Noul venit   septembrie 27th, 2009

 

srs_editEste o certitudine ca doctorul Sorin Oprescu intra in cursa prezidentiala. Probabil in saptamana in curs, aceasta optiune politica va deveni oficiala. In aceste conditii, este obligatoriu ca orice prognoza va fi facuta de acum incolo sa introduca in ecuatie numele lui Sorin Oprescu. Care este rolul pe care el il joaca? Care sunt sansele lui reale? Cum poate schimba Oprescu ierarhiile?

            Eu unul nu am nicio indoiala asupra faptului ca analistii de la Cotroceni au ajuns la concluzia ca, pentru Traian Basescu, Oprescu poate insemna un avantaj. Cel putin pentru prima parte a campaniei. In ce sens? In sensul ca, din analiza facuta asupra diferitelor bazine electorale, rezulta ca doctorul Sorin Oprescu, pe langa propriii sai sustinatori – care vin din randul acelei populatii care nu s-a decis sa voteze cu niciunul dintre ceilalti trei competitori, in schimb ar fi atrasi de carisma celui care a castigat detasat Primaria Generala a Capitalei – va colecta cele mai multe voturi, in ordine, de la Mircea Geoana si Crin Antonescu. Acest calcul, daca se dovedeste corect, ii da lui Traian Basescu un avantaj psihologic important. El are certitudinea, prin Oprescu, ca va intra in turul doi si, mai mult, ca va ocupa prima pozitie detasat de urmatorul. Indiferent daca acesta va fi Geoana sau Antonescu. Mai mult, chiar: avand in vedere scorul strans intre cei doi, este posibil ca, prin intrarea lui Oprescu in competitie, Mircea Geoana sa fie descalificat. Deci cel mai important partid din Romania sau, ma rog, partidul egal cu PD-L, ar urma astfel sa ramana fara candidat in turul doi. Din aceasta perspectiva, nu intamplator sunt voci care afirma ca Sorin Oprescu joaca un rol de iepuras electoral. In favoarea lui Basescu. Si ca, din aceasta perspectiva, Cotroceniul il si ajuta discret dar eficient.

            Uneori, insa, iepurasul se poate transforma in leu. Cercetari de piata temeinic facute, una indeosebi, ne arata un fapt surprinzator: in anumite conditii, Sorin Oprescu face ceva mai mult decat sa tulbure clasamentul existent. El poate castiga alegerile. Am sentimentul ca Traian Basescu a inteles ca se joaca cu focul. Si, din acest motiv, apasa pe acceleratie mai devreme decat si-a propus. Lansand diversiunea cu un referendum simultan alegerilor. Incercand sa preia initiativa. Ma astept si la alte miscari, la fel de spectaculoase, declansate de la Palatul Cotroceni.

            Dar, pana una alta, pana vom vedea in ce conditii isi va lua Oprescu startul si cat de pronuntata va fi cresterea sa, eu unul am certitudinea ca pe locul doi se va plasa Crin Antonescu. Si daca asa se va intampla, atunci el va fi castigatorul alegerilor prezidentiale. Si nu Traian Basescu. I-am citit, in ultimul weekend, cu atentie, programul politic. Si nu numai in forma sa comprimata. Daca va sti sa-l explice diferitelor categorii de cetateni, atunci are toate sansele sa-i convinga sa mearga la urne si sa se pronunte in favoarea sa. In plus, dintre cei patru, este singurul care pare mai degraba un lider al viitorului si mai putin un lider al trecutului. A nu se intelege faptul ca l-am si votat. Voi fi determinat sa o fac sau sa nu o fac, in functie de prestatia sa si a echipei sale.

            Revenind la ultimul sosit, afirm fara niciun fel de ezitare ca Oprescu va fi un candidat al surprizelor. Deja, fara sa-si fi anuntat oficial candidatura, a schimbat substantial jocul pe tabla de sah. De fapt, i-a dat sah lui Mircea Geoana. Iar acesta inca nu face nimic pentru a iesi din corzi. Ceea ce nu inseamna ca staff-ul sau nu este capabil sa reactioneze.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii