ANTECEDENTE LA BABENI      august 27th, 2009

 Scandalul celor 3064 arme descoperite de ofiterii IGPR in doua hale ale unitatii militare de la Babeni

In martie 2007, in doua hale inchiriate la unitatea militara Babeni SA de catre firma SC Brenox SRL, firma cu sediul social in Rm. Valcea si punct de lucru la Babeni, au fost gasite 3064 arme militare usoare, din care 800 de pusti semiautomate cu luneta – calibru 7,62mm si 2264 pusti mitraliera tip RPK – calibru 7,72mm, in stare buna de functionare. La depistarea armelor au participat ofiteri specialisti ai IGPR – Directia arme si substante toxice, care au concluzionat ca firma la care s-a descoperit armamentul militar „nu este autorizata sa efectueze operatiuni cu arme şi munitie”. Dupa descoperire, administratorii firmei, Ion Gaitanaru – din Rm. Valcea si Marin Badescu – din Craiova, au declarat, ca  asupra armelor confiscate care le-au fost aduse trebuiau facute “operatiuni de ambalare si conservare” (http://www.voceavalcii.ro/Dezvaluiri/2007-04-05&hl=babeni&tip=toate#articolNr2129). Presa locala “Vocea Valcii” cerea la acea vreme autoritatilor sa limpezeasca chestiunea, asupra careia se lasase o liniste ciudata, in ciuda evidentei ei gravitati. Principalele aspecte asupra carora se cereau lamuriri se refereau la persoana sau entitatea care a furnizat armamentul firmei Brenox, identitatea utilizatorului final (end-user certificate) si circumstantele in care o firma ca Brenox, care nu detinea autorizatiile necesare pentru a efectua operatiuni cu arme si munitie, ajunsese sa depoziteze 3064 de arme militare usoare. Insa toate aceste intrebari au ramas pana in zilele noastre fara raspuns, Inspectoratul Judetean de Politie refuzand sa precizeze ale cui erau armele, ce implicare avea firma care urma sa “le conserve si ambaleze”, cine urma sa le ridice si care a fost pana la urma soarta celor 3064 de arme (josul paginii http://www.voceavalcii.ro/Anchete/2009-08-27#articolNr7166). Pe scurt, IPJ Valcea nu a dat comunicat de presa si nici nu a facut o conferinta de presa pe aceasta tema.

 

127.000 de kilograme de trinitrotoluen distruse la Babeni doar in acte

Un alt antecedent al actualului scandal de la Babeni a fost semnalat miercuri de publicatia “Gardianul” si se refera la o ancheta care a debutat la inceputul lui 2009, dar care vizeaza inclusiv fapte din vara lui 2008. Astfel, in 16 ianuarie 2009, in urma unei sesizari bazate pe date provenite de la Ministerul de Interne, Garda Financiara si politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Valcea au descins la U.M. Babeni, unitate aflata in subordonarea Ministerului Economiei. Potrivit informatiilor semnalate de Ministerul de Interne, desi la aceasta unitate fusesera aduse circa 127.000 de kilograme de trinitrotoluen (TNT) de la U.M. 02574, unitate apartinand MApN, pentru a fi neutralizate si distruse, acest lucru nu se realizase. In urma descinderii, s-a constatat ca, intr-adevar, cantitatea respectiva nu fusese distrusa, ci zacea in doua depozite. Asta in pofida faptului ca doua procese verbale din perioada in care a fost adus explozibilul, 7 august 2008 – 5 septembrie 2008, comisia de la Babeni sustinuse ca materialul exploziv a fost distrus. Aceste procee verbale fusesera aprobate de catre insusi directorul unitatii de la Babeni, Ion Marculescu, dar si de catre locotenent-colonel Alexandru Dicu, in calitate de reprezentant al Ministerului Apararii. In 19 ianuarie, a fost deschis dosarul cu numarul 450/2009 privitor la  explozibilul din depozitele U.M. Babeni. O luna mai tarziu, din cauza implicarii lt.-col. Dicu, Parchetul Judecatoriei Valcea a declinat competenta la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti. Si s-a tot plimbat. Potrivit unor surse judiciare citate de “Gardianul”, de la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, dosarul a intrat pe conflict de competenta la Parchetul Inaltei Curti, unde s-a stabilit ca dosarul ramane in competenta Parchetului Valcea. Din 31 martie, dosarul se afla in cercetari la IPJ Ramnicu Valcea – Biroul de Investigare a Fraudelor. Cercetarile au fost incepute pentru fals si uz de fals impotriva celor care au facut parte din comisia pentru distrugerea explozibilului. Este vorba de directorul U.M. Babeni, Ion Marculescu, lt.-col. Alexandru Dicu, de la MApN, Gheorghe Mustata, Nicolae Mateescu, Lidia Diaconu, Ionel Barzan si Marin Sogor. Dupa ce, in cadrul audierilor, cei de la U.M. Babeni ar fi motivat ca nu au distrus materialul exploziv, cu toate ca in acte aparea ca fiind distrus, deoarece era nevoie de o procedura de “uscare”, procurorii au stabilit ca este necesar sa se ia probe din materialul aflat in depozitele de la Babeni si ca specialistii sa efectueze o expertiza (http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=142414&catid=24&p=procurorii-din-valcea-ancheteaza-in-dosarul-450p2009-cazul-explozibilului-nedistrus-de-la-um-babeni.html).

