Ovidiu Ohanesian: Surprize-surprize cu Vasile Blaga la TV   octombrie 26th, 2009

 

 

Foto Vasile Blaga 3Invitat la antena mogulului, ministrul demisionar si-a cam iesit din fire, dezvaluind de voie, de nevoie, culisele maronii ale ultimului scandal ce a zguduit din temelii Ministerul Administratiei si Internelor. Degetul acuzator al lui Blaga a fost indreptat catre Dan Nica, cel care nu a fost in stare sa-i demita pe sefii deposedati de certificate ORNISS inca din luna septembrie. Uite asa am aflat ca, desi nu le sta in caracter, ofiteri superiori M.A.I. cu functii de raspundere sunt cercetati de procurori pentru grave incalcari ale legii.

“S-au copiat transcripturi dupa inregistrari cu mandat de siguranta nationala sau de crima organizata, fara a avea dreptul la acest lucru”, a spus apasat Blaga, ocolind subtilitatile scandalului scurgerilor de informatii de la fostul doi s’un sfert.  Si fiindca “Buldogul” pedelist ne-a scutit de amanunte despre persoanele in cauza, va putem spune ca elementele afacerii au fost clarificate imediat dupa episodul demiterii, in cotidianul Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare. Principalul erou al scandalului “scurgerii de informatii DGIPI” fiind nimeni altul decat faimosul comisar-sef Remus Span, adjunct (la acea data) al sefului Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Nelu Pop, demis si el cu aceiasi ocazie. Jurnalistii satmareni au aflat ca  biroul lui Span fusese sigilat, apoi i s-a efectuat o perchezitie fulger la domiciliu. Dupa ce magistratii Parchetului de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au deschis 2 dosare pe numele sau (unul pentru divulgarea de secrete, iar celalalt pentru favorizarea infractorului), Span a recurs la o schema invatata de la interlopii cu gulere albe pe care-i patrona. S-a internat in spital si si-a tras un certificat care atesta ca nu poate suporta regimul penitenciar. “Ala micu’”, cum este mangaiat in cercurile masonice Remus Span, nu este la prima abatere. A fost protagonistul multor scandaluri de coruptie in M.A.I., de fiecare data fiind scos basma curata si promovat in functii de conducere la interne, sub aripa protectoare a ministrului Blaga. Daca ar fi sa ne luam dupa fostul sef al Sectiei SRI Satu Mare, colonelul Vasile Ionel, Span nu este doar corupt, ci chiar “coordonatorul coruptilor”. 

Si totusi… Incaierarea generala pe Directia Generala de Informatii si Protectie Interna este justificata prin reteaua de informatori (cea mai importanta resursa umana a Securitatii) sau prin continutul dosarelor puse la naftalina? Tablagii-veterani spun ca adevarata putere doi s’un sfert sta in cronicile militiei comuniste. Atitea cat au supravietuit generalului Suceava, fost gabor de Dambovita, din ordinul caruia au fost carbonizate arhivele in doua etape. Odata in focul Revolutiei si a doua oara cu ocazia mineriadei din 13-15 iunie 1990. Rapoartele CFI (control financiar intern) despre delapidari “in paguba avutului obstesc” ale celor care vin din Romania de ieri, dar o conduc pe cea de astazi sau aventurile lor homosexuale, ar face deliciul publicului larg. Daca nu ne credeti, cititi epopeea fostului gestionar Gheorghe Florescu, “Confesiunile unui Cafegiu”, publicata la Editura Humanitas in 2008. Cat priveste episodul fugii celui mai cautat, arestat si judecat terorist al Romaniei Omar Hayssam, vesnicul pedelist al internelor s-a apalat pe maini in direct fara nicio jena. Ne-a scos ochii cu raportul comisiei care a cercetat evenimentul. Vezi Doamne, s-a ajuns la concluzia ca Ministerul de Interne nu avea atributii in supravegherea teroristului. Asa sa fie oare? Chestorul-sef Virgil Ardelean, fost sef al DGIPI sub ministeriatul Blaga este de alta parere.

“Cazul Hayssam. Mi-am dat demisia dupa seful SRI si SIE desi DGIPI a transmis semnalarea despre intentia plecarii din tara la toate autoritatile competente”, declara Vulpea nu cu mult timp in urma. Poate ne lamureste ministrul Blaga cine erau “autoritatile competente” in 2006, cand ocupa aceiasi functie. Sau poate nu.

 

Reteaua „Vasile Blaga”

Unul dintre cititorii blogului mi-a trimis un material extrem de interesant despre actualul ministru de interne Vasile Blaga. Il voi publica integral pentru ca este deosebit de amanuntit si dezleaga multe din enigmele ultimilor 4 ani de guvernare.

 

“Cum a ajuns nasul hotilor ministru de interne al Romaniei?

Actualmente ministrul Vasile Blaga controleaza Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Directia Generala a Vamilor, Politia de Frontiera, Directia Generala Anticoruptie, AVAS-ul, Transgazul si Parchetul General. Pe langa ca este dublu ministru, Vasile Blaga este secretarul general si eminenta cenusie a PDL, partid unic de guvernamant, amicul de sprit si sfetnicul de taina al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si posibil candidat de prim-ministru al Romaniei. I se spune Buldogul, la fel cum era poreclit ultimul ministru de interne al ultimului dictator al Romaniei, Tudor Postelnicu, intrat in istorie cu celebra cugetare “Am fost un dobitoc”. Vasile Blaga nu este insa un dobitoc, ci doar un catelus al celui ce se vrea noul dictator al Romaniei.

 

Blaga rimeaza cu spaga

Actualul ministru de interne si secretar general al PDL este originar din comuna Petrileni judetul Bihor. A absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Timisoara si a fost repartizat ca inginer la Uzina Mecanica din orasul Stei (fost Petru Groza) din judetul Bihor, la care a ajuns director comercial. S-a casatorit cu o colega de facultate de naționalitate maghiara din municipiul Satu Mare, Nevezi Violett Margareta, si are o fiica majora, recent casatorita. In timpul evenimentelor din decembrie 1989 a fost ales presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) Stei, iar ulterior vicepresedinte al CFSN Bihor. In 1990 a fost ales deputat FSN, iar in perioada 1991 – 1993 a exercitat functia de prefect al judetului Bihor din partea FSN. Dupa iesirea de la guvernare a PD (FSN), a detinut functia de director al Directiei  Regionale Vamale Oradea (1993-1996), care avea arondate judetele Bihor, Satu Mare si Maramures, situate la frontiera cu Ungaria si Ucraina.

In perioada cat a fost sef al Directiei Regionale Vamale Oradea a fost o sluga credincioasa a fostului presedinte al PD, Petre Roman, laudandu-se ca avea sarcina sa procure bani de cosnita pentru familia acestuia si bani negri pentru partid. In timpul directoratului sau era de notorietate ca se lua spaga de mii de marci sau dolari la angajarea vamesilor, carora li se pretindea ulterior o contributie lunara, motiv pentru care in zona au aparut și s-au raspandit versurile: “Ma numesc Vasile Blaga, dar numele meu adevarat e spaga”. De exemplu, Vasile Blaga venea frecvent la Satu Mare, unde intr-un apartament (nr.30) din blocul 55 din cartierul Micro 16 (situat la iesirea spre Oradea) i se aduceau pungi cu bani si tinere animatoare pentru partidele de poker pe care le incingea si nu numai.

 Colector de bani negri pentru partid

In perioada 1996-2000, Vasile Blaga a fost senator PD de Bihor, dar si-a mentinut controlul asupra Directiei Regionale Vamale Oradea prin promovarea in fruntea acesteia a fostului sau adjunct Calin Vesa. In anul 2001, dupa ce Traian Basescu l-a rasturnat pe Petre Roman din fruntea PD, Vasile Blaga a trecut de partea lui Basescu, care, fiind si primar general al Capitalei, l-a adus la Bucuresti si l-a facut presedinte al organizatiei municipale Bucuresti a PD, iar apoi l-a promovat secretar general al PD, trasandu-i ca sarcina principala colectarea de bani negri pentru partid din lucrarile angajate si prestarile de servicii realizate de Primaria municipiului Bucuresti (asfaltari, salubrizare, igienizare sau renovare scoli, intretinere parcuri si lacuri, inchirieri de spatii comerciale s.a). In aceeasi perioada a fost angajat expert parlamentar, precum si consilier al directorului general de la Luxten, care-l platea cu 700 euro lunar. In noiembrie 2004, Vasile Blaga a fost ales senator PD de Bucuresti, iar in decembrie a fost numit consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, dupa care a fost investit ministru al Administratiei si Internelor in guvernul Aliantei DA PNL-PD, exercitand aceasta functie pana in aprilie 2007. In noiembrie 2008 a fost reales senator PD-L de Bucuresti, iar in decembrie 2008 a fost investit ministru al Dezvoltarii Regionale in guvernul PDL-PSD. In data de 30 septembrie 2009, in urma revocarii ministrului Dan Nica, a fost desemnat vicepremier si ministru interimar al Administratiei si Internelor.

Nasul unor afaceristi penali

In perioada cat a fost prefect, director al Directiei Regionale Vamale Oradea, senator, ministru, presedintele organizatiei municipale Bucuresti si secretar general al PD, Vasile Blaga a intrat in relatii de afaceri cu numerosi afaceristi dubiosi din Oradea, Satu Mare si Bucuresti, unii cu antecedente penale, care au fost cu totii cercetati penal pentru evaziune fiscala, contrabanda sau alte infractiuni. Cu concursul lui Blaga, au reusit insa sa scape de tragerea la raspundere penala, desii unii dintre ei au fost arestati. Pentru a salva aparentele, Blaga a aplicat cu toti acesti afaceristi metoda nasitului, devenindu-le nas de casatorie ori nas de botez la copii. In acest fel a relizat afaceri si profituri substantiale cu afaceristii Radu Pentie, Mircea Sumalan si Coriolan Pop -Bruchental din Oradea si cu afaceristii Viorel Cardos si Dumitru Pop din Satu Mare.

Finii nasului Blaga au derulat afaceri banoase cu alcool, bere vrac, ulei alimentar, produse petroliere si lucrari finantate cu bani publici. Cu totii au fost anchetati pentru evaziune fiscala, contrabanda sau alte infractiuni (fals si uz de fals), doi dintre ei fiind si arestati (Coriolan Pop-Bruchental si Dumitru Pop). Trei dintre ei (Mircea Sumalan, Coriolan Pop-Bruchental si Viorel Cardos) au derulat afaceri petroliere cu sprijinul nasului Vasile Blaga, care era actionar semnificativ (detine 374.000 actiuni, in valoare de 10 miliarde lei vechi, reprezentand 1,7% din capitalul social) la Societatea comerciala Petrolsub SA din Suplacu de Barcau, judetul Bihor, care a fost cea mai importanta societate de forare, extractie si prelucrare de petrol din Transilvania, pana ce a fost falimentata cu cativa ani in urma. Totodata, Vasile Blaga a fost prieten bun (inclusiv de sprit si de poker) cu directorul general Tudor Cladovan de la SC Petrosub. Concret, celor trei fini le-au fost livrate produse petroliere in valoare de zeci de miliarde de lei vechi, pe care nu le-au mai platit furnizorului si, de multe ori, nu le-au inregistrat in gestiunea firmelor lor.

Un ministru santajat si santajabil

Astfel, unul dintre prietenii si finii sai, Radu Pentie, patronul grupului de firme Perami din Oradea, s-a ocupat cu afaceri cu alcool si bere vrac de import, fiind unul din cei mai mari importatori din nord-vestul Romaniei si sponsor important al campaniilor electorale ale PD. In anul 1996, ca sef al Directiei Regionale Vamale Oradea, Vasile Blaga a favorizat firma Perami SA Oradea, semnand o dispozitie catre Vama Oradea ca importurile efectuate de aceasta firma sa fie vamuite la valoarea de factura, nu conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 864/1995. A fost singura firma care a beneficiat de acest tratament. Un alt fin, Mircea Sumalan, patronul SC SMG Total Group SRL Oradea, s-a ocupat cu afaceri cu produse petroliere (petrol, gazolina, benzina), indeosebi cu SC Petrolsub Suplacu de Barcau. Finii Pentie si Sumalan au avut dosare penale pentru infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala, cu prejudicii de zeci de miliarde de lei, comise in perioada in care Vasile Blaga a fost seful Directiei Regionale Vamale Oradea si parlamentar de Bihor. Desi Politia a propus trimiterea lor in judecata, cu concursul lui Blaga, care avea prieteni la parchetele din judetul Bihor, dosarele lui Pentie si Sumalan au fost musamalizate, dispunandu-se scoaterea lor de sub urmarire penala. In cursul anului 2004, dosarele Pentie si Sumalan au fost redeschise insa de Parchetul General.

In luna decembrie 2004, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, cand s-a vehiculat ca Vasile Blaga ar putea deveni ministru de interne daca guvernul va fi constituit de Alianta DA PNL-PD, comisarul Remus Span, fost sef al SIPI Satu Mare, pe atunci sef al Departamentului Politiei Judiciare a PNA, a facut copii de pe dosarele lui Pentie si Sumalan, in care era vizat si Blaga, si le-a predat chestorului Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor. Blaga a fost santajat cu dosarele respective, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, cand era seful de campanie a lui Traian Basescu, incat a promis ca dupa ce Basescu va pierde, cum estimau toate sondajele, va aduce tot PD-ul in PSD, unde venisera deja o parte din liderii care au facut parte din echipa lui Petre Roman. Traian Basescu a castigat insa Presedintia Romaniei, iar Vasile Blaga a devenit ministru de interne. El a fost insa santajat si este santajabil in continuare cu dosarele Pentie si Sumalan, chiar daca au fost inchise din nou, dupa ce procuror general al Romaniei a devenit Laura Codruta Kovesi, la promovarea careia in aceasta funcție a avut o contribuție esențiala.

Eliberat din arest ca sa nu vorbeasca despre Blaga

Un alt fin, Coriolan Pop-Bruchental din Oradea, patronul firmei S.C. Coriolan S.R.L., a carui sotie, Ionela Pop-Bruchental, a fost consateana si este una din apropiatele lui Blaga, devenind deputat PD in legislatura 2004-2008, a fost implicat in afaceri cu ulei alimentar de import si produse petroliere cu SC Petrolsub Suplacu de Barcau. Coriolan Pop-Bruchental a fost condamnat la 22 februarie 2006 de Curtea de Apel Pitesti la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru contrabanda, evaziune fiscala si fals material in inscrisuri oficiale, intrucat a introdus in tara, fara a achita taxe vamale, zeci de transporturi de ulei alimentar in numele unor firme apartinand unor cetateni arabi plecati din Romania. Dupa condamnarea definitiva a reusit sa se sustraga de la executarea pedepsei o perioada, in timp ce nasul Blaga era ministru de interne. Pana la urma a fost incarcerat, dar, dupa ce a amenintat in arest ca va spune totul despre implicarea nasului Blaga, a fost pus in libertate intr-un mod mai mult decat curios.

Afaceri Hard cu petrol si uzine

Un alt fin al ministrului Blaga este afaceristul Viorel Cardos din comuna Bixad, judetul Satu Mare, care a fost patronul firmelor SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, de cativa ani in procedura de faliment. In cursul anului 1998, cu sprijinul nasului Vasile Blaga, pe atunci senator, si a ministrului Industriilor, Radu Berceanu, finul Viorel Cardos a vandut SC Petrom SA, prin firma SC Hard SRL, o benzinarie neprofitabila, situata in localitatea Iojib din judetul Satu Mare, in care a investit aproximativ un miliard de lei vechi si pentru care a incasat circa 21 de miliarde de lei vechi. In contractul de vanzare-cumparare s-a consemnat ca aceasta statie de benzina includea si un motel cu restaurant si un atelier de reparatii auto, dar in realitate acestea nu existau decat ca proiect, fiind sapate doar fundatiile la data incheierii tranzactiei. SC Hard SRL Bixad a mai facut afaceri profitabile, prin intermediul nasului Blaga, cu SC Petrolsub SRL Suplacu de Barcau, de la care a preluat produse petroliere in valoare de zeci de miliarde de lei vechi, din care o mare parte nu au fost achitate niciodata furnizorului. SC Hard Bixad figureaza și printre principalii furnizori de servicii pentru Petrolsub: saparea de santuri, curatarea de santuri infectate, dezafectarea sondelor, ecologizarea perimetrelor petroliere si redarea terenurilor catre agricultura, lucrari a caror autenticitate era greu de verificat si in plus erau suprafacturate.

O alta afacere nasita de Vasile Blaga si Viorel Cardos a fost cumpararea SC Multimec SA Marghita din judetul Bihor, o uzina mecanica tehnologizata in ultimii ani ai regimului comunist, la un pret mult subevaluat. Cu ajutorul judecatorului sindic Maria Rosca de la Tribunalul Bihor, SC Hard SRL a cumparat activele SC Multimec SA la pretul de 4,75 miliarde de lei vechi, desi o firma romano-germana facuse o oferta de 20 de miliarde de lei vechi. Pentru aceasta afacere, judecatorul sindic Maria Rosca a fost arestata si trimisa in judecata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fiind condamnata definitiv la 10 ani de inchisoare. In mod dubios, afaceristul Viorel Cardos nu a fost audiat si propus de parchet, prin rechizitoriu, ca martor al acuzarii, iar instantele de judecata nu l-au citat si audiat ca martor, desi ar fi trebuit cercetat si trimis in judecata cel putin pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Ulterior, afaceristul Viorel Cardos a transferat activele SC Multimec de pe SC Hard SRL pe numele sau si le-a vandut ca persoana fizica cu bucata, obtinand aproximativ 40 de miliarde de lei vechi (un milion de euro la data respectiva).

In cursul lunii septembrie 2004, Directia Generala a Finantelor Publice Satu Mare a constatat, in urma unui control fiscal, ca afaceristul Viorel Cardos a comis, prin operatiuni frauduloase cu firmele sale SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, o evaziune fiscala cifrata la 40,2 miliarde lei vechi, cea mai mare parte a prejudiciului fiind cauzata prin operatiuni fictive cu mijloace fixe din patrimoniul SC Multimec Marghita. Directia Generala a Finantelor Publice a sesizat Inspectoratul Judetean de Politie Satu Mare, care a inceput urmarirea penala si a trimis dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, unde a fost musamalizat. Finul Viorel Cardos a parasit de cativa ani judetul Satu Mare pentru a se sustrage urmaririi penale si lichidarii judiciare declanșata de Ministerul Finantelor impotriva firmelor sale SC Hard SRL si SC Hard CVI SRL, stabilindu-se in municipiul Ploiesti, unde a intrat in afaceri cu tatal actualei presedinte a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, fost director la societatea petroliera “1 Mai” Ploiesti. In anii 2000, Viorel Cardos s-a laudat unor apropiati ca ar construi case de vacanta pentru el si pentru Vasile Blaga intr-o localitate din jurul Bucurestiului, se pare ca la Mogosoaia.

Prins in ofsaid cu un hotel de patru stele la Viena

Ultimul fin cunoscut al ministrului Vasile Blaga este afaceristul Dumitru Pop din Satu Mare, poreclit Mitica Ofsaid, caruia i-a nasit recent un copil din a doua casatorie. Dumitru Pop este cunoscut ca un individ cu antecedente penale si afaceri dubioase. In anul 1989 a fost arestat de Procuratura Judeteana Satu Mare pentru complicitate la trecerea frauduloasa a frontierei, intrucat a fost prins in timp ce incerca sa treaca in Ungaria, pe raza judetului Satu Mare, un grup de circa 20 de cetateni de nationalitate germana din zona Banatului, carora le-a perceput cate 20-30.000 lei/ persoana si le-a confectionat pasapoarte false pe domicilii fictive din judetul Satu Mare, cu concursul unor sefi din Militia Judeteana Satu Mare. A fost eliberat insa dupa evenimentele din decembrie 1989 intrucat trecerea frauduloasa a frontierei a fost dezincriminata. In anul 2003, a fost arestat de Serviciul Teritorial al DNA pentru trafic de influenta intrucat i-a promis directorului SC Florisal SA (firma care s-a ocupat de salubrizarea municipiului Satu Mare), care era invinuit in dosarul fostului primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, ce fusese arestat de DNA pentru fapte de coruptie si abuz in serviciu, ca va rezolva cu procurorul de caz sa nu fie si el arestat, daca-i cesioneaza gratis pachetul majoritar de actiuni ce-l detinea la SC Florisal.

Dumitru Pop s-a cunoscut cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga dupa ce primul a devenit primar general al capitalei (in 2000), iar al doilea a preluat sefia organizatiei municipale Bucuresti a PD si distribuirea lucrarilor publice din capitala. Amandoi l-au ajutat ca firma sa SC Bella Consulting Construction SRL sa primeasca lucrari publice de milioane de euro in fiecare an: igienizari de scoli, care se rezumau la simple spoieli, decolmatari de lacuri, care erau putin vizibile, intretinere parcuri, lucrari de canalizare s.a. Dupa ce Traian Basescu a ajuns presedintele Romaniei, iar Vasile Blaga ministru de interne, Dumitru Pop a fost pus in libertate in dosarul in care fusese trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta. La scurt timp, Dumitru Pop i-a vizitat la Bucuresti, fiind dus in aceeasi zi de un taximetrist (Marian R.) la Ministerul Administratiei si Internelor si la Palatul Cotroceni. Taximetrul a facut o escala si la Primaria Generala a Capitalei, unde Dumitru Pop s-a intalnit cu viceprimarul Razvan Murgeanu, fostul subaltern al lui Traian Basescu si mana dreapta a acestuia in afacerile de la Primaria Capitalei, care a primit sarcina sa-i ofere noi lucrari publice in Bucuresti. Astfel ca in perioada 2005-2008, firma Bella Consulting Construction a beneficiat anual de lucrari publice de milioane de euro finantate de Primaria Generala a Capitalei. Mai mult, dupa inundatiile din 2005 firma lui Dumitru Pop a primit, prin incredintare directa de la Ministerul Mediului, condus de Sulfina Barbu, lucrari pentru inlaturarea efectelor inundatiilor in Banat si in Moldova, in valoare de circa 10 milioane de euro, desi firma acestuia nu avea niciun utilaj si niciun angajat de specialitate.

Dupa ce Vasile Blaga i-a nasit ultimul copil din actuala casnicie, Dumitru Pop a cumparat un hotel de patru stele in centrul Vienei (Reither, din lantul Best Western), la care se vehiculeaza ca ar avea o cota si nasul Blaga. Pe langa ca i-a prosperat firma, in actualul mandat prezidential al lui Traian Basescu a scapat si de problemele penale, fiind achitat in procesul pentru trafic de influenta de catre instantele judecatoresti din judetul Mures, unde a fost stramutata cauza. In ultimii ani, finul ministrului Vasile Blaga si amicul presedintelui Basescu a proferat amenintari cu moartea, transmitandu-i ca va angaja ucraineni care sa-i taie gatul, la adresa unui fost prefect al judetului Satu Mare, actualmente deputat PSD, caruia i-a reprosat implicarea in arestarea sa de catre DNA pentru trafic de influența. 

Control total prin nepotism si afacerism

In 2005, dupa ce Vasile Blaga a devenit ministru de interne, sotia sa a fost angajata sefa a Directiei Juridice si de Control din Ministerul Educatiei, desi nu avea pregatire juridica. In cursul acestui an, dupa ce a revenit la putere, ca ministru al Dezvoltarii Regionale din 22 decembrie 2008 si ca ministru al Administratiei si Internelor din 1 octombrie 2009, Vasile Blaga si-a implantat o serie de apropiati (rudenii, afini, prieteni, fosti subalterni) in fruntea unor institutii cheie ale statului roman. In prima parte a anului si-a instalat doi fosti subalterni din Oradea in fruntea Directiei Generale a Vamilor, respectiv pe Radu Marginean ca director si pe Dan Pulbere ca director adjunct. Pe fostul sau adjunct Calin Vesa l-a pus director al Directiei Vamale Regionale Cluj, care cuprinde toate judetele din nord-vestul Romaniei (Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita si Cluj). Pe consateana si fina sa Ionela Bruchental, care si-a pierdut deputatia, a facut-o director adjunct la Garda Nationala de Mediu.

In ultimele doua saptamani, dupa ce a redevenit ministru de interne, Vasile Blaga l-a numit sef al Inspectoratului National al Politiei de Frontiera pe chestorul Ioan Buda, fost sef al Directiei Politiei de Frontiera Oradea si bun amic de-al sau din vremea in care era director al Directiei Regionale Vamale Oradea. In fruntea Directiei Generale Anticoruptie l-a numit pe comisarul sef Liviu Popa, care-i este nepot si pe care tot el l-a promovat sef al Inspectoratului Judetean de Politie Bihor in 2005.  Fina si consateana sa Ionela Pop Bruchental a devenit saptamana trecuta vicepresedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Cireasa de pe tort este insa numirea recenta in postul de director general al Transgaz Medias a celui declarat ca fiind cel mai bun prieten al sau, Florin Muntean, fost coleg de armata si de facultate si mai recent nas de cununie al fiicei sale. Presedinte al organizatiei municipale Medias a PD-L, Florin Muntean a fost director general la Baza Auto Transport Medias pana in 2004, cand a fost ales deputat la alegerile parlamentare. In anul urmator s-a retras din Parlament pentru functia de director general la Transgaz, pe care a detinut-o pana in 2007, cand a fost inlocuit dupa ce PD a iesit de la guvernare. In perioada in care a fost director general al Transgaz, Florin Muntean a ramas actionar la Baza Auto Transport Medias, la care director general a fost numit un alt prieten al lui Vasile Blaga, Valer Crisan. In perioada respectiva, intre Transgaz si Baza Auto Transport Medias au fost incheiate contracte profitabile de sute de mii de euro. Tot in perioada respectiva, mai exact in 2007, Vasile Blaga a primit, conform declaratiei sale de avere, un imprumut de 500.000 RON (138.000 euro), pe termen de 10 ani, de la bunul sau prieten Valer Crisan. Florin Muntean si Valer Crisan au fost sponsori importanti ai campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu din 2004, cand seful campaniei acestuia a fost amicul lor Vasile Blaga.

Florin Muntean si Valer Crisan sunt prieteni buni si cu Ioan Lascu, prim-procurorul Parchetului Medias de circa 30 de ani. Ioan Lascu este tatal Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, numita in aceasta functie de presedintele Traian Basescu in 2005. Aceasta este filiera pe care o procuroare necunoscuta din Sibiu a devenit peste noapte sefa tuturor procurorilor din Romania si sluga credincioasa a presedintelui Traian Basescu si a ministrului de interne Vasile Blaga. Sa fie justitie pentru Vasile Blaga si prietenii sai!

Unul dintre imbogatitii politicii postdecembriste

Un vechi proverb glasuieste: „Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”. Cred ca nu mai e nevoie de comentarii in cazul politicianului postdecembrist Vasile Blaga. Cu asemenea prieteni fini de afaceri, Vasile Blaga a facut nu numai cariera politica, ci si o avere pe masura. Vasile Blaga este unul din cei mai instariti politicieni din Romania, detinand case si terenuri in Oradea si in Bucuresti, masini de lux, sute de mii de euro in conturi si actiuni de peste un milion de euro.

Conform declaratiilor de avere din ultimii ani, ministrul Vasile Blaga detine o vila de 346 mp in Oradea, un apartament de 200 mp in Bucuresti (Aleea Alexandru), cumparat de la senatorul UDMR Verestoy Attila la pretul de 860.000 de euro, un teren de 378 mp in Oradea si un teren de 3 hectare in comuna Cihei-Sanmartin din judetul Bihor. In 1991, cand era prefect al judetului Bihor, Blaga a primit in concesiune un teren intravilan pe care si-a construit vila din Oradea (strada Closca nr. 33), in conditiile in care terenul era revendicat de un localnic (Ioan Aurel Radu), caruia ii fusese confiscat abuziv in 1951. Cu toate acestea, Vasile Blaga a reusit sa devina proprietarul terenului cu sprijinul justitiei bihorene. In 2002, printr-o hotarare a Consiliului Local Oradea, lui Vasile Blaga i-a fost atribuit un teren intravilan de 500 mp, in baza Legii nr.42 /1990 privind drepturile luptatorilor din Revolutia din Decembrie 1989, fiind incadrat „luptator remarcat prin fapte deosebite” si detinand certificatul de revolutionar nr.664, deși la Ștei a fost liniște totala in decembrie 1989. Acordarea acestui teren in baza Legii nr.42/1990 este cel putin dubioasa in conditiile in care Vasile Blaga avea o locuinta in proprietate in Oradea, iar motivul acordarii acestui teren nu putea fi altul decat pentru constructia unei locuinte. De altfel, in Legea nr. 341/2004, care a inlocuit Legea nr.42/1990, se prevede in mod expres  ca atribuirea unui teren intravilan se face doar daca beneficiarul nu dispune de o locuinta proprietate personala. In ce priveste domeniul auto, Vasile Blaga a detinut in ultimii ani un autoturism BMW, un jeep Freelander si o motocicleta Honda.

In ce priveste participatiile la diverse societati comerciale, Vasile Blaga si sotia sa detin actiuni, polite de asigurare si conturi la SC Petrolsub SA (374.000 actiuni), Banca Transilvania (280.870 actiuni), SC Broker SA (8.406 actiuni), SIF Banat-Crisana (8.000 actiuni), SC Romania Combi SA (692 actiuni), Banca Romexterra (248 actiuni), SC Mobila Alfa SA, SC Hiperion SA, SC UAMT SA, BRD, Bancpost, Raiffeissen Bank, Banca Ion Tiriac, BCR, ING, Nederlanden. In data de 27 septembrie 2005, Vasile Blaga si-a cesionat pachetul de 44% actiuni detinut la SC Mobimod SA Oradea, in valoare de 308.000 euro, firmei SC Master SA Oradea, la care era administrator controversatul afacerist Gheorghe Mudura, care a fost cercetat si arestat ulterior de DNA pentru spalare de bani si evaziune fiscala.

In ultimii ani, Vasile Blaga a detinut in conturi sute de mii de euro si sute de mii de lei (RON). In declaratiile de avere ale lui Vasile Blaga figureaza doua imprumuturi dubioase, unul de 600.000 RON de la Doina Stoina si unul de 500.000 RON de la Valer Crisan, pe care sustine ca le-a contractat, fara dobanda, pe termen de 10 ani, in data de 12 iunie 2007. Blaga n-a vrut sa furnizeze presei niciun fel de date despre cei doi creditori, rezumandu-se sa spuna doar ca sunt „doi prieteni”. El a motivat ca din cele doua imprumuturi, totalizand 330.000 euro la cursul de la data respectiva, a achitat restanta la locuinta cumparata de la senatorul UDMR Verestoy Attila cu 860.000 de euro. Luarea acestor imprumuturi este cel putin ciudata, in conditiile in care, conform unei estimari a valorii veniturilor declarate de Vasile Blaga, aceasta s-ar fi cifrat, la data de 14 iunie 2007, la peste un milion de euro. La fel de ciudata este inscrierea de catre Vasile Blaga in declaratia sa de avere a vanzarii unui apartament fiicei sale Agathe Cristina contra sumei de un miliard de lei, desi in Ardeal si la romani obiceiul este ca parintii sa le cumpere nu sa le vanda locuinte copiilor.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

octombrie 26th, 2009 at 20:21
ROBERT HORVATH spune:

CONSPIRATIA KASSAR -BASESCU

AMBASADA ROMANIEI- WASHINGTON.DC

Cristian Gaginski – Ministru Consilier
Stimate domn
Va rog sa ma puneti in contact cu o persoana reprezentand Serviciul Roman Extern. Vreau sa prezint documente confidentiale.
Cu aceasta ocazia voi inmana oficial documentul de punere sub acuzare a cetetanului roman Traian Basescu pentru CONSPIRACY TO PROVIDE MATERIAL SUPPORT OR RESOURCES TO A FOREIGN TERRORIST ORGANIZATION
UNITED STATES DISTRICT COURT SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK
______________________ MICHAEL J. GARCIA
United States Attorney
Robert Horvath ziarist USA http://www.devagallery.com

octombrie 27th, 2009 at 05:52
Robert Horvath spune:

Consulat général de France à New York
Philippe Lalliot
Consul général
Stimate Domn
Trimit spre atentia dumneavoastra scrisoarea adresata catre Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Unul din subiecte prezentate este incendiul din portul Rouen.
Actualul Presedinte Roman Traian Basescu este responsabil de incendierea a 38 de nave şi de poluarea portului francez Rouen, în 1981, din postura de căpitan al navei de cursă lungă „Argeş”. Exista si o declaraţie din 1998 a lui Traian Băsescu, în care acesta recunoaşte că a falsificat probe pentru a scăpa de sancţiunile autorităţilor franceze.

Incidentul a avut loc în iarna anului 1981. Traian Băsescu, pe atunci căpitan de cursă lungă de numai 3 luni, primise comanda navei „Argeş”. În portul francez Rouen, încărcătura navei a luat foc în timpul descărcării. Incendiul s-a extins la alte 37 de nave aflate în rada portului francez.

A urmat o anchetă. Traian Băsescu a stat aproape o lună la dispoziţia autorităţilor franceze. A fost chemat şi la tribunal. Nava românească a fost verificată şi echipajul a fost anchetat.

Abia după 17 ani, în 1998, Traian Băsescu, pe când era ministrul Transporturilor, a recunoscut, într-un interviu la Prima TV,Romania că incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul său. Mai mult, Băsescu a admis că a falsificat probele pentru a scăpa de sancţiuni.

După pentru dezastrul din portul Rouen, autorităţile franceze au cerut daune de aproximativ 12 milioane de dolari.

Domnule Consul General
Am fost sfatuit de autotitatile franceze sa va contactez pentru a afla stadiul anchetei deschise impotriva cetateanului roman Traian
Basescu.Va cer o audienta.
Voi fi onorat sa va intalnesc in urmatoarele saptamani.In jurul lui 20 Noiembrie plec in Japonia unde voi avea filmari timp de trei saptamani.
Cu deosebit respect
Robert Horvath-DEVA
Ziarist de investigatii. New York
Datele de contact personal pe http://www.devagallery
Va rog a binevoi a anunta primirea scrisorii.
__________________

octombrie 27th, 2009 at 17:56
ROBERT HORVATH spune:

Domnule Rosca Stanescu
Desvaluirile dumneavoastra incep sa dea roade. In presa incep sa fie preluate
nu numai articolele ci si comentariile de pe blog. Semn bun. Va rog a compara comentariile “TRAIAN BASESCU PUS SUB ACUZARE DE TRAFIC DE ARME IN USA” -23 OCTOMBRIE si THE MONZER AL KAASSAR – BASESCU CONNECTION-OCTOMBRIE 25 OCTOMBRIE cu articolul Raport ONU: România a vândut arme pentru terorişti unui traficant internaţional publicat in 27 Octombrie. Ce parere aveti ?
Am trasmis ziarului electronic CAPITAL.RO
http:www.capital.ro urmatorul mesaj:
ARTICOLUL A PRELUAT FARA PERMISIE COMENTARIUL MEU PUBLICAT PE BLOGUL ROSCA STANESCU http://www.sroscas.ro, CU DOUA ZILE ANTERIOR. Raluca Barbuneanu, Silvia Cernea, Mihai Nicuț nu sunt autori ci prelucratori unui material strain. Metoda nu onoreaza acest ziar de
prestigiu.

octombrie 27th, 2009 at 18:17
ROBERT HORVATH spune:

” THE MERCHANTS OF DEATH ”
TRIUNGUL
KASSAR -BASESCU-BOUT
— Sirianul Monzer al-Kassar, cel mai cunoscut traficant de arme din lume, a fost condamnat de un tribunal din Statele Unite la 30 de ani de inchisoare, Monzer al-Kassar, cunoscut sub porecla „Printul din Marbella”, a fost gasit vinovat de conspiratie in vederea vanzarii de armament in valoare de milioane de dolari gherilelor columbiene FARC. Armele erau romanesti si erau fabricate la Cugir, uzina de armament a statului roman.
—Faimosul Viktor Bout, omul din a cărui biografie este inspirat scenariul filmului « Traficantul de arme », a fost reţinut de poliţia thailandeză, în baza mandatului de arestare american. Din investigaţii, a rezultat că armele urmau a fi procurate şi vândute de traficantul Viktor Bout grupării FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).Armele erau romanesti si erau fabricate la Cugir, uzina de armament a statului roman
– Presedintele Traian Basescu a vândut arme pentru terorişti unui traficant internaţional
” Cum este posibil ca un traficant de arme notoriu să încheie contracte cu companii de apărare din România şi Bulgaria, în condiţiile în care aceste ţări au fost acceptate ca membre ale Uniunii Europene, întreabă un raport al Institutului Naţiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării.”
Raportul UNIDIR arată că Romarm, firmă din Bucureşti, care administrează toate fabricile de armament, controlată de stat, a vândut armament traficantului internaţional de arme Monzer al Kassar . Armamentul urma să ajungă în mâinile unei organizaţii teroriste din America de Sud şi avea să fie finanţat din venituri obţinute prin traficul cu droguri. Operaţiunea era însă pusă la cale de autorităţile americane, care l-au condamnat pe Kassar la începutul acestui an la 30 de ani de închisoare.
Monzer al Kassar a cumpărat arme de la Romarm pentru a le vinde Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).
Care va fi soarta cetateanului roman Basescu si cati ani de inchisoare va primi va fi in curand clarificata de autoritatile Columbiene.

Colombian Consulate in New York.
CONSUL
FRANCISCO NOGUERA ROCHA
Stimate Domn
Ma numesc Robert Horvath ziarist american specializat in terorism si trafic ilegal de arme. Am inceput o ancheta personala despre traficul ilegal de arme romanesti catre teroristii columbieni. Cei mai importanti traficanti din lume Kassar si Bout au fost pusi sub acuzare de un tribunal american pentru intentia de a tranporta armele companiei de stat ROMARM catre rebelii FARC in anul 2007 si respectiv 2008. In acest an media internationala anunta ” Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota. Bogota, citat, intre altele, de cotidianul columbian El Tiempo si agentiile EFE si AFP Anul acesta guvernul columbian a transmis, prin intermediul Interpol, solicitari oficiale (denumite de Interpol „circulare portocalii”) catre statul Roman cerand clarificari privind originea armamentului descoperit in depozitele FARC sau folosit de gherila. Solicitarea a ramas fara raspuns.
Intr-o intalnire din 26 ianuarie 2008, care a avut loc in Romania, un „locotenent” al celebrului traficant de arme Viktor Bout, furnizor de baza al FARC, a declarat ca Bout are 100 de astfel de rachete „disponibile imediat”. Declaratia le-a fost facuta unor agenti americani sub acoperire care s-au dat drept membri FARC, in cadrul operatiunii internationale conduse de agentia americana antidrog, cu participarea mai multor servicii secrete straine, intre care si cele romanesti, operatiune care a dus la arestarea lui Bout anul trecut, in Thailanda. Detaliile negocierii din Romania sunt amintite in mandatul de extradare transmis pe numele lui Bout de autoritatile americane in Thailanda. Potrivit unui articol publicat recent tot in cotidianul El Tiempo (in care au aparut si actualele dezvaluiri privind provenienta arsenalului FARC), gherila columbiana ar fi reusit sa achizitioneze 20 de astfel de rachete romanesti, capabile sa loveasca avioane sau elicoptere in zbor pana la altitudinea de 6.000 m. Surse oficiale de la Bogota au confirmat ca fortele aeriene columbiene au fost avertizate asupra riscului ca FARC sa detina si sa utilizeze acest tip de arme. Toate aceste au fost recomfirmate cu diferite ocazii de purtatori de cuvant sau oficiali ai guvernului columbian. Se pare ca aceasta contrabanda continua si in aceste zile punand in pericol fortele armate columbiene.
Domnule Consul
In Romania are loc un urias scandal legat de contrabanda de armament romanesc. Desvaluirile ziaristului Rosca Stanescu in ziarul Ziua au zdruncinat sistemul politic corupt, desvaluind o uriasa mafie a armamentului care are in varf pe Traian Basescu. O comisie speciala Parlamentului a fost constituita pentru a face lumina a unui caz de transport ilegal, in care este involvat chiar fratele Presedintelui. Este din ce mai evident ca mafia armamentului a cuprins toate toate institutiile statului ( sistemul judiciat, serviciile secrete ,diplomatie ) punand in pericol sistemul democratic.
Va rog in consecinta a-mi da acces la documentele referitoare la armele romanesti gasite in arsenalul FARC. Ele sunt esentiale pentru a dezvalui activitatea acestei organizatii criminale, legata de terorismul international.
Va multumesc anticipat.
Cu deosebit respect.
Robert Horvath New York 27 Octombrie 2009. Date de contact personal pe:
http://www.devagallery.com

octombrie 28th, 2009 at 11:06
ROBERT HORVATH spune:

INCHISOARE PE VIATA PENTRU TRAIAN BASESCU

LEGEA AMERICANA SPUNE: „Punerea sub acuzare pentru incercarea de a procura rachete sau exporta „surface-to-air missiles”, aduce o pedeapsa maxima de inchisoare pe viata.
Rachetele exportate de Romarm o instutie a statului roman, au fost considerate de un tribunal american ca o amenintare mortala pentru helicopterele armatei americane din Columbia.
In Octombrie 1997 Departamentul de Stat al calificat FARC ( guerila columbiana ) ca o organizatie terorista. Acelasi lucru la facut si Uniunea Europeana. Pentru intentia de a cumpara si a exporta acest gen de rachete unei organizatii teroriste pedeapsa minima este de
25 de ani. Ea a fost aplicata lui MONZER AL KASSAR,cel mai important traficant de arme din lume., In punerea sub acuzare se spune „Armele romanesti trebuiau sa fie intrebuintate pentru doborarea helicopterelor Apaches si Hawks”. Si au facut acest lucru pe deplin.In acest an media internationala anunta: ” Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota. Bogota, citat, intre altele, de cotidianul columbian El Tiempo si agentiile EFE si AFP Anul acesta guvernul columbian a transmis, prin intermediul Interpol, solicitari oficiale (denumite de Interpol “circulare portocalii”) catre statul Roman cerand clarificari privind originea armamentului descoperit in depozitele FARC sau folosit de gherila. Solicitarea a ramas fara raspuns. Intr-o intalnire din 26 ianuarie 2008, care a avut loc in Romania, un “locotenent” al celebrului traficant de arme Viktor Bout, furnizor de baza al FARC, a declarat ca Bout are 100 de astfel de rachete “disponibile imediat”. Declaratia le-a fost facuta unor agenti americani sub acoperire care s-au dat drept membri FARC, Potrivit unui articol publicat recent tot in cotidianul El Tiempo (in care au aparut si actualele dezvaluiri privind provenienta arsenalului FARC), gherila columbiana ar fi reusit sa achizitioneze 20 de astfel de rachete romanesti, capabile sa loveasca avioane sau elicoptere in zbor pana la altitudinea de 6.000 m. Surse oficiale de la Bogota au confirmat ca fortele aeriene columbiene au fost avertizate asupra riscului ca FARC sa detina si sa utilizeze acest tip de arme. Toate aceste au fost recomfirmatei de un purtatori de cuvant ai guvernului columbian care a subliniat ca rachetele trimise de Basescu au dus la moartea a doi piloti americani, cu doua saptamani in urma. Pentru a documenta exportul de arme catre teroristi am luat contact cu consulul Columbiei de la New York. DOCUMENTELE COLUMBIENE ARATA CA RACHETELE ROMANESTI AU INTRAT IN ARSENALUL GUERILEI DUPA ARESTAREA LUI KASSAR SI BOUT.
Serviciile de informatii columbiene au avertizat cu privire la interesul liderilor FARC pentru achizitionarea de armament de ultima generatie, in special rachete sol-aer IGLA-S24 fabricate in Romania. Transportul rachetelor romanesti a fost facut cu avioane provenite din Romania si asigurata de piloti romani,noteaza un document columbian.
” The convictions for conspiracy to kill U.S. officers and employees and conspiracy to acquire and export surface-to-air missiles each carry a sentence of life in prison”.In consecinta Intr-un document notarizat ,am cerut punere sub acuzare a cetetanului roman Traian Basescu pentru CONSPIRACY TO PROVIDE MATERIAL SUPPORT OR RESOURCES TO A FOREIGN TERRORIST ORGANIZATION. Memoriul a fost trimis catre 
 UNITED STATES DISTRICT COURT SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK
 MICHAEL J. GARCIA

