Republica lui Traian Basescu   decembrie 21st, 2009

 

            Cei mai multi nici macar nu au vazut. Iar dintre cei care au vazut, putini au citit. Si sunt si mai putini cei care au inteles. De foarte mult timp ziarul Ziua posteaza, in varianta electronica, sub titlul “Republica lui Traian Basescu”, documentul exhaustiv asumat de Administratia Prezidentiala si intitulat “Regimul politic si constitutional din Romania”. Este o viziune pusa pe hartie asupra viitorului politic al acestei tari. Cum il vede Traian Basescu impreuna cu echipa sa de consilieri si grupul de juristi, pe care i-a antrenat in proiect? Voi dezbate tezele lui Traian Basescu probabil pe parcursul mai multor analize. Inainte insa de a incepe, trebuie sa explic propozitiile initiale. Este firesc ca, pana in prezent, a fost evitata o dezbatere si eventual o contracarare a viziunii asupra viitorului politic al Romaniei, astfel cum a fost ea conceputa sub prima administratie Basescu. Din simplul motiv ca multi dintre cei care ar fi trebuit sa initieze o disectie si, eventual, o contracarare a ideilor cuprinse in studiul dat publicitatii de Cotroceni, au fost convinsi ca Traian Basescu nu va beneficia de un nou mandat. Pur si simplu, oamenii au refuzat sa se bata cu fantomele. Dar iata ca Traian Basescu a castigat. In consecinta, proiectul Cotroceniului nu mai poate fi ignorat. Iar daca este extrem de periculos pentru democratie, asa cum cred eu, el trebuie analizat si contracarat din aceasta perspectiva. Pentru ca altfel, oricand, planurile lui Traian Basescu pot fi puse in aplicare. Si ne vom trezi cu un nou tip de republica. O republica a bunului sau plac. Si, intrucat Administratia Prezidentiala a postat pe site de mult acest proiect, seful statului se va simti indreptatit sa afirme ca el a trecut deja cu bine printr-o dezbatere publica.

            Republica lui Traian Basescu este mortala pentru ceea ce societatea moderna intelege prin democratie. Conform proiectului prezidential, seful statului nu va mai putea fi suspendat niciodata din functie. In schimb, el ar putea dizolva Parlamentul. Chiar si de doua ori pe an, fara a suferi niciun fel de consecinte. Referendumul ar fi la liber. Prin referendumuri nationale vor putea fi abrogate legi emise de Parlament si promulgate fortat de catre Presedinte, iar prin referendumuri locale vor putea fi inlaturati cei alesi in functii de primari, presedinti de Consilii Judetene ori consilieri. Prima si cea mai scandaloasa consecinta este ca Parlamentul, care in orice democratie reprezinta organul superior reprezentativ al cetatenilor unei tari, va deveni, practic, o putere de rang inferior. Functionand intr-un sistem unicameral si stand la mana sefului statului, care poate oricand sa-l dizolve. Puterea executiva, la randul ei, va fi astfel si ea dominata in mod total de catre Presedinte. Presedintele numeste primul ministru, are drept de veto asupra membrilor Cabinetului, iar daca Parlamentul se opune fie invalidand Guvernul, fie trimitandu-l la plimbare printr-o motiune de cenzura, Presedintele dizolva, pur si simplu, forumul legislativ, declansand alegeri anticipate. Si poate face acest lucru, pe parcursul mandatului sau, de cel putin zece ori. Sustinatorii lui Traian Basescu ar putea spune ca el incearca sa construiasca un sistem asemanator celui din SUA. Este fals! El vrea sa instaureze un sistem dictatorial! Voi reveni.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

13 comentarii

decembrie 21st, 2009 at 15:54
adi spune:

Republica lui Traian Basescu sau Republica Traian Basescu ?

decembrie 21st, 2009 at 19:32
roma spune:

Acum Parlamentul ar trebuii sa intrebe poporul daca ,doreste un singur partid la putere si acelasi presedinte permanent si cu preloarea conducerii de stat de catre familia acestuia. Insa sa dea poporului posibilitatea de-a se gandi sase luni pentru acest plan. Apoi REFERENDUM?ce zice-ti poate face asta parlamentul sa nu ne mai oboseasca presedintele cu jocuri murdare pe langa unii bietisori parlamentari ,cu partid si fara de partid si cu problema mari caci altfel nu vad atata servilism.Daca poporul nu vrea partid unic abia atunci putem avea baza ca ramanem o DEMOCRATIE.Altfel nu sti ce viseaza parlamentarii astea noaptea nu sti ce telefoane primesc si cum sunt ei unii cu muste pe scafarlie ,ne trezim tradati chiar de democrati ca sa le spun asa.Si zilele trec, vita trece, ne ducem . Copiii, nepotii o iau de la capo.Presedintele care adora sfatul poporului v-a fii primul de acord.

decembrie 22nd, 2009 at 11:28
gica contra spune:

Nu este Romania republica lui Basescu,este rezultatul nesabuintei PSD si PNL de a veni sa-l invinga in alegeri pe acesta cu Geoana, pe care electoratul l-a „lipit” de Iliescu,iar pe Antonescu de Catavencu.Totusi,Geoana a fost la un pas,sa recunoastem,dar in cazul lui Antonescu e o mare infrangere si nu un succes pe care-l tot vantura in fata electoratului,a fost la unsprezece procente fata de cei doi,e o surclasare evidenta.
Antonescu isi face un mare rau datorita „echipei” pe care si-a format-o in fruntea PNL:Norica Nicolai,Orban,Fenechiu,Chioariu si Nicolaescu,care impreuna cu acesta nu si-au fixat obiective politice de contracarare a eventualelor derapaje posibile de la statul de drept ale Presedintelui Romaniei,ci doar o vendeta politica in directia Cotroceni.Are doamna Nicolai credibilitate in actiunile politice,chiar si normale si de bun simt,cand toata lumea stie ca Basescu nu a fost de acord cu numirea acesteia ca ministru al justitiei,evident nu. Lumea se va satura repede de negativismul dlui Antonescu & co,iar cecul in alb dat de cei doua milioane de votanti ai domniei sale se va dovedi fara acoperire,iar disputa politica se va transforma in conflictul din Ghencea dintre galeria Stelei si Gigi Becali,conflict care a adus mari prejudicii Clubului Steaua.

decembrie 22nd, 2009 at 13:39
gica contra spune:

V-am trimis un comentariu,in urma cu cateva minute, in care mi-am exprimat opinia personala in raport cu aricolul dvs,dar nu l-ati postat,desi cuvintele sau expresiile folosite sunt de bun simt,cum se spune la locul lui.Numai ca nu exprima ura nesabuita si viscerala impotriva lui Basescu,ura careia eu nu-i vad sensul ..Asta inseamna CENZURA si,mergand mai departe,REPUBLICA pe care v-ati fi dorit-o.Nu-i nimic, voi publica opinia mea altor ziare on line, libere de prejudecati.

decembrie 22nd, 2009 at 19:28
Pia spune:

Pe zi ce trece ne convingem ca PDL-ul si al lui conducator face ce vrea in tara aceasta ! Ma voi bucura cand vor incepe disponibilizarile , zilele libere obligatorii etc. Poate atunci isi vor da seama ” votantii ” pro Basescu ce au facut …Au votat alcoolicii , incultii , ” dezertorii ” din strainatate si alta ” pleava ” a societatii ! Sa traiasca cum au votat (BINEEE..)

decembrie 22nd, 2009 at 22:42
theo van herk spune:

JOS DICTATURA

decembrie 23rd, 2009 at 11:46
costica spune:

sarbatori fericite tuturo!

decembrie 23rd, 2009 at 15:26
ciheianu spune:

D-le SRS mii si mii de scuze pentru acuzele aduse. Va urez sanatate si noroc in noul an.De fapt mult, mult noroc,sanatate si prosperitate au avut si cei de pe titanic dar nu au avut noroc.

decembrie 24th, 2009 at 03:09
Robert Horvath spune:

CIZMAR,TIGAN,GOLAN…..REGE.
Situatia din Romania este mult mai grava decat se crede. Ulimul numar al revistei britanice  ECONOMIST dedicat Europei de Est vorbestede posibilitatea destramarii Uniunii Europene. Islanda, Lituania au dat faliment. Urmeaza Grecia si Romania La noi se minte pe rupte.
Presa din intreaga lume vorbeste de problema emigratiei si de pericolului extremist. Problema tiganilor este desbatuta zilnic de ziarele din intraga lume. Pe langa aspectul imediat practic, desconsiderarea unei natiuni poate creia traume adanci noua si copiilor nostri.
Pentru o schimbare de imagine revenirea la monarhia constitutionala prezinta un avantaj evident. Aducerea pe tron a Printului NICOLAE varul printului CHARLES va schimba multe lucruri. O lustratie corecta ar elimina 95 la suta din clasa politica actuala. Aceasta lustratie va contine si anumite elemente economice. In acest fel triungul securitate, lumea interlopa, clanurile tiganesti va fi alungat de la putere. Noua restaurare politica nu este a unei revanse.  Cei ce au gresit vor avea acelasi drepturi si indatorii ca si ceilati dar nu si avantaje nemeritate.
Se spune ca fiecare popor are conducatorii care ai merita. Sper ca Romania merita mai mult. De la un cizmar, tigan, golan….. la un rege este cale lunga. Romanii sunt un popor inteligent. Ei nu vor scapa ultima sansa printre degete. Am trimis in aceste zile o scrisoare viitorului rege al Angliei Printul Charles care ma onorat cu un raspuns. „ideia este foarte interesanta si surprinzatoare, dar in ultima instanta totul depinde de poporul roman”.
   Robert  Horvath Deva    cineast New York
http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/
CITITI MESAJUL PRINTULUI NICOLAE ,VIITORUL REGE AL ROMANIEI, ADRESAT POPORULUI ROMAN CU OCAZIA ANULUI NOU.

decembrie 26th, 2009 at 11:55
gylgyl spune:

nemernicul scelerat cu nume care pute se vrea un bokassa ,trebuie inlaturat de parlament.el a fost ales mai ales de unguri,de moldovenii de dincolo care s-au vrut romai doar pt. ca curvele lor sa ajunga in europa la fel ca si raketii lor,de imbecilii din ardeal care nu simt romaneste.adevaratii romani, cei din regat au votat contra sceleratului.cu tendinte dictatoriale.

decembrie 27th, 2009 at 14:06
SOITIZ V spune:

CETATENE ESTI UN BOU!Să nu zici că nu ţi s-a spus, explicat! Ştiai bine cine-i Băsescu, ţi s-a făcut o propunere mai bună, dar tu nu şi nu! L-ai vrut pe singurul antiromân, conducător al românilor, de la fanarioţi încoace! I-ai vrut pe Băsescu cu botoxata analfabetă trimisă să te reprezinte la Bruxelles, multimilionarii în euro Vântu, Videanu, Berceanu, Udrea cu Cocoş, Golden-Bliţii, Fraţii Păunescu, împroprietăriţi cu cea mai scumpă clădire din România-Intercontinental, Adamescu magazinului Unirea, cea mai mare clădire comercială din ţară şi miile de milionari portocalii, cotizanţi cu milioane de euro la campania de demolare a României şi de aducerea ta în starea de sclav la străini în ţară sau afară! De ce? Fiindcă eşti sensibil la vorbe, prea sărac şi tratezi alegerile ca soam ordinarştii, eşti făcut din vorbe, şmecherii televizate! Pe tine o găleată portocalie, pulover mov, un steag tricolor te fac să susţii, cu burta goală, un preşedinte şi un guvern antiromânesc, ticălos! De ce este ticălos şi antiromânesc? Fiindcă el impune, prin lege cota unică de impozitare! Cota unică de 16% a distrus economia, a încurajat furtul patronilor, firmelor şi a sărăcit salariaţii şi ţara!! Prin cota unică bugetul statului pierde 5 miliarde de euro! Cota unică este o mijloc de furt al statului şi salariaţilor de către firme şi de îmbogăţire fără măsură a bogaţilor şi multinaţionalelor!! Cota unică produce transfer de PIB către ţările care au investiţii in România, o măsură care-i dezvoltă pe alţii!!! Împrumutăm bani de la FMI pentru ai face mai bogaţi pe bogaţi, iar banii îi plătesc săracii. Bugetul se face din banii salariaţilor cu salarii mici! În ţările capitaliste normale impozitul veniturilor mici este zero! Banii pe care-i luăm de la FMI se duc la Videanu, Berceanu, Băsescu, Elena Udrea şi toată gaşca de hoţi pedelişti. Datoria externă a României a crescut de la 17,5 la 75 miliarde de euro şi cetatenii României s-au redus cu 500 000 de oameni!!! Cât la un război!!