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

21 comentarii

august 28th, 2009 at 13:54
Luca spune:

CURAJUL si ONESTITATEA INTELECTUALA trebue sa pasesasca pas la pas. Asa ca daca Autorul este Bine informat si Sigur de veridicitatea informarilor, este placut sa stii ca si in RO se paote scrie ceva despre „regim”! Deci este un bun semn al democratiei. Dar cu privire la ceia ce sa facut public la afacerea lui Mircea BcESCU, din momentul in care a fost public dezlantuita chiar de Presedeintele Tari, tema ca mainile murdare inca nu si le a spalat. De obicei, oamnei acestia stiu un singur lucru: „sa manance murdar”, e ceva la care toti ceilanti romani nu sar injosi, pare a fii o evocare a epoci de piatra, dar nu toti cum vedem. Din momentul in care ISTITUTILE Statului RO nu mai functionaeza si CROIEAZA haine vinovatiei sau a nevinovatie in baza influentei si apartenetei politice, totul e TEATRU…la care opinia publica asista NEPUTINSOASA. Sigru, cunostem bine, romanul e o bisnuit sa rabde…dar cand nu mai poate, e dispus sa te ARDA! Si apoi ne miram de ce atata violenta, pentru ca Statul nu mai exsista. Tot ceia ce este important e sa procta POSIBILITATI de AFACERE PROFITABILA pentru TABARA „conducatorilor”. Deseori saraci sunt si fff prosti…macar de ar stie sa se fereasca de opinia publica, nu prin censura si prin altre mijloace, dar chaira la nivelul ista exista o SFIDARE INTELECTUALA maxima la adresa existentie a intreguil POPOR ROMAN. Domaule Rosca, daca intro zii vei avea problemi cu ceia ce scrii si esti supus censuri….sa stii ca undeva cineva te poate ajuta sa iti plublici fara nisi si nici o problema tot ceia ce tine de activitatea ta investigativa jurnalisitca. Este un mare serviciu care il faci poporului ro, oriunde sar afla. O SA VINA TIMPURI mai BUNE: clasa politica actuala si cea comunista VOR RASPUNDE de TOATE, vor DESPAGUBI toata TARA si vor fii trimisi la MUNCA FORZATA pentru faptele nedrepte si abuzurile savarsite in timpul mandatului lor, dar ca toate astea sa se intample, avem nevoie de mai multi ziharisti CURAJOSI si CINSITI ca d.vstr. (cel putin eu va dau increderea, dar sa nu fiu rau inteles: are un pret, sa fiti CORECT si CISNTIT in a scrie un articol de ori ce culoare are sa fie el!). Spor la munca si numai bine…. sa tareasca ROMANIA NOASTRA …. ora desteptari pentru putini?

august 28th, 2009 at 14:41
tudor spune:

domnule, nu mai induceti in eroare si nu mai creati false imagini! va dau un singur exemplu: transportul de armament, despre care atata vorbiti, nu se face ca si cum transporti copite de cai morti; e un control si o legislatie mult mai clar stabilite…n-ati adus nicio proba consistenta!

august 28th, 2009 at 18:54
Vladimir spune:

frumos si de bun simtz ar fi fatza de cetatzenii acestei tzari, sa nu se mai lanseze vorbe de dragul vorbelor fara dovezi concludente

august 28th, 2009 at 23:33
Dan Paul spune:

Domnule SRS ,

va multumesc ca in continuare luptati contra acestor excroci lipsiti de scrupule care fac de rusine Romania in lume. E sigur ca americanii vor vedea unde au fost fabricate armele , avind in vedere ca ei sunt cei mai mari importatori de arme din Romania si probabil si exportatori.
Ideea e ca nu inteleg pina cind o sa ii mai voteze lumea , ca deja imi pare rau dupa Motzoc care si-a dat seama ca sunt „inteligenti” si eu nu pot sa mai vad cit de multi sunt. Din pacate si oameni cu pregatire ii voteaza cu entuziasm si ii tin in posturi . Probabil ei nu au citit articolele dvs. Sincer , prefer Ucraina …macar acolo excrocii portocali nu sunt din acelasi popor cu mine si benzina e la jumate de pret.