United States Attorney
Robert Horvath ziarist USA http://www.devagallery.com 28 Octombrie 2009

PS. Domnule Rosca Stanescu
Desvaluirile dumneavoastra incep sa dea roade. In presa incep sa fie preluate
nu numai articolele. ci si comentariile de pe blog. Semn bun. Comentariul meu postat pe 24 Octombrie intitulat THE MONZER AL KAASSAR – BASESCU CONNECTION a fost reluat fara prea
multe modificari de ziarul CAPITAL.RO. El reapare sub diferite titluri in diferite ziare si chiar posturi TV. Se pare ca scandalul armamentului initiat de dumneavoastra, va deveni in scurt timp un adevarat
SCANDAL INTERNATIONAL.

octombrie 28th, 2009 at 12:30
ROBERT HORVATH spune:

FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
(COMANDANT TRAIAN BASESCU)
NOTA OFICIALA Consilier
Deputy Chief of Mission ) la Ambasada Romaniei- Washington, DC.                                                                               
                                                                                              Domnule Gaginsky
Va rog transmiteti guvernului pe care al reprezentati in calitate de ministru -consilier urmatorul document .Prin el anunt oficial ca am contactat INTERPOLUL cerand deschiderea unei anchete la adresa cetateanului roman Traian Basescu . Confirmati primirea si numarul de inregistrare.
HE INTERPOL OFICFICE AT THE UNITED NATIONS
Dr Ulrich Kersten,
Special Representative to the United Nations
Rusul Victor Bout, poreclit şi “Comerciantul Morţii”, era considerat de unul dintre cei mai importanţi dealeri de arme din lume. A vândut armament romanesc fabricat de stat, grupărilor teroriste din toată lumea, din Afganistan până în Columbia. O bună parte din timp, Victor Bout şi-o petrecea în România, la Bucureşti. Avea sediile a două companii de transport aerian chiar în cartierul Băneasa, iar echipaje româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru.”Comerciantul Morţii” schimba armamentul pe diamante, acestea fiind apoi prelucrate în Europa. “Lordul Războiului” a cumpărat şi avioane româneşti, cu ajutorul cărora transporta arme. Le-a cumpărat la preţ de nimic de la statul român. Cel puţin un avion de pe lista neagră a cărăuşiei cu arme a fost ţinut timp de trei ani în baza militară Otopeni. Asta deşi ONU interzicea oricărei ţări să facă afaceri cu el. Lucra în toată lumea, trăia pe picior mare, deşi erau unul dintre cei mai căutaţi furnizor de arme pentru terorişti. Singurul oras unde se simte in siguranta si aparea la lumina zilei era capitala Romaniei . A actionat in tandem cu Traian Basescu care a fost ministrul transporturilor iar apoi Presedintele Romaniei. O MARE PARTE DIN AVIOANE DIN FLOTA LUI VICTOR BOUT PROVIN DIN ROMANIA. Iliuşin-uri-18, Antonov-uri 24, Boeing-uri 707, Tupolev 154 şi BAC-uri 1-11 au fost vandute sau facute cadou la pretul unui jeep cu acordul si semnatura lui Traian Basescu -ministrul transportului.
Între 2001 şi 2004, echipaje româneşti au zburat în Africa pentru compania Jetline. În documentele ONU se afirmă că această companie şi echipajele româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru. Iar aceste informaţii despre cărăuşia cu arme in specia Made in ROMANIA ,spre mai multe state africane sunt confirmate, sub protecţia anonimatului, de o sursă care a participat la aceste acţiuni în Africa.
Zeci de români, personal navigant şi tehnic al companiei militare româneşti ROMAVIA au deservit avioanele BAC 1-11 cu indicativele P4-JLB, P4-CBH, VP-BBA şi 3C-QRF şi un Boeing 727 cu înregistrarea P4-JLI.
Un document eliberat de Autoritatea Aeronautică din Aruba, locul unde majoritatea avioanelor erau înregistrate, demonstrează clar că piloţii români lucrau pentru Jetline Internaţional, companie condusă de Mohamed Hijazi, un libanez influent cu multe conexiuni în Africa.
În Uniunea Europeană, activitatea companiei Jetline Incorporated este strict interzisă, dar Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat MIA Airlines să desfăşoare activităţi în România cu patru aeronave ale acestei companii. În realitate, compania se folosea de şapte avioane chiar sub nasul acestei instituţii, al cărei sediu se află la câteva zeci de metri de cel al MIA Airlines.
Această flotă a adus patronilor sume mari de bani din zborurile făcute în Africa, Orientul Mijlociu şi spaţiul ex-sovietic. Oficial, cifra de afaceri anuală MIA Airlines este în jur de 100.000 de euro, adică echivalentul a cam două curse complete. În realitate, cifra de afaceri este de ordinul zecilor de milioane de euro şi statul român s-a ales cu o gaură imensă.
Avionul-problemă 3C-QRF a fost importat de MIA Airlines in anul 2006, pentru dezmembrare şi suma declarată a fost de 40.000 de dolari. Realitatea este însă alta. “Nici această aeronavă nu a fost înregistrată în evidenţele contabile. De menţionat la acest punct că o aeronavă BAC 1-11 costă între 2 şi 5 milioane de dolari”.
Angajaţii primeau oficial un salariu în jur de 900 RON, însă în realitate s-a descoperit că un pilot câştiga mult mai mult. Nici sutele de curse externe, în valoare de milioane de euro, nu erau înregistrate în scriptele companiei, în final gaura dată de patronii MIA Airlines fiind una uriaşă.
Legăturile lui Victor Bout cu Traian Basescu nu se opresc însă aici. August 2003. În Baza militară de la Otopeni soseşte aeronava BAC 1-11 cu înmatricularea VP-CLM a insulelor Cayman. Scaune de piele, configuraţie VIP. Lux într-un avion al morţii! Avionul a fost a lui unui colaborator al rusului, Minin, şi cu el au fost duse în Sierra Leone mari cantităţi de arme şi muniţie care au alimentat sângerosul război civil din această ţară.
Inspectorii ONU au fotografiat avionul. Imaginile sunt şocante: lăzi cu arme zac pe elegantele fotolii din piele! Probele erau evidente: fişele cu zborurile avioanelor, certificate de utilizator final false, oferte de armament şi corespondenţa secretă a traficanţilor.
Trei ani aeronava morţii a stat într-o bază militară românească, în curtea ROMAVIA, companie a Ministerului Apărării care asigură zborurile demnitarilor români. Inclusiv pe cele ale preşedintelui ţării. Avionul ar fi trebuit confiscat încă de la aterizare. Nu s-a întamplat aşa ceva.
BAC-ul a trecut în proprietatea lui Victor Bout.
O altă aeronavă a morţii, un BAC 1-11 cu înmatricularea din Guineea Ecuatorială 3C-QRF, este descoperită pe aeroportul Băneasa în 2006. Aeronava apare în documentele ONU datorită implicării în traficul cu arme în Congo. Proprietate a companiei Jetline, BAC-ul era folosit de o companie autohtonă, MIA Airlines, MIA Airlines, companie privată care oferă servicii VIP, are sediul într-un apartament de bloc din Băneasa. Avioanele stau la ROMAERO, în hangarul 7. Aeronavele pe care le operează firma românească aparţin companiei Jetline Incorporated.
“Iliusin” din Romania lui Basescu vandute contrabandistilor.
Potrivit unui raport facut de Information Service, dat publicitatii in 2001, in flota aeriana a lui Viktor Bout se gasesc doua avioane “Iliusin 18V”, cumparate de la compania romana Tarom. Cele doua avioane au indicativele “YR-IME” si “YR-IMD” si au ajuns de la Tarom in flota “Air Cess Liberia”, una dintre companiile prin care Bout este suspectat ca a facut trafic de armament. Primul “Iliusin” a ajuns, ulterior, cu indicativul “EL-AHO”, in flota unei alte companii controlate de Bout, “Santa Cruz Imperial” Liberia. Al doilea avion de la Tarom a ajuns, prin “Air Cess Liberia”, la “Santa Cruz Imperial”, sub indicativul “EL-ADY”, si apoi la “Star Airlines” din Sharjah, cu indicativul “EX-7504”. Schimbarea indicativelor avioanelor era unul dintre modurile prin care autoritatile pierdeau urma aeronavelor care transportau armament.
Alte Iliuşin 18 sau Antonovuri 24 care au aparţinut TAROM au ajuns la unele companii obscure din Emiratele Arabe Unite sau state ex-sovietice, precum Tretyakovo sau Berkut Air din Kazahstan, Altyn Air, Aerovias cu baza în Sharjah, Air West Cargo şi lista continuă.
Tot TAROM a vândut două avioane cargo Boeing 707, avion similar cu cel folosit de preşedintele României, cu câte 300 de mii de dolari bucata. YR-ABC şi YR-ABA au ajuns tot la nişte companii obscure, South-Asian Airlines şi Cargo Plus Aviation din Emirate. YR-ABC i-a fost schimbată înregistrarea în 9G-IRL, fiind surprins pe Otopeni Militar în septembrie 2003 cu noua înfăţişare. Imensul Boeing s-a prăbuşit acum doi ani în Lacul Victoria, în apropiere de aeroportul Entebbe, în timpul unei curse Addis-Abeba – Togo.
Ultimele două avioane vândute de compania naţională sunt BAC-uri 1-11, cu înmatriculările YR-BCJ şi YR-BRC. Au fost vândute la pachet cu 120.000 de dolari, avioane similare fiind scoase la vânzare de alţi operatori cu sute de mii sau chiar milioane de dolari. Ele au ajuns la o altă companie din Emiratele Arabe Unite, Aquiline International Company, cunoscută şi ca Trast Aero, cu birouri în Sharjah, Moscova şi Brazzaville, Congo.
Compania lui Victor Bout in Romania se numeste “Flying Dolphin” (prin filiala sa, “Flying Dolphin Romania” SRL) . Avioanel companiei printre care un Boeing 707 sunt reparate sau contrlolate regulat de Tarom la Baneasa.
Directorul adjunct al Aeroportului Otopeni Valentin Vasilescu spune in ziarul britanic Standard Today :Bout business was to illegal transfer of Romanian Governement weapons loaded on Bucharest-Otopeni military apron for almost HUNDRED flights with destination DR Congo, Angola, Iran, Liberia, Sudan, Rwanda, Uganda etc……… Bout airplane registred in Moldova ER-75929 operated 73 flights of Romanian build smuglling weapons for Africa at military apron of Otopeni-Bucharest airport under Air Acvila ( RRM code ), a Romanian Department of Defense company.”
Vasilescu a inregistrat in secret pe Presedintele Romaniei confirmand ca acesta avea cunostinta de uriasul trafic ilegal de arme. Caseta a fost predata statiei de TV Antena 3.
LA ORDINELE LUI TRAIAN BASESCU ROMANIA A DEVENIT FURNIZOR DE PERSONAL CALIFICAT PRECUM SI BAZA DE APROVIZIONARE SI INTRETINERE PENTRU AVIOANELE TRAFICANTILOR. SA CREIAT ASTFEL DIN INSTITUTILE STATULUI ROMAN O INTREPRINDERE CRIMINALA. ARMELE TRIMISE IN JURUL LUMII AU DUS LA MOARTEA A SUTE DE MII DE OAMENI SI MILIOANE DE REFUGIATI.
“Traian Basescu had been under surveillance for several years.”
Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota. 
Serviciile de informatii columbiene au avertizat cu privire la interesul liderilor FARC pentru achizitionarea de armament de ultima generatie, in special rachete sol-aer IGLA-S24 fabricate in Romania. Transportul rachetelor romanesti a fost facut cu avioane provenite din Romania si asigurata de piloti romani.
Cel mai marei de armament din lume, poreclit “comerciantul morţii”, Viktor Bout, a fost nu demult arestat de DEA american, în Thailanda
Mandatul internaţional de arestare, pus în aplicare de americani, ieri, în capitala Thailandei, este emis cu acuzaţia că Bout a încălcat embargourile ONU privind comerţul cu armament din mai multe ţări si transport de rachete pentru rebelii columbieni. Este de asteptat un nou mandat de arestare pe numele Traian Basescu.

