Dictatura mascata   decembrie 22nd, 2009

 

            Republica lui Traian Basescu, la care seful statului s-a referit insistent luni, cu ocazia depunerii juramantului in Parlament, atunci cand a utilizat termenul de reforma statului, este un proiect mai vechi al institutiei prezidentiale. Caruia nu i s-a acordat prea mare importanta, intrucat realegerea sa era incerta. Ce intelege Basescu prin reforma statului? O reforma in slujba careia el someaza toate fortele politice sa se inroleze cu trup si suflet. In esenta, este vorba de un stat in care presedintele numai poate fi niciodata suspendat dar in care, acelasi presedinte, devenit invulnerabil, poate dizolva Parlamentul de doua ori pe an, fara a suferi niciun fel de consecinta. Un stat in care seful de la Cotroceni poate instala orice persoana, fara niciun alt criteriu decat liberul sau arbitru, in functia de prim ministru.

            De ce nu ma feresc sa afirm ca avem de-a face cu o tentativa de a instala in Romania o dictatura mascata? Traian Basescu doreste sa se substituie, de fapt, primului ministru, functiile acestuia reducandu-se, in realitate, doar la statutul unui fel de secretar general al Executivului. In timp ce Parlamentul este legat de maini si de picioare. Este modelul unui stat, in care presedintele isi aroga toate drepturile dar nu-si asuma niciun fel de raspunderi, pentru ca intr-o parte poate arunca oricand anatema pe premierul de mucava ori pe partidele care sustin formal guvernul, iar in cealalta parte poate nu numai demoniza, ci si dizolva Parlamentul. Cum este fundamentata teoretic aceasta teza? Traian Basescu si grupul de juristi care, de aproape un an, au postat pe site-ul de la Cotroceni, spre dezbatere publica, acest proiect de stat, considera ca in Europa sistemul parlamentar, asa cum functioneaza, s-a compromis. Se refera aici la statele care au adoptat republica parlamentara. In acelasi timp, sistemul de republica prezidentiala, dupa care functioneaza Franta, este taxat drept “dezechilibrat, generand o istorie turmentata”. Nici Franta, nici celelalte forme de republica din Europa nu sunt bune. Despre monarhiile constitutionale, studiul nici macar nu aminteste. In conceptia “arhitectilor” de la Cotroceni, monarhiile constitutionale se afla in lada de gunoi a istoriei. Dar surpriza: aceiasi corifei, sub bagheta aceluiasi Traian Basescu, afirma ca “sistemul american e desuet”. In sistemul american, presedintele este si sef al guvernului, asumandu-si intreaga raspundere pentru buna sau reaua administrare a statului. Iar raspunderea se produce in fata Congresului. Care ii poate lua capul sefului statului american. Dar si acest sistem, iata, e considerat desuet.

            Si atunci ce mai ramane? Nu mai ramane nimic. Intrucat niciun sistem dintre cele democratice, care au functionat vreodata sau functioneaza in prezent pe aceasta planeta, nu este adoptat, rezulta ca Traian Basescu ne pregateste un regim constitutional inedit. Nemaiintalnit. Atat de original, incat nimanui nu i-a mai trecut prin cap, vreodata, sa-l adopte. Sa recunoastem deschis ca avem de-a face cu planul unei dictaturi. Care poate fi pus in aplicare in primul an al noului sau mandat prezidential. Adica, in 2010.

            Este exact ceea ce intentioneaza sa faca Traian Basescu. Intrucat, de aproape un an, respectivul proiect este postat pe site-ul institutiei prezidentiale, Basescu poate invoca, oricand, faptul ca s-a scurs suficient timp pentru o necesara si democratica dezbatere publica. Ce mai conteaza ca aceasta dezbatere nu a avut de fapt loc, din simplul motiv ca cei care ar fi trebuit sa participe la ea au fost convinsi ca au de-a face cu o fumigena lansata de un sef de stat, care nu va mai beneficia de un al doilea mandat. Voi reveni.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

24 comentarii

decembrie 25th, 2009 at 14:46
Robert Horvath spune:

Romania tara comunismului privatizat.
De la distanta lucrurile se vad mai bine. Dupa revolutie comunistii si securistii au preluat si puterea economica. Toate partidele reprezinta diferite clici care se bat pentru ciolanul puterii. Nu exista nici o deosebire de program politic sau ideologie. 3% detin tot capitalul iar 97 % nu detin nimic. Actuala clasa politica nu este capabila sa conduca Romania. In cateva luni de criza continua si faliment total economic, se va incerca aducerea unui arbitru neutru politic din afara. Regele Nicolae va deveni singura solutie pentru toti. Romania se va intoarce la normalitate. Pana atunci pentru Gica Contra si pentru toti care scriu sau citesc acest blog de exceptie……La multi ani !

decembrie 26th, 2009 at 08:21
liberalu_tm spune:

Daca vrei sa scapi de clasa politica corupta semneaza aceasta petitie http://www.petitieonline.ro/petitie-p07731049.html

decembrie 26th, 2009 at 08:23
SOITIZ V spune:

CETATENE ESTI UN BOU!Să nu zici că nu ţi s-a spus, explicat! Ştiai bine cine-i Băsescu, ţi s-a făcut o propunere mai bună, dar tu nu şi nu! L-ai vrut pe singurul antiromân, conducător al românilor, de la fanarioţi încoace! I-ai vrut pe Băsescu cu botoxata analfabetă trimisă să te reprezinte la Bruxelles, multimilionarii în euro Vântu, Videanu, Berceanu, Udrea cu Cocoş, Golden-Bliţii, Fraţii Păunescu, împroprietăriţi cu cea mai scumpă clădire din România-Intercontinental, Adamescu magazinului Unirea, cea mai mare
clădire comercială din ţară şi miile de milionari portocalii, cotizanţi cu milioane de euro la campania de demolare a României şi de aducerea ta în starea de sclav la străini în ţară sau afară!
De ce? Fiindcă eşti sensibil la vorbe, prea sărac şi tratezi alegerile ca soam ordinarştii, eşti făcut din vorbe, şmecherii televizate! Pe tine o găleată portocalie, pulover mov, un steag tricolor te fac să susţii, cu burta goală, un preşedinte şi un guvern antiromânesc, ticălos!
De ce este ticălos şi antiromânesc? Fiindcă el impune, prin lege cota unică de impozitare!
Cota unică de 16% a distrus economia, a încurajat furtul patronilor, firmelor
şi a sărăcit salariaţii şi ţara!! Prin cota unică bugetul statului pierde 5 miliarde de euro!
Cota unică este o mijloc de furt al statului şi salariaţilor de către firme
şi de îmbogăţire fără măsură a bogaţilor şi multinaţionalelor!! Cota unică produce transfer de PIB către ţările care au investiţii in România, o măsură care-i dezvoltă pe alţii!!!
Împrumutăm bani de la FMI pentru ai face mai bogaţi pe bogaţi, iar banii îi plătesc săracii. Bugetul se face din banii salariaţilor cu salarii mici! În ţările capitaliste normale impozitul veniturilor mici este zero! Banii pe care-i luăm de la FMI se duc la Videanu, Berceanu, Băsescu, Elena Udrea şi toată gaşca de hoţi pedelişti.
Datoria externă a României a crescut de la 17,5 la 75 miliarde de euro şi populaţia României s-a redus cu 500 000 de oameni!!! Cât la un război!!

decembrie 26th, 2009 at 15:17
Tatiana spune:

Eu sunt de acord cu modul in care autorul pune problema. Intrebarea este daca se mai poate face ceva. Si cred ca nu.

decembrie 27th, 2009 at 23:20
Johann spune:

„”Despre monarhiile constitutionale,studiul nici macar nu aminteste…””De ce D-le Rosca ? De atita vreme se evita cu obstinatie dezbaterea publica a subiectului.Poate ca Iliescu si „”