Mult succes in continuare si bafta la procese.

august 29th, 2009 at 00:09
Radu Dumitrescu spune:

Sa va fie rusine, domnule Rosca. Am postat un mesaj lamuritor la intoxicarea ce ati facut-o in legatura cu presupusa implicare a comisarului sef FLORIAN Marin (informatorul dvs nici macar nu-i stie prenumele adevarat) privind cele descoperite la UzinaMecanica Babeni. Dar l-ati sters de pe blog. Intamplator, am intreaga pagina a blogului ce a continut comentariul meu, pentru ca am copiat-o ca poza. Va voi face de ras si ii voi trimite si presedintelui Basescu proba aceasta, aratandu-i ca sunteti un impostor. Asta va dovedi ca stergeti probele care va demonteaza calomniile si va deconspira ca dusman al presedintelui si adversar al adevarului si opiniei publice. Comisarul sef Florian Marin nu a fost niciodata comandant la Babeni iar demisia sa nu are nicio legatura cu TNT-ul si munitia, nedistruse, de la Uzina Mecanica. Pana ieri, el a fost Inspectorul sef al IJP Valcea, data la care i s-a cominicat ca demisia sa a fost acceptata….dupa trei luni de la depunere. Deci inspectorul sef al IJP Valcea nu si-a dat demisia de frica „dezvaluirilor” dvs. care sunt doar un fassss. Acum, el se afla in concediu, cu familia, in Antalya/Turcia. De aceea, nu avea cum sa-i raspunda „teleghidatului” Cosmin Gusa, la invitatia de a interveni telefonic in stodiou, invitatie facuta prin postul de televiziune ce va fost suport pentru dezinformarea electorilor. Daca nu ati stiut, va spun eu ca ilegalitatea de la UM Babeni a fost descoperita de politistii din subordinea comisarului sef Florian Marin, raportand cazul la IGPR si, apoi, dupa relevarea probelor, a informat eficient Procuratura, inca din toamna anului trecut. Intoxicarea la care v-a supus col (r) Gheorghe Roibu (informatorul dvs.!), cu adevarat fostul cdt al Politiei Babeni, va face ridicol. Iar trimisii ziarului „Ziua”, la Babeni – Ladislau Kallay si Dragomir, au inregistrat un mare insucces si acum nu stiu cum sa va spuna cat de necredibil ati ajuns. Asteptati-va la ce va asteptati mai putin! Disperarea va domina si va inteleg teama, privind viitorul ce il veti consuma la Rahova.
PS – Nu stergeti si mesajul acesta. L-am copiat, deja…. Rusine pentru ceea ce faceti si cum calcati in picioare profesia de jurnalist.

august 29th, 2009 at 09:25
Radu Dumitrescu spune:

Completare la mesajul anterior…
Iata ce spuneai, domnule SRS, intr-un articol incriminator:
„Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Valcea a descoperit o situatie stranie la uzina mecanica Babeni. Respectiv cantitati exagerat de mari de explozivi, care reprezinta surplus in gestiune. Acestea nu puteau avea o alta origine decat a nedelaborarii (un termen tehnic care ar putera fi tradus prin “nedistrugere”), a substantelor explozive provenite din contractele externe ale ROMARM. Mai exact, ROMARM incheie contracte cu terte tari pentru distrugerea unor cantitati de substante explozive si munitie iar in situatia verificata de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Valcea s-a descoperit ca UM Babeni nu numai ca nu distrugea asemenea substante dar le trimitea din nou la export. Conform actului de control intocmit de D.I.I.C.O.T Valcea, vinovat de operatiunea distrugerilor fictive, in realitate reambalarea explozibililor, este Ion Marculescu.”…In aceste conditii, unde se regaseste complicitatea comisarului sef FLORIAN Marin, dupa cum spuneai. El a fost seful IJP Valcea si raportarile catre esalonul superior, doar el le putea face. Si le-a facut! Ti-a venit mai simplu sa-l acuzi, dand o tenta de conspiratie in apararea presedintelui Traian Basescu. Esti cunoscut ca unul dintre dezinformatorii opiniei publice si, o antena harnica, in desfasurarea cu succes a Propagandei cenusii. Daca mai exista in tine un dram de demnitate, fugi, fugi din tara. Si asa o sa o faci, dupa inceperea procesului penal pentru infractiunile comise, la ordinul lui Dinu Paturica, alaturi de Camelia Voiculescu, la Bursa.