Robert Horvath USA 20 Septembrie 2009 New York
http://www.devagallery.com

noiembrie 15th, 2009 at 10:54
MANUEL spune:

Altele din ciclul ” Oamenii lui …” sau ” Cata dreptate a avut Nica in privinta traficului de tigari care trebuia sa ia amploare in ultimele luni…
Articol aparut in ziarul local “ Gazeta de Nord Vest “din Satu Mare, in data de 13.11.2009.

Contrabanda scapata de sub control
Noapte de noapte, contrabandistii provoaca scandaluri
in Vama Halmeu, care sunt apoi musamalizate de politistii
de frontiera si de vamesii corupti
Noapte de noapte, in Vama Halmeu au loc diverse scandaluri intre gruparile de contrabandisti, vamesii si politistii de frontiera. In pofida lor, contrabanda cu tigari netimbrate din magazinele duty-free decurge nestingherita in continuare. Politistii de frontiera si vamesii au pierdut controlul asupra contrabandistilor. Dupa ce s-au lasat mituiti, vamesii si politistii de frontiera nu mai au nicio autoritate. Incidentele care au loc in vama demonstreaza din plin amploarea pe care a luat-o fenomenul. Duminica noaptea, cativa contrabandisti maramureseni au accidentat un traficant de tigari satmarean, parasind apoi locul faptei. Pentru ca tacamul sa fie complet, contrabandistii tigani fac scandal aproape in fiecare noapte, blocand traficul prin vama pentru a li se permite introducerea tigarilor in tara. In tot acest timp, conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare incearca sa induca ideea ca traficul cu tigari a scazut considerabil. Insa, din contra, fenomenul a luat o amploare deosebita in ultimele luni.
Neintelegeri in privinta mitei
Intr-o noapte din cursul saptamanii trecute, pe sensul de intrare in tara din Vama Halmeu s-a creat o coada de cateva zeci de masini. Primele la coada erau circa 20 de masini cu numere de inmatriculare din judetul Maramures, toate ticsite cu tigari. Politistii de frontiera tineau lumea la rand, asteptand sa isi primeasca cota in valoare de 1,5 euro pe cartus. Maramuresenii au refuzat sa achite mita, spunand ca au rezolvat deja treaba cu vamesii. Seful de tura era agentul Aurel Nistreanu, despre care se spune ca ar fi ruda cu seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, comisarul sef Vasile Maxim. Cumnatul lui Nistreanu, politistul Gheorghe Huzau de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, a fost prins de mascati in noiembrie 2007 cu patru baxuri si jumatate de tigari ucrainene. Intrucat mascatii nu au vrut sa musamalizeze treaba, politistul Huzau l-a agresat pe unul dintre ei.
Interventie hotarata
Cearta dintre maramureseni, frontieristi si vamesi a durat aproape o ora, pana cand a sosit la fata locului seful Punctului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, care a fost alertata de personalul unuia dintre magazinele duty-free. Sursele noastre spun ca Dobrescu era atat de furioasa ca a trebuit sa vina de acasa, din Satu Mare, pana in vama, incat era sa-si distruga janta rotii din fata cand a parcat langa bordura. Dupa ce seful Punctului Vamal a avut o discutie aprinsa cu frontieristii si cu vamesii, masinile cu numere de Maramures au fost lasate sa intre rand pe rand in tara. Imediat ce treceau de posturile de control, maramuresenii demarau in tromba cu masinile pline de tigari netimbrate provenite din magazinele duty-free. Potrivit unor surse din randul traficantilor, intr-o masina mica incap pana la noua baxuri de tigari. Baxurile pot fi cumparate gata ambalate in saci de culoare neagra de la fiecare shop.
Contrabandisti tigani, abonati la scandaluri
Tot saptamana trecuta, in noaptea de sambata spre duminica a avut loc un alt scandal. Dupa ce contrabandistii au fost lasati la shopuri, tiganii au inceput sa se bage in fata, sa-si tina loc unul altuia, blocand practic traficul. Cand frontieristii au incercat sa faca ordine, liderul contrabandistilor tigani, un anume Romi, care circula cu un autoturism Mercedes de culoare neagra, a provocat un scandal monstru. Acest Romi le-a reprosat vamesilor si politistilor de frontiera din tura respectiva ca lucreaza mana-n mana cu mafiotii maramureseni si ca nu ii lasa pe tigani sa aduca tigari. Aceste afirmatii au starnit replici dure din partea celorlalti contrabandisti. Intrucat conflictul era pe cale sa degenereze, iar frontieristii nu puteau controla situatia, un contrabandist a sunat la dispeceratul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, la numarul 959, relatand blocajul din vama. Dupa ce a ascultat relatarea contrabandistului, dispecerul i-a spus ca nu poate face nimic. Apoi l-a indemnat sa se prezinte a doua zi dimineata la adjunctul sefului IJPF Satu Mare, comisarul sef Giurea Tiberiu, pentru a depune o plangere. Dandu-si seama ca este trimis sa se planga lupului, contrabandistul a intrerupt convorbirea.
Contrabandist accidentat de alt contrabandist
Duminica noaptea, un contrabandist satmarean a fost lovit de un coleg de breasla din Maramures. Potrivit martorilor oculari, trei satmareni descarcau tigarile cumparate din magazinele duty-free dintr-o masina ce stationa pe marginea drumului si le transportau intr-o casa din comuna Halmeu, situata in apropierea vamii. In timp ce descarcau tigarile, unul dintre satmareni, Cosmin Buta, a fost lovit de un autoturism marca Audi, de culoare neagra, cu numere de inmatriculare de Maramures. Intrucat Audiul era ticsit de tigari, soferul acestuia a fugit de la locul faptei. Dupa ce au descarcat masina de tigari si au mutat-o, tatal lui Cosmin Buta a sunat la 112, in jurul orelor 3.00, anuntand accidentul. Politistilor li s-a parut destul de ciudat faptul ca Buta a fost lovit pe un drum drept, fara sa existe niciun obstacol care sa ingreuneze vizibilitatea. De asemenea, li s-a parut dubios ce cautau trei persoane domiciliate in municipiul Satu Mare la acea ora pe o strada din comuna Halmeu. Politistii continua ancheta, in vederea identificarii autorului accidentului. Potrivit unor surse, in luna august, doua masini ale familiei Buta au fost confiscate de vamesi pentru contrabanda cu tigari.
S-au format grupari bine organizate
In pofida ideii pe care incearca sa o induca conducerea IJPF Satu Mare, cum ca traficul de tigari a scazut ca amploare, adevarul este de fapt cu totul altul. Contrabanda cu tigari din shopuri se desfasoara in continuare fara niciun fel de probleme. De-a lungul anilor, s-au format legaturi foarte trainice intre contrabandisti, frontieristi si vamesi. Cea mai importanta grupare care actioneaza in Vama Halmeu este cea a maramuresenilor din Seini, care opereaza cu peste 20 de masini. Dupa ce ies din vama, membrii acestei grupari se aduna la barul din Apa, unde se face bilantul operatiunii. Pentru fiecare cartus de tigari introdus in tara, membrii gruparii platesc 1,5 euro politistilor de frontiera si 1,5 euro vamesilor. Aceeasi taxa este perceputa si celorlalti contrabandisti care aduc tigari in tara, fara niciun fel de discriminare.
Fiecare sef, cu oamenii lui
Seful IJPF Satu Mare, comisarul sef Vasile Maxim, si adjunctul sau, comisarul sef Tiberiu Giurea, si-au implantat oameni de incredere in Vama Halmeu. Seful Sectorului Politiei de Frontiera Halmeu, comisarul Virgil Crisan, ii serveste si pe Maxim si pe Giurea, in egala masura. Seful Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu, inspectorul principal Cristian Ticle, este fidel adjunctului Giurea, fiind promovat in functie pe vremea cand comisarul sef Ion Pop, zis Rapidu, era seful Directiei Politiei de Frontiera Sighet. Imparteala a fost facuta si la nivelul sefilor de tura. Agentul Aurel Nistreanu este omul de incredere al lui Maxim, in timp ce ceilalti sefi de tura sunt schimbati periodic de catre Giurea. Sa nici nu mai pomenim ca, in drum spre Satu Mare, contrabandistii sunt verificati de vamesul Silviu Pulbere, finul comisarului sef Vasile Maxim, care a fost transferat de la Biroul Vamal Halmeu la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale. In conditiile in care Maxim si Giurea si-au pus oameni de incredere in vama, nici nu e de mirare ca traficul de tigari se desfasoara fara probleme, semn ca o parte din banii colectati ajung spre varful piramidei ierarhice.
Spaga incasata fara jena
Majoritatea contrabandistilor spun ca le-a ajuns cutitul la os din cauza spagii pe care sunt nevoiti sa o plateasca vamesilor si politistilor de frontiera. “Pana acum doua-tre luni, spaga era de un euro pe cartusul de tigari adus in tara. Pe langa faptul ca au marit taxa, vamesii si politistii de frontiera nici nu se mai feresc cand o incaseaza. Ne tin aici pana dupa miezul noptii, dupa care ne dau liber la magazinele duty-free. O parte dintre ei nu te lasa sa intri de la shop direct in tara, ci te trimit la ucraineni. Cu aia chiar nu e de glumit si trebuie sa le mai dai si lor cate un euro de cartus. Daca te mai si opresc pe drum, cand vii de la Halmeu, si mascatii sau vamesii nu mai castigi mare lucru. Nu mai renteaza sa faci trafic decat daca aduci cantitati mai mari de tigari”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre contrabandistii care tranziteaza zilnic Vama Halmeu.
Szasz Lorand

In continuare va prezint unele aspecte legate de actuala sefa a Vamii Halmeu, promovata temporar in functie la data de 22.09.2009 de catre D-nul. Sorin Blejanar.

In perioada 11 mai – 15 mai 2009 OLAF a programat o vizita la Biroul Vamal Halmeu referitoare la operatiunile de tranzit in NCTS cu usturoi proaspat cu destinatie Ucraina, suspecte de frauda, operatiuni care au avut ca birou de destinatie BV Halmeu, ”.
La aceasta misiune au participat 2 reprezentanti ai OLAF, 2 reprezentanti ai ANV si 2 ai DLAF .
Vizita reprezentantilor OLAF vine dupa ce in prealabil ,in luna decembrie 2008, OLAF a solicitat Autoritatii Nationale a Vamilor verificarea unor declaratii vamale de tranzit cu marfa usturoi proaspat.
In urma acestei solicitari s-a constatat faptul ca in perioada septembrie 2007- decembrie 2008 la Biroul Vamal Halmeu au fost confirmate in sistem informatic NCTS un numar de 89 camioane cu usturoi proaspat.
Aceste declaratii vamale de tranzit au fost emise de birouri vamale din tari membre UE (Austria, Ungaria, Olanda) si aveau ca birou vamal de destinatie Biroul Vamal Halmeu , pentru a parasi teritoriul UE spre Ucraina.
Marfa este de provenienta din CHINA, este produs care poate fi importat pe baza de licenta (fiind produs contingentat) iar in cazul importului in Uniunea Europeana drepturile vamale de import sunt foarte mari.
Pentru importul unei cantitati de usturoi aferenta unui camion, asa cum apare pe declaratiile vamale de tranzit, drepturile de import(taxe vamale, taxe antidumping si TVA) ,in cazul in care marfa s-ar fi importat legal pe teritoriul unei tari membre UE, se ridica la 35.645 EURO.
Daunele privind taxele vamale si taxele antidumping urmeaza a fi imputate de catre OLAF statului pe teritoriul caruia a ramas marfa. Daca acest stat este Romania, aceasta va trebui sa plateasca daune in valoare de aproximativ 2,5 milioane EURO.
Atat timp cat OLAF isi trimite reprezentanti pentru a cerceta aceste tranzite care sunt “ suspecte de frauda” ANV prin Serviciul de Antifrauda Vamala nu a efectuat nici o verificare temeinica in acest sens. Au efectuat una de forma fara a lua nici o masura administrativa asupra lucratorilor vamali care au connfirmat ilegal aceste tranzite.
Chiar mai mult ANV cu avizul PRESEDINTELUI ANAF D-NUL. SORIN BLEJNAR promoveaza temporar in functia de sef birou vamal Halmeu pe doamna DOBRESCU care a confirmat un numar de 30 de tranzite din cele 89 cu usturoi.