Reteaua mafiota Vasile Blaga   octombrie 15th, 2009

 

Cum a ajuns nasul hotilor ministru de Interne al Romaniei?

 

Foto-Ovidiu-OhanesianFoto-Vasile-BlagaActualmente ministrul Vasile Blaga controleaza Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Directia Generala a Vamilor, Politia de Frontiera, Directia Generala Anticoruptie, AVAS-ul, Transgazul si Parchetul General. Pe langa ca este dublu ministru, Vasile Blaga este secretarul general si eminenta cenusie a PD-L, partid unic de guvernamant, amicul de sprit si sfetnicul de taina al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si posibil candidat de prim-ministru al Romaniei. I se spune Buldogul, la fel cum era poreclit ultimul ministru de Interne al ultimului dictator al Romaniei, Tudor Postelnicu, intrat in istorie cu celebra cugetare „Am fost un dobitoc”. Vasile Blaga nu este insa un dobitoc, ci doar un catelus al celui ce se vrea noul dictator al Romaniei.

 

Blaga rimeaza cu spaga

Actualul ministru de Interne si secretar general al PD-L este originar din comuna Petrileni, judetul Bihor. A absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Timisoara si a fost repartizat ca inginer la Uzina Mecanica din orasul Stei (fost Petru Groza) din judetul Bihor, la care a ajuns director comercial. S-a casatorit cu o colega de facultate de nationalitate maghiara din municipiul Satu Mare, Nevezi Violett Margareta, si are o fiica majora, recent casatorita. In timpul evenimentelor din decembrie 1989 a fost ales presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) Stei, iar ulterior vicepresedinte al CFSN Bihor. In 1990 a fost ales deputat FSN, iar in perioada 1991 – 1993 a exercitat functia de prefect al judetului Bihor din partea FSN. Dupa iesirea de la guvernare a PD (FSN), a detinut functia de director al Directiei  Regionale Vamale Oradea (1993-1996), care avea arondate judetele Bihor, Satu Mare si Maramures, situate la frontiera cu Ungaria si Ucraina.

In perioada cat a fost sef al Directiei Regionale Vamale Oradea a fost o sluga credincioasa a fostului presedinte al PD, Petre Roman, laudandu-se ca avea sarcina sa procure bani de cosnita pentru familia acestuia si bani negri pentru partid. In timpul directoratului sau era de notorietate ca se lua spaga de mii de marci sau dolari la angajarea vamesilor, carora li se pretindea ulterior o contributie lunara, motiv pentru care in zona au aparut si s-au raspandit versurile: „Ma numesc Vasile Blaga, dar numele meu adevarat e spaga”. De exemplu, Vasile Blaga venea frecvent la Satu Mare, unde intr-un apartament (nr.30) din blocul 55 din cartierul Micro 16 (situat la iesirea spre Oradea) i se aduceau pungi cu bani si tinere animatoare pentru partidele de poker pe care le incingea si nu numai.  

 

Colector de bani negri pentru partid

In perioada 1996-2000, Vasile Blaga a fost senator PD de Bihor, dar si-a mentinut controlul asupra Directiei Regionale Vamale Oradea, prin promovarea in fruntea acesteia a fostului sau adjunct Calin Vesa. In anul 2001, dupa ce Traian Basescu l-a rasturnat pe Petre Roman din fruntea PD, Vasile Blaga a trecut de partea lui Basescu, care, fiind si primar general al Capitalei, l-a adus la Bucuresti si l-a facut presedinte al organizatiei municipale Bucuresti a PD, iar apoi l-a promovat secretar general al PD, trasandu-i ca sarcina principala colectarea de bani negri pentru partid din lucrarile angajate si prestarile de servicii realizate de Primaria municipiului Bucuresti (asfaltari, salubrizare, igienizare sau renovare scoli, intretinere parcuri si lacuri, inchirieri de spatii comerciale s.a). In aceeasi perioada a fost angajat expert parlamentar, precum si consilier al directorului general de la Luxten, care-l platea cu 700 euro lunar. In noiembrie 2004, Vasile Blaga a fost ales senator PD de Bucuresti iar in decembrie a fost numit consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, dupa care a fost investit ministru al Administratiei si Internelor in guvernul Aliantei DA PNL-PD, exercitand aceasta functie pana in aprilie 2007. In noiembrie 2008 a fost reales senator PD-L de Bucuresti iar in decembrie 2008 a fost investit ministru al Dezvoltarii Regionale in guvernul PD-L-PSD. In data de 30 septembrie 2009, in urma revocarii ministrului Dan Nica, a fost desemnat vicepremier si ministru interimar al Administratiei si Internelor.

 

Nasul unor afaceristi penali

In perioada cat a fost prefect, director al Directiei Regionale Vamale Oradea, senator, ministru, presedintele organizatiei municipale Bucuresti si secretar general al PD, Vasile Blaga a intrat in relatii de afaceri cu numerosi afaceristi dubiosi din Oradea, Satu Mare si Bucuresti, unii cu antecedente penale, care au fost cu totii cercetati penal pentru evaziune fiscala, contrabanda sau alte infractiuni. Cu concursul lui Blaga, au reusit insa sa scape de tragerea la raspundere penala, desi unii dintre ei au fost arestati. Pentru a salva aparentele, Blaga a aplicat cu toti acesti afaceristi metoda nasitului, devenindu-le nas de casatorie ori nas de botez la copii. In acest fel, a relizat afaceri si profituri substantiale cu afaceristii Radu Pentie, Mircea Sumalan si Coriolan Pop-Bruchental din Oradea si cu afaceristii Viorel Cardos si Dumitru Pop din Satu Mare.

Finii nasului Blaga au derulat afaceri banoase cu alcool, bere vrac, ulei alimentar, produse petroliere si lucrari finantate cu bani publici. Cu totii au fost anchetati pentru evaziune fiscala, contrabanda sau alte infractiuni (fals si uz de fals), doi dintre ei fiind si arestati (Coriolan Pop-Bruchental si Dumitru Pop). Trei dintre ei (Mircea Sumalan, Coriolan Pop-Bruchental si Viorel Cardos) au derulat afaceri petroliere cu sprijinul nasului Vasile Blaga, care era actionar semnificativ (detine 374.000 actiuni, in valoare de 10 miliarde lei vechi, reprezentand 1,7% din capitalul social) la Societatea comerciala Petrolsub SA din Suplacu de Barcau, judetul Bihor, care a fost cea mai importanta societate de forare, extractie si prelucrare de petrol din Transilvania, pana ce a fost falimentata, cu cativa ani in urma. Totodata, Vasile Blaga a fost prieten bun (inclusiv de sprit si de poker) cu directorul general Tudor Cladovan de la SC Petrolsub. Concret, celor trei fini le-au fost livrate produse petroliere in valoare de zeci de miliarde de lei vechi, pe care nu le-au mai platit furnizorului si, de multe ori, nu le-au inregistrat in gestiunea firmelor lor.

 

Un ministru santajat si santajabil

Astfel, unul dintre prietenii si finii sai, Radu Pentie, patronul grupului de firme Perami din Oradea, s-a ocupat cu afaceri cu alcool si bere vrac de import, fiind unul din cei mai mari importatori din nord-vestul Romaniei si sponsor important al campaniilor electorale ale PD. In anul 1996, ca sef al Directiei Regionale Vamale Oradea, Vasile Blaga a favorizat firma Perami SA Oradea, semnand o dispozitie catre Vama Oradea ca importurile efectuate de aceasta firma sa fie vamuite la valoarea de factura, nu conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 864/1995. A fost singura firma care a beneficiat de acest tratament. Un alt fin, Mircea Sumalan, patronul SC SMG Total Group SRL Oradea, s-a ocupat cu afaceri cu produse petroliere (petrol, gazolina, benzina), indeosebi cu SC Petrolsub Suplacu de Barcau. Finii Pentie si Sumalan au avut dosare penale pentru infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala, cu prejudicii de zeci de miliarde de lei, comise in perioada in care Vasile Blaga a fost seful Directiei Regionale Vamale Oradea si parlamentar de Bihor. Desi Politia a propus trimiterea lor in judecata, cu concursul lui Blaga, care avea prieteni la parchetele din judetul Bihor, dosarele lui Pentie si Sumalan au fost musamalizate, dispunandu-se scoaterea lor de sub urmarire penala. In cursul anului 2004, dosarele Pentie si Sumalan au fost redeschise insa de Parchetul General.

In luna decembrie 2004, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, cand s-a vehiculat ca Vasile Blaga ar putea deveni ministru de Interne daca Guvernul va fi constituit de Alianta DA PNL-PD, comisarul Remus Span, fost sef al SIPI Satu Mare, pe atunci sef al Departamentului Politiei Judiciare a PNA, a facut copii de pe dosarele lui Pentie si Sumalan, in care era vizat si Blaga si le-a predat chestorului Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor. Blaga a fost santajat cu dosarele respective, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, cand era seful de campanie a lui Traian Basescu, incat a promis ca, dupa ce Basescu va pierde, cum estimau toate sondajele, va aduce tot PD-ul in PSD, unde venisera deja o parte din liderii care au facut parte din echipa lui Petre Roman. Traian Basescu a castigat insa Presedintia Romaniei, iar Vasile Blaga a devenit ministru de Interne. El a fost insa santajat si este santajabil in continuare cu dosarele Pentie si Sumalan, chiar daca au fost inchise din nou, dupa ce Procuror General al Romaniei a devenit Laura Codruta Kovesi, la promovarea careia in aceasta functie a avut o contributie esentiala.

 

 Eliberat din arest ca sa nu vorbeasca despre Blaga

Un alt fin, Coriolan Pop-Bruchental din Oradea, patronul firmei S.C. Coriolan S.R.L., a carui sotie, Ionela Pop-Bruchental, a fost consateana si este una din apropiatele lui Blaga, devenind deputat PD in legislatura 2004-2008, a fost implicat in afaceri cu ulei alimentar de import si produse petroliere cu SC Petrolsub Suplacu de Barcau. Coriolan Pop-Bruchental a fost condamnat la 22 februarie 2006 de Curtea de Apel Pitesti la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru contrabanda, evaziune fiscala si fals material in inscrisuri oficiale, intrucat a introdus in tara, fara a achita taxe vamale, zeci de transporturi de ulei alimentar in numele unor firme apartinand unor cetateni arabi plecati din Romania. Dupa condamnarea definitiva, a reusit sa se sustraga de la executarea pedepsei o perioada, in timp ce nasul Blaga era ministru de Interne. Pana la urma, a fost incarcerat dar, dupa ce a amenintat in arest ca va spune totul despre implicarea nasului Blaga, a fost pus in libertate intr-un mod mai mult decat curios.

 

 Afaceri Hard cu petrol si uzine

Un alt fin al ministrului Blaga este afaceristul Viorel Cardos din comuna Bixad, judetul Satu Mare, care a fost patronul firmelor SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, de cativa ani in procedura de faliment. In cursul anului 1998, cu sprijinul nasului Vasile Blaga, pe atunci senator si a ministrului Industriilor, Radu Berceanu, finul Viorel Cardos a vandut SC Petrom SA, prin firma SC Hard SRL, o benzinarie neprofitabila, situata in localitatea Iojib din judetul Satu Mare, in care a investit aproximativ un miliard de lei vechi si pentru care a incasat circa 21 de miliarde de lei vechi. In contractul de vanzare-cumparare s-a consemnat ca aceasta statie de benzina includea si un motel cu restaurant si un atelier de reparatii auto, dar in realitate acestea nu existau decat ca proiect, fiind sapate doar fundatiile la data incheierii tranzactiei. SC Hard SRL Bixad a mai facut afaceri profitabile, prin intermediul nasului Blaga, cu SC Petrolsub SRL Suplacu de Barcau, de la care a preluat produse petroliere in valoare de zeci de miliarde de lei vechi, din care o mare parte nu au fost achitate niciodata furnizorului. SC Hard Bixad figureaza si printre principalii furnizori de servicii pentru Petrolsub: saparea de santuri, curatarea de santuri infectate, dezafectarea sondelor, ecologizarea perimetrelor petroliere si redarea terenurilor catre agricultura, lucrari a caror autenticitate era greu de verificat si in plus erau suprafacturate.