decembrie 29th, 2009 at 01:09
Robert Horvath spune:

Dl Cititor.
Va multumesc pentru clarificare. De departe nu sunt partizanul lui Geoana. Democratia are lipsuri si lacune dar trebue respectata opinia majoritatii. Dar la noi nici despre acest lucru nu poate fi vorba atat cat majoritatea este extrem de subtire si alegerile au fost fraudate. Asistam la o DICTATURA A MEDIOCRITATII SI A INCOMPETENTEI la toate nivelele. Probabil ca parlamentul trebue sa insiste la RIDICAREA IMUNITATII PENTRU TRAIAN BASESCU. Aici in USA cetateanul de rand este egal cu presedintele.
Va doresc un an nou fericit !

decembrie 30th, 2009 at 17:34
Robert Horvath spune:

MESAJUL DE ANUL NOU AL VIITORULUI REGE AL ROMANIEI PRINTUL NICOLAE
Romania ete o tara comunista!!! Dupa douazeci de ani de la revolutie, puterea economica si politica este in mana mafiei comuniste. Este nevoie de o rasturnare politica si sociala de proportii. .Revolutia monarhica nu este a revansei. Toti membrii societatii trebue sa beneficieze de aceleasi drepturi si datorii. Numai in aceste conditii se poate vorbi de neutralitate politica si un rege al tuturor.
” Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor, as accepta sa vin in Romania. Sint pregatit sa fac acest pas important.
M-as implica in reconstructia tarii pentru a face din Romania un stat puternic, care sa se bucure de incredere pe plan international”

PRIMA EXPOZITIE A INSTITUTUL CULTURAL REGAL ROMAN (I.C.R.R)
EXPOZITIE DE ARTA LA NEW YORK, TOKIO SI BUCURESTI.
La 10 MAI, de Ziua Nationala va avea loc la New York o exozitie personala dedicata Romaniei. La aceasta manifestare va participa Printul Nicolae si membrii diferitelor famili regale europene. Va fi o ocazie fericita pentru toti de a cunoaste si a strange mana viitorului rege. Volumul de arta “Printul renasterii””Romania” va fi lansat cu acest prilej. Locul de desfasurare va fi Chelsea cartierul importantelor galerii de arta. (In apropierea studioului meu de film). Organizatorul acestei expozitii (curator)este sotia me, Kiyoko Horvath. Trebue mentionat ca la toate expozitile care le-am avut in jurul lumii, sa arborat steagul national .
In anul 2004 am dedicat expozitia”DE LA DALI LA DEVA” Regelui Spaniei JUAN CARLOS si regelui MIHAI, Regele Romaniei. Expozitia surealista a inceput la New York si trecand prin diferite orase europene a luat sfarsit in Figueres la doi pasi de
Museul Salvador Dali. VA ROG DESCHDETI http://www.devagallery.com/
Veti putea vedea o lucrare favorita reprezentand tricolorul, avand in centru ei, crucea martirilor si a sperantei. Lucrarea a avut un deosebit succes.
Expozitia care va putea fi vizionata pana la sfarsitul anului si la Bucuresti este bazata pe motive arhaice romanesti. Sper sa intalnesc inca oameni care mai cred in bine.

ROBERT HORVATH- DEVA http://devanewyork.blogspot.com/