like
us too much since we have conflictual point of view
about art and Romanian culture, so she does not let us
inside to see you.
We appreciate if you can help us to participate and
enjoy your event.
If you have time, please send us your answer.

Best regards,

Kiyoko Horvath & Robert Horvath
Tel:212-463-8074

Robert Horvath:
CE PARERE AVETI IN CALITATE DE EVREU DESPRE EXPOZITIA ANTISEMITA ICR NEW YORK ?

CE PARERE AVETI DE O MENORA DESECRATA LA GALERIA ROMANA ICR ?

Domnule Codrescu va anunt ca voi filma discutia noastra. Cu ganduri bune.

ANDREI CODRESCU RASPUNDE: Filmezi fara permisie o sa fii arestat.

Tinand seama de gravitatea amenintarii, vreau sa raspundeti de urgenta la urmatorea intrebare. In calitate de jurnalist recunoscut oficiai (press badge, membru al celor mai importante asociatii internationale de jurnalisti) Presedintele companiei de film de film de televiziune Kiro Studio International am sau nu dreptul de a filma intr-un spatiu public, apartinand statului roman?. Vreau sa fiu extrem de clar, in calitate de Consul Genera aveti datoria de a asigura securitatea persoanei mele cu calitatea de cetatean roman. Nu pot sa nu mentionez ca o agresiune impotriva mea pe teritoriul Romaniei ( I.C.R functioneaza pe acest teritoriu ) va avea repercusiuni diplomatice, persoana mea fiind de asemenea calitatea de cetatean al Statelor Unite ale Americii si al Imperiul Japoniei. Va rog in conseciinta sa luati legatura cu Ambasada si sa clarificati defenitiv aceasta problema. Astept raspuns si confirmarea primirii acestei scrisori oficiale.
Robert Horvath DEVA ziarist New York http://www.devagallery.com

Stimate Domnule Horvath,

Cu referire la scrisoarea dumneavoastra in legatura cu evenimentul mentionat, doresc sa precizez ca la evenimentele organizate de catre misiunile diplomatice, participarea se face pe baza de invitatie.

In masura in care sunteti in posesia unei invitatii pentru acest eveniment, sunt sigur ca nu trebuie sa aveti nici o temere.

Cu stima,

Pietro L. Pavoni
Consul General

iulie 31st, 2009 at 19:16
ROBERT HORVATH USA spune:

Domnule Rosca Stanescu. Datele despre dinozaurul securitatii sunt obtinute dintr-un articol scris de Eugen Mihaescu ( daca nu ma inseala memoria, interviul a fost luat de dumneavoastra ) care se refera la nevoie de curatenie la M.A.E. Fragmentul purta titlul CUIBUL AMERICAN. Eu traesc jumatate din timp in Japonia ( sunt cetatean japonez ) Acum cativa ani toti consulii de la Tokio inclusiv Ungureanu erau ofiteri acoperiti acoperiti. . Acoperit este si Pavone si fostul lui sef Geoana. ( poate viceversa ) Corina Suteu si-a facut si ea studiile si a stat 5 ani in occident pe banii cui ? Cu deosebit respect. Robert