O alta afacere nasita de Vasile Blaga si Viorel Cardos a fost cumpararea SC Multimec SA Marghita din judetul Bihor, o uzina mecanica tehnologizata in ultimii ani ai regimului comunist, la un pret mult subevaluat. Cu ajutorul judecatorului sindic Maria Rosca de la Tribunalul Bihor, SC Hard SRL a cumparat activele SC Multimec SA la pretul de 4,75 miliarde de lei vechi, desi o firma romano-germana facuse o oferta de 20 de miliarde de lei vechi. Pentru aceasta afacere, judecatorul sindic Maria Rosca a fost arestata si trimisa in judecata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fiind condamnata definitiv la 10 ani de inchisoare. In mod dubios, afaceristul Viorel Cardos nu a fost audiat si propus de Parchet, prin rechizitoriu, ca martor al acuzarii iar instantele de judecata nu l-au citat si audiat ca martor, desi ar fi trebuit cercetat si trimis in judecata cel putin pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Ulterior, afaceristul Viorel Cardos a transferat activele SC Multimec de pe SC Hard SRL pe numele sau si le-a vandut ca persoana fizica cu bucata, obtinand aproximativ 40 de miliarde de lei vechi (un milion de euro la data respectiva).

In cursul lunii septembrie 2004, Directia Generala a Finantelor Publice Satu Mare a constatat, in urma unui control fiscal, ca afaceristul Viorel Cardos a comis, prin operatiuni frauduloase cu firmele sale SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, o evaziune fiscala cifrata la 40,2 miliarde lei vechi, cea mai mare parte a prejudiciului fiind cauzata prin operatiuni fictive cu mijloace fixe din patrimoniul SC Multimec Marghita. Directia Generala a Finantelor Publice a sesizat Inspectoratul Judetean de Politie Satu Mare, care a inceput urmarirea penala si a trimis dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, unde a fost musamalizat. Finul Viorel Cardos a parasit de cativa ani judetul Satu Mare pentru a se sustrage urmaririi penale si lichidarii judiciare declansata de Ministerul Finantelor impotriva firmelor sale SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, stabilindu-se in municipiul Ploiesti, unde a intrat in afaceri cu tatal actualei presedinte a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, fost director la societatea petroliera „1 Mai” Ploiesti. In anii 2000, Viorel Cardos s-a laudat unor apropiati ca ar construi case de vacanta pentru el si pentru Vasile Blaga intr-o localitate din jurul Bucurestiului, se pare ca la Mogosoaia.

 

 Prins in ofsaid cu un hotel de patru stele la Viena

Ultimul fin cunoscut al ministrului Vasile Blaga este afaceristul Dumitru Pop din Satu Mare, poreclit Mitica Ofsaid, caruia i-a nasit recent un copil din a doua casatorie. Dumitru Pop este cunoscut ca un individ cu antecedente penale si afaceri dubioase. In anul 1989 a fost arestat de Procuratura Judeteana Satu Mare pentru complicitate la trecerea frauduloasa a frontierei, intrucat a fost prins in timp ce incerca sa treaca in Ungaria, pe raza judetului Satu Mare, un grup de circa 20 de cetateni de nationalitate germana din zona Banatului, carora le-a perceput cate 20-30.000 lei / persoana si le-a confectionat pasapoarte false pe domicilii fictive din judetul Satu Mare, cu concursul unor sefi din Militia Judeteana Satu Mare. A fost eliberat insa dupa evenimentele din decembrie 1989, intrucat trecerea frauduloasa a frontierei a fost dezincriminata. In anul 2003, a fost arestat de Serviciul Teritorial al DNA pentru trafic de influenta, intrucat i-a promis directorului SC Florisal SA (firma care s-a ocupat de salubrizarea municipiului Satu Mare), care era invinuit in dosarul fostului primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, ce fusese arestat de DNA pentru fapte de coruptie si abuz in serviciu, ca va rezolva cu procurorul de caz sa nu fie si el arestat, daca-i cesioneaza gratis pachetul majoritar de actiuni ce-l detinea la SC Florisal.

Dumitru Pop s-a cunoscut cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga dupa ce primul a devenit primar general al Capitalei (in 2000) iar al doilea a preluat sefia organizatiei municipale Bucuresti a PD si distribuirea lucrarilor publice din Capitala. Amandoi l-au ajutat ca firma sa SC Bella Consulting Construction SRL sa primeasca lucrari publice de milioane de euro in fiecare an: igienizari de scoli, care se rezumau la simple spoieli, decolmatari de lacuri, care erau putin vizibile, intretinere parcuri, lucrari de canalizare s.a. Dupa ce Traian Basescu a ajuns presedintele Romaniei, iar Vasile Blaga ministru de Interne, Dumitru Pop a fost pus in libertate in dosarul in care fusese trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta. La scurt timp, Dumitru Pop i-a vizitat la Bucuresti, fiind dus in aceeasi zi de un taximetrist (Marian R.) la Ministerul Administratiei si Internelor si la Palatul Cotroceni. Taximetrul a facut o escala si la Primaria Generala a Capitalei, unde Dumitru Pop s-a intalnit cu viceprimarul Razvan Murgeanu, fostul subaltern al lui Traian Basescu si mana dreapta a acestuia in afacerile de la Primaria Capitalei, care a primit sarcina sa-i ofere noi lucrari publice in Bucuresti. Astfel ca, in perioada 2005-2008, firma Bella Consulting Construction a beneficiat anual de lucrari publice de milioane de euro finantate de Primaria Generala a Capitalei. Mai mult, dupa inundatiile din 2005, firma lui Dumitru Pop a primit, prin incredintare directa de la Ministerul Mediului, condus de Sulfina Barbu, lucrari pentru inlaturarea efectelor inundatiilor in Banat si in Moldova, in valoare de circa 10 milioane de euro, desi firma acestuia nu avea niciun utilaj si niciun angajat de specialitate.

Dupa ce Vasile Blaga i-a nasit ultimul copil din actuala casnicie, Dumitru Pop a cumparat un hotel de patru stele in centrul Vienei (Reither, din lantul Best Western), la care se vehiculeaza ca ar avea o cota si nasul Blaga. Pe langa ca i-a prosperat firma, in actualul mandat prezidential al lui Traian Basescu a scapat si de problemele penale, fiind achitat in procesul pentru trafic de influenta de catre instantele judecatoresti din judetul Mures, unde a fost stramutata cauza. In ultimii ani, finul ministrului Vasile Blaga si amicul presedintelui Basescu a proferat amenintari cu moartea, transmitandu-i ca va angaja ucraineni care sa-i taie gatul, la adresa unui fost prefect al judetului Satu Mare, actualmente deputat PSD, caruia i-a reprosat implicarea in arestarea sa de catre DNA pentru trafic de influenta. 

 

Control total prin nepotism si afacerism

In 2005, dupa ce Vasile Blaga a devenit ministru de Interne, sotia sa a fost angajata sefa a Directiei Juridice si de Control din Ministerul Educatiei, desi nu avea pregatire juridica. In cursul acestui an, dupa ce a revenit la putere, ca ministru al Dezvoltarii Regionale din 22 decembrie 2008 si ca ministru al Administratiei si Internelor din 1 octombrie 2009, Vasile Blaga si-a implantat o serie de apropiati (rudenii, afini, prieteni, fosti subalterni) in fruntea unor institutii cheie ale statului roman. In prima parte a anului si-a instalat doi fosti subalterni din Oradea in fruntea Directiei Generale a Vamilor, respectiv pe Radu Marginean, ca director si pe Dan Pulbere, ca director adjunct. Pe fostul sau adjunct Calin Vesa l-a pus director al Directiei Vamale Regionale Cluj, care cuprinde toate judetele din nord-vestul Romaniei (Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita si Cluj). Pe consateana si fina sa Ionela Bruchental, care si-a pierdut deputatia, a facut-o director adjunct la Garda Nationala de Mediu.

In ultimele doua saptamani, dupa ce a redevenit ministru de Interne, Vasile Blaga l-a numit sef al Inspectoratului National al Politiei de Frontiera pe chestorul Ioan Buda, fost sef al Directiei Politiei de Frontiera Oradea si bun amic de-al sau din vremea in care era director al Directiei Regionale Vamale Oradea. In fruntea Directiei Generale Anticoruptie l-a numit pe comisarul sef Liviu Popa, care-i este nepot si pe care tot el l-a promovat sef al Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, in 2005. Fina si consateana sa Ionela Pop-Bruchental a devenit saptamana trecuta vicepresedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Cireasa de pe tort este insa numirea recenta in postul de director general al Transgaz Medias a celui declarat ca fiind cel mai bun prieten al sau, Florin Muntean, fost coleg de armata si de facultate si, mai recent, nas de cununie al fiicei sale. Presedinte al organizatiei municipale Medias a PD-L, Florin Muntean a fost director general la Baza Auto Transport Medias pana in 2004, cand a fost ales deputat la alegerile parlamentare. In anul urmator s-a retras din Parlament pentru functia de director general la Transgaz, pe care a detinut-o pana in 2007, cand a fost inlocuit, dupa ce PD a iesit de la guvernare. In perioada in care a fost director general al Transgaz, Florin Muntean a ramas actionar la Baza Auto Transport Medias, la care director general a fost numit un alt prieten al lui Vasile Blaga, Valer Crisan. In perioada respectiva, intre Transgaz si Baza Auto Transport Medias au fost incheiate contracte profitabile de sute de mii de euro. Tot in perioada respectiva, mai exact in 2007, Vasile Blaga a primit, conform declaratiei sale de avere, un imprumut de 500.000 RON (138.000 euro), pe termen de 10 ani, de la bunul sau prieten Valer Crisan. Florin Muntean si Valer Crisan au fost sponsori importanti ai campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu din 2004, cand seful campaniei acestuia a fost amicul lor, Vasile Blaga.

Florin Muntean si Valer Crisan sunt prieteni buni si cu Ioan Lascu, prim-procurorul Parchetului Medias de circa 30 de ani. Ioan Lascu este tatal Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, numita in aceasta functie de presedintele Traian Basescu in 2005. Aceasta este filiera pe care o procuroare necunoscuta din Sibiu a devenit, peste noapte, sefa tuturor procurorilor din Romania si sluga credincioasa a presedintelui Traian Basescu si a ministrului de Interne Vasile Blaga. Sa fie justitie pentru Vasile Blaga si prietenii sai!

 

 Unul dintre imbogatitii politicii postdecembriste

Un vechi proverb glasuieste: „Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”. Cred ca nu mai e nevoie de comentarii in cazul politicianului postdecembrist Vasile Blaga. Cu asemenea prieteni fini de afaceri, Vasile Blaga a facut nu numai cariera politica, ci si o avere pe masura. Vasile Blaga este unul din cei mai instariti politicieni din Romania, detinand case si terenuri in Oradea si in Bucuresti, masini de lux, sute de mii de euro in conturi si actiuni de peste un milion de euro.

Conform declaratiilor de avere din ultimii ani, ministrul Vasile Blaga detine o vila de 346 mp in Oradea, un apartament de 200 mp in Bucuresti (Aleea Alexandru), cumparat de la senatorul UDMR Verestoy Attila la pretul de 860.000 de euro, un teren de 378 mp in Oradea si un teren de 3 hectare in comuna Cihei-Sanmartin din judetul Bihor. In 1991, cand era prefect al judetului Bihor, Blaga a primit in concesiune un teren intravilan pe care si-a construit vila din Oradea (strada Closca nr. 33), in conditiile in care terenul era revendicat de un localnic (Ioan Aurel Radu), caruia ii fusese confiscat abuziv in 1951. Cu toate acestea, Vasile Blaga a reusit sa devina proprietarul terenului, cu sprijinul justitiei bihorene. In 2002, printr-o hotarare a Consiliului Local Oradea, lui Vasile Blaga i-a fost atribuit un teren intravilan de 500 mp, in baza Legii nr. 42/1990 privind drepturile luptatorilor din Revolutia din Decembrie 1989, fiind incadrat „luptator remarcat prin fapte deosebite” si detinand certificatul de revolutionar nr. 664, desi la Stei a fost liniste totala in decembrie 1989. Acordarea acestui teren in baza Legii nr. 42/1990 este cel putin dubioasa, in conditiile in care Vasile Blaga avea o locuinta in proprietate in Oradea iar motivul acordarii acestui teren nu putea fi altul decat pentru constructia unei locuinte. De altfel, in Legea nr. 341/2004, care a inlocuit Legea nr. 42/1990, se prevede in mod expres ca atribuirea unui teren intravilan se face doar daca beneficiarul nu dispune de o locuinta proprietate personala. In ce priveste domeniul auto, Vasile Blaga a detinut in ultimii ani un autoturism BMW, un jeep Freelander si o motocicleta Honda.

In ce priveste participatiile la diverse societati comerciale, Vasile Blaga si sotia sa detin actiuni, polite de asigurare si conturi la SC Petrolsub SA (374.000 actiuni), Banca Transilvania (280.870 actiuni), SC Broker SA (8.406 actiuni), SIF Banat-Crisana (8.000 actiuni), SC Romania Combi SA (692 actiuni), Banca Romexterra (248 actiuni), SC Mobila Alfa SA, SC Hiperion SA, SC UAMT SA, BRD, Bancpost, Raiffeissen Bank, Banca Ion Tiriac, BCR, ING, Nederlanden. In data de 27 septembrie 2005, Vasile Blaga si-a cesionat pachetul de 44% actiuni detinut la SC Mobimod SA Oradea, in valoare de 308.000 euro, firmei SC Master SA Oradea, la care era administrator controversatul afacerist Gheorghe Mudura, care a fost cercetat si arestat ulterior de DNA pentru spalare de bani si evaziune fiscala.

In ultimii ani, Vasile Blaga a detinut in conturi sute de mii de euro si sute de mii de lei (RON). In declaratiile de avere ale lui Vasile Blaga figureaza doua imprumuturi dubioase, unul de 600.000 RON de la Doina Stoina si unul de 500.000 RON de la Valer Crisan, pe care sustine ca le-a contractat, fara dobanda, pe termen de 10 ani, in data de 12 iunie 2007. Blaga n-a vrut sa furnizeze presei niciun fel de date despre cei doi creditori, rezumandu-se sa spuna doar ca sunt „doi prieteni”. El a motivat ca din cele doua imprumuturi, totalizand 330.000 euro la cursul de la data respectiva, a achitat restanta la locuinta cumparata de la senatorul UDMR Verestoy Attila cu 860.000 de euro. Luarea acestor imprumuturi este cel putin ciudata, in conditiile in care, conform unei estimari a valorii veniturilor declarate de Vasile Blaga, aceasta s-ar fi cifrat, la data de 14 iunie 2007, la peste un milion de euro. La fel de ciudata este inscrierea de catre Vasile Blaga in declaratia sa de avere a vanzarii unui apartament fiicei sale Agathe Cristina, contra sumei de un miliard de lei, desi in Ardeal si la romani obiceiul este ca parintii sa le cumpere nu sa le vanda locuinte copiilor.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

9 comentarii

octombrie 15th, 2009 at 17:04
xxx spune:

Bravo acesta „da” bun ministru de MAI, „cinstit, săerac, priceput, măna stângă a chiorului” ETC. va curge treaba jnur la MAI,
Felicitări autorului pentru articol.
Atenţie români, stârpitI BĂSEMAFIA CE CANGRENEAZ TATE SECTARELE DIN ROMÂNIA ” DICTATORULUI CONSTUTIŢIOMAL”. –

octombrie 15th, 2009 at 17:56
ROBERT HORVATH spune:

ATAC PREZIDENTIAL LA ADRESA TERITORIULUI SI DEMNITATII NATIONALE.
Domnule Rosca Stanescu.
In decursul anului trecut a avut loc un atac fara precedent impotriva institututilor diplomatice ale statului roman de la New York.
Am anuntat autoritatile fara nici un rezultat. Cenzura a reusit sa ascunda ca adevarul sa fie facut cunoscut opiniei publice. Nici un rand nu a patruns in presa vorbita sau scrisa. Dumneavoastra sunteti singura persoana care puteti deschide o ancheta si a face lumina in acest caz. Randurile urmatoare au fost scrise la cateva ore dupa evenimentele petrecute in marelui oras american.( fragment )
PRESEDINTE AL SENATULUI ROMANIEI

Stimate domn
Ma numesc Robert Horvath -Deva , Sunt de Profesie Cineast absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC) , am lucrat la prIncipalele studiouri din Romania, indeosebi la Televiziunea Romana. Actualmente, imi continui activitatea la studioul meu de film ,cu sedii in New York si Tokio. Sunt cunoscut, de asemenea, in calitate de grafician, ilustrator si pictor.
 Pentru prima data in istoria post- belica un stat ce se declara democratic, ROMANIA ORGANIZEAEA UN EVENIMENT DE TIP, ANTISEMIT. LA ICR NEW YORK. Prin geamul Galeriei Romane trecatorii pot vedea: ZVASTICA LUI HITLER pe un ponei roz, un perete intreg pe care sunt pictate doua MENORE DESECRATE INGROZITOR, un rabin care are tatuat semnul SS sis batjocura continua cu Moise care se pregateste de sex cu David,sau evreu religios care se impreuneaza cu un elefant,etc. Este greu de crezut dar ACEST SPECTACOL RUSINOS SE PETRECE LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK. AL CARUI PRESEDINTE DE ONOARE ESTE TRAIAN BASESCU.
La vederea acestei provocari provaduind deschis ura de rasa, m-am hotarat sa chem politia si sa anunt autoritatile specializate in” HATE CRIME” crime.” Am prezentat unui departament special fotografii care pe langa antisemitism sunt probe a unui delir pornografic a unei religii care neaga orice forma de umanism, sau convietuire sociala. Stilul de viata a acestor artisti nomazi proveniti din gura canalelor ,care dorm in cimitire sau case parasite care traiesc din cersit si DROGURI a fost deasemenea un factor in hotararea fortelor de ordine de a actiona.
Desecrarea unei menore intr-un oras cu o larga populatie evreiasca este o provocare grava si nu va fi iertata niciodata. Punerea cuvintului Fuck pe un simbol sacru, inseamna sfirsitul orcarei cariere politice,inclusiv cea a presedintelui Traian Basescu. Dansul are datoria morala de a cere scuze celor jigniti ca si comunitatii romane din America. In cateva cuvinte bine alese adresate newyorkezilor
PRESEDINTELE TREBUE SA SPUNA ADEVARUL;
ROMANII SUNT POPOR AL BINELUI CARE NU ARE NIMIC COMUN CU CLANUL PATAPIEVICI , CARE NE FACE DE RUSINE IN JURUL LUMII. ACEASTA EXPOZITIE TREBUE SA-SI INCHIDA IMEDIAT PORTILE.

ATAC IMPOTRIVA TERITORIULUI NATIONAL . VANDALIZAREA INSTITUTILOR DIPLOMATICE ROMANESTI


In timp ce scriam aceste randuri am fost contactat telefonic. Am fost anuntat ca banda condusa de Cristian Neagoe (director de programe -ICR ) A ATACAT SI VANDALIZAT CLADIREA OFICIALA A STATULUI ROMAN,( CARE GAZDUESTE MISIUNEA LA ONU, COSULATUL.INSTITUTUL CULTURAL ROMAN SI GALERIA ROMANIA). Prima victima a fost
chiar expozitia ICR. Astfel trecatorii neavizati au putut vedea prin geamul galeriei Romania un grup salbatic care rupe si distruge tot ce le iese in cale lasand o mizerie de nedescris . Urmeaza in curand etajele superioriore, camerele si holurile fiind murdarite de grafitti si limbaj scatologic,e Orgia cu droguri si alcohol dureaza toata noatea, fiind inpanate de ragete salbatice care tin in piciore si nesomn tot cartierul .. Trebue sa mentionez ca toate aceste oribilitati au loc la cateva minute de cladirea ONU. Astfel diplomatii de pe tot globul locuind in vecinitate ,sau bucurat din plin de cultura dementa exportata de regimul de la Bucuresti. .
Odata cu venirea dimineti ,in plina lumina a inceput VANDALIZAREA IN EXTERIOR A CLADIRII DIPLOMATICE CARE ARBOREAZA DRAPELUL NATIONAL SI STEMA ROMANIEI . Aceasta atac fara precedent in istoria diplomatiei, este documentat de un video profesionist (John Gabriel Marinescu-www.badin.ro). Se poate vedea grafiti de cativa metrii manjind pur si simplu fatada cladirii de 16 etaje a institutiei statului roman. Uluitor este ca nimeni nu a intervine pentru a opri agresiunea, garzile inarmate privesc cu mainile incrucisate in timp ce zeci de trecatori participa la un spectacol inedit. Urletele de drogati dementi care acompaniaza orgia “picturala ” inceteaza numat dupa aparitia politiei. Consulul Pavone declara ca are ordin sa nu intervina si fuge la Bucuresti cu primul avion, lasand cladirea in mana unei bande care terorizeaza pe diplomati si asi bate joc de garzi.
Pentru ca este un caz de o extrema gravitate este cazul ca presedintele inca in functie Traian Basescu sa fie chemat in fata parlamentului sa dea explicatii de ce fortele de ordine au primit ordin sa nu intervina. . UN PRESEDINTE ARE DATORIA CONSTITUTIONALA DE A APARA TERITORIUL SI DEMNITATEA NATIONALA. DACA NU FACE ACEST LUCRU PARLAMENTUL TREBUE SA-L INLOCUIASCA IN REGIM DE URGENTA.
In orice tara din lume atacatorii sunt arestati si trimisi in fata tribunalelor militare. La noi apar la conferinte de presa fiind declarati valori ale culturii nationale..
Robert Horvath USA http://www.devagallery.com.

octombrie 15th, 2009 at 21:09
roma spune:

De bicei cand m-a intereseaza ce spune cineva,mai ales cand trebui sa depind de ceeace intreprinde el ,sunt atenta la detali de ori ce fel .Imi aduc aminte de unul din discursurile la care a fost intrebat presedintele de azi daca are in vedere oameni la care tinecu care se intelege mai bine. Tin bine minte ca a spus ca nu are oameni mai apropiati dar, pentru un singur om ar face orice si ia spus Vasile.La TV l-am auzit si cred ca atunci cand se pregatea sa candideze ptr.Primaria Capitalei .Acum dupa ce am citit articolul stiu cine este persoana de care vorbea.

octombrie 16th, 2009 at 04:08
Robert Horvath spune:

ZIARUL COMUNITATII ROMANE NEW YORK MAGAZIN A FOST PRELUAT DE
SERVICIILE SECRETE.
In cazul in care deschideti pagina electronica a ziarului port drapel al emigtatiei romane veti citi urmatotul comentariu :
Domnule redactor Culian.
Ne aflam dupa refuzul de a publica articolele mele ( 9 la numar) despre scandalul mafiei armamentului din Romania. Faptul ca un ziar in care lumea a avut incredere, nu publica o fraza despre un scandal care a dus la creiere unei comisii parlamentare, incepe sa ridice semne de intrebare. Atat cat este vorba de o optiune redactionala independenta, lucrurile pot fi interpretate ca o scapare. Dar atat cat politica editoriala este aservita ziaristului serviciului SIE , Andrei Badin lucrurile sunt grave.
Ai fost pentru mine un exemplu de curaj si conduita politica. De aceea este greu de inteles colaborationismul cu dinozaurul securitatii consulul Pavone. Ai ajuns atat de departe, incat prezinti vetea primirii premiului Nobel de catre H Muller ca un comunicat al consulatului (al securitatii) New York.
Numarul anterior nu a aparut. Ai fost chemat la Bucuresti la o intalnire cu seful mafiei Treian Basescu. Rezultatul este preluarea singurul ziar independent de catre eterna (vechea si noua) securitate.
Citesc cu uimire un editorial despre ICR unde te plasezi ca initiator si creiator al scandalului ICR.
Fara sa minimalizez inportanta ziarului, atitidinea dovedeste o memorie selectiva. Nu ramane decat a mentiona comunicatul oficial al ICR publicat pe o intreaga pagina in Cotidianul, care desi mentioneaza NY Magazin, este adresat aproape exclusiv persoanei mele. Actiunea dimitale deosebit de importanta, a fost de mesager. Ea sa redus la transmiterea fotografiilor ( venirea politiei ) si a articolului meu catre Badin Antena3.

Dupa declansarea scandalului sa produs un fel de „revolutie a blogului romanesc”.Timp de zeci de zile am inundat blogurile romanesti cu informatii despre ICR. Aceasta actiune a fost un factor determinant. .

Scandalul a fost o actiune colectiva cu un succes extraordunar (vezi Victor, John, etc ) In momentul in care eu sunt singularizat si nu mi se permite intrarea la ICR este normal si logic sa iei atitudine. Daca nu o faci, ai macar datoria morala de a ma lasa sa ma apar singur, la Posta Redactiei. Refuzul tau de a publica protestul meu pe un spatiu neutru este descalificant.

Ma gandesc de mult de creiarea unei reviste vizuale pe internet. (video, fotografie, articole, interviuri etc ) cu caracter politic ,cultural si artistic. Nu am facut acest lucru considerand ziarul tau ca reflectand opiniile mele politice. Articolele mele publicate odata la doua trei luni mi sau parut suficiente.
Acum trag o linie. Sa nu ne facem iluzii. Ziarul New York Magazin trebue cat mai curand inchis. El nu va fi inchis de mine, ci de majoritatea cititorilor care realizeaza pe zi ce trece ca este scris la Bucuresti.
Deschiderea unei reviste necesita timp. Pana atunci sfatuesc pe cititorii ziarului sa descida blogul ziaristului Sorin Rosca Stanescu. http://www.srorcas.ro. Este o voce a curajului si a adevarului care a bagat spaima in mafie.
Trimit acest comentariu intregii prese din diaspora.
Nu scriu cu inima usoara aceste randuri. Am fost prieteni legati de idealuri comune.
Te-am considerat todeauna ca o exceptie de la regula.
Cu deosebita sinceritate.
Robert Horvath New York http://www.devagallery.com 15 Octombrie 2009

octombrie 16th, 2009 at 10:13
Sorin Roşca Stănescu face portretul complet al lui Vasile Blaga: “Blaga rimează cu şpaga” | NapocaNews spune:

[…] Sorin Roşca Stănescu AKPC_IDS += "37151,"; […]

octombrie 16th, 2009 at 10:22
ROBERT HORVATH spune:

EPOLETII LAUTARULUI CULIAN SI EDUCATORULUI BADIN
Numarul trecut al ziarului New York Magazin nu a aparut. Redactorul a lasat balta ziarul cu cititori cu tot, fiind chemat la o intalnire de seful mafiei romane Traian Basescu.
In editorialul el ne-a asigurat ca biletul de avion, hotelul si mesele bogate au fost acoperite de statul roman din banii de taxe ale romanilor. Aceasta intalnira istorica
intre un golan de port si un lautar de mahala a fost descrisa la o conferinta de presa la restaurantul Transilvania. Rezultatul acestei vizite la Palatul Cotroceni a fost preluarea totala a ziarului de catre securitatea cea noua si veche si eterna. Ma refer la seful direct al violonistului cultural dar fara cultura, consulul general Pavoni. Acest dinozaur extrem de batran al al securitatii ramas de pe vremea tovarasului impuscat Ceausescu ( sef al intreprinderii de spionaj si comert exterior) este in spatele acestei vizite triumfale.
Fotografia de neretusat in care tambalagiul apare in postura de om de stat este un monument de nebatut al culturii ziaristice de tip manelist. La Bucuresti sa intalnit deasemenea cu ziaristul departamentului extern Andrei Badin. Manelistul pe numele adevarat Grig care nu a terminat la zi nici macar o scoala de corectie, este atat de complexat de faptul ca agentul Badin a fost un fel de ajutor de educator la Liceul Energetic, ancat ia pus in sarcina acestuia, politica editoriala a publicatiei. Acesta a ordonat sa nu publice nici o propozitia despre scandalul mafiei armamentului in care este amestecata familia Basescu, iar urechistul sa executat.
Acest Badin nascut cam greu si nedorit, dezavantajat de soarta inca in faza de conceptie a primit o bursa de la securitate la cateva saptamani dupa revolutie si trimis in Elvetia sa se infiltreze in mijlocul familiei regale. Cu ajutorul unui infiltrat mai vechi fostul maresal al palatului Ion Mocioni Starcea este primul agent al noii securitatii care sa intalnit cu regele Mihai. Dupa aceasta vizita monarhica Badin devine din educator needucat ziarist. Acest turnator de scoala noua devine modelul nescolitului de la New York Magazin. Acum cateva saptamani am intrebat pe asa numitul editor Culian pe numele adevarat Grigu dece nu publica nimic despre dezvaluirile ziaristului Rosca Stanescu. Ma trimis la blogul unde Andrei Badin tocmai incerca sa dovedeasca ca acuzatiile impotriva lui Basescu sunt false. Probabil ca rasplata acestei atitudini intransigente a fost primit de „omul suprem ” si tratat nu ca un turnator oarecare ci ca agent de elita. Aceasta vizita este de un inalt simbolism. El anunta nu numai inchiderea ziarului New York Magazin ci si intoarcerea redactorului la meseria initiala .
Robert Horvath cineast New York http://www.devagallery.com.

octombrie 16th, 2009 at 14:14
TITI spune:

Normal ar fi ca acest comentariu pe care il scriu , sa-l postez in atentia Parchetului dar , nu are rost , deoarece tocmai reprezentantii acestei institutii s – au facut ca nu vad infractiunea {sesizarea din oficiu fusese suspendata temporar ??? } .Concret afirmatia dl. NICA ca are …… , semnale ca s -ar pregati fraudarea alegerilor este pe deplin justificata . Din aceste motive voi posta acest comentariu , in atentia massmediei din Romania . Dl. Blaga ar trebui intrebat prin intermediul unei emisiuni televizate , dupa ce ar viziona probele la care voi face trimitere , urmatorul aspect : Domnule Blaga atit dvs . cit si dl . Boc il laudati pentru buna colaborare in teritoriu pe dl . Cirlan , oare colaborarea la care faceti referire este si inselaciunea facuta in masa in vederea fraudari alegerilor ??? …. S -ar spune ca imi permit sa aduc acuzatii grave P D L -ului .Departe de mine acest gind , eu doar expun urmatoarea poveste : cautati pe internet un videoclip electoral in care dl. Blaga si dl. Boc , lauda si tot odata indeamna la vot populatia din Iasi indicind persoana dl. Cirlan .Pina aici totul este OK , dar ce face dl. Cirlan pentru el si partidul sau P D L ….? .Se tiparesc cartii postale cu sigla partidului , cu poza lui Dan Cirlan , un televizor cu plasma si …. VOTEZI SI CISTIGI UN TELEVIZOR CU PLASMA . In satele si comunele de la periferia Iasului , efectul a fost cel dorit , a mers pacaleala . Dar , dupa ce au votat , oamenii s -au dus la cei votati sa -i intrebe de unde primesc televizorul ??? . Cu un scris marunt pe verso cartii postale esti informat ,ca trebuie sa iti treci datele personale dupa care trimiti cartea postala la sediul partidului , unde se va organiza cindva o tombola….Numai ca titlu carti postale precizeaza in clar Votezi si cistigi .. NU , Votezi si participi . Numai ca trimitind cartea postala la sediul partidului , se ascunde si totodata inchide circuitul fraudari .ASTEPTAM TOMBOLAAAAA . Unii asteapta tombola si astazi , P D L -ul a numarat VOTURILE atunci . Deci , cum pacaleala electorala nu este pedepsita de codul penal ramine ca -n tren . Cartea postala o gasiti pe www gunoiul ro. editia 109 , iar video clipul pe internet , concluziile va apartin . Un original al cartii postale se afla la mine , celelalte la sediul P D L IASI asteapta TOMBOLA …

octombrie 16th, 2009 at 20:32
d-usa-atlanta spune:

Excelent articolul.Ar trebui sa-l vada cat mai multa lume,in special pensionarii, militari,politisti,sa inteleaga de ce aceasta clica de mafioti fara mama si tata vor umbla la eliminarea asa ziselor pensii speciale,vezi Doamne,pentru a indeplinii una din cerintele FMI.Pai astia ne-au indatorat ca popor,pentru a fura ei vartos si acum fac circul acesta cu pensiile,atat in parlament cat si pe unde-si lasa dara ca dihorii pe la tot felul de emisiuni tv.Ce intelege populatia sau ce a inteles,criza financiara si economica din Romania,are drept cauze,pe de o parte salariile magistratilor,pe de alta parte,pensiile speciale ale militarilor si politistilor(care au fost obtinute legal dupa ani de munca grea plina de privatiuni,pensii cuprinse in general intre 1800 RON si 2900 RON).Nicaieri in lume,statul nu-si bate joc de militarii si politistii care i-a slujit.Vedeti USA,Germania,Franta,U.K etc.Acum inchei subiectul pentru ca ma apuca o scarba profunda numai cand il discut si plusez cu o informatie:oare cine credeti ca-i seful IPJ Sibiu si cum oare a ajuns intr-o asa functie mare dintr-un obscur angajat civil la Biroul de evidenta personalizata a persoanei Medias,apoi dupa un timp subofiter si acum comisar ? Nimeni altul decat dl.Lucian Muntean.Nu va spune nimic numele,intrebati pe Florin Muntean ce grad de rudenie este intre ei si pe dl.Blaga pentru ce merite deosebite ocupa susnumitul sefia inspectoratului judetean de politie.Nu mai credem in explicatii de genul,a castigat concursul dat la Bucuresti si rezultatele profesionale l-au recomandat pentru aceasta functie.In schimb cred ca Mafia a patruns in toate structurile,din pacate si in cele ale MAI.Cu asa oameni statul este in cadere libera si vor mai trece alti 20 de ani pentru a-si reveni macar la nivelul anilor 2000.

octombrie 18th, 2009 at 11:46
roma spune:

Dca taranul din satul Romaniei ,din orice catun ,din orice orasel ar avea pe cineva care sa le povesteasca pe intelesul lor tot ce scrie in articolul de mai sus ar fii clar, votul mutat in alta directie decat sptre cea a Presedintelui actual.Macar o schema care sa se incheie cu explicatia , ultima pe schema ce o incheie este aproape dreptatea adica, procurorul general fiica a prietenilor lui Vasile cetatean ce detine franele internelor.Te crucesti dar nu ramane decat ca oamenii sa afle ,sa fie informati de aceste lucruri .Cunoasterea da indarjirea oamenilor de a afla adevarul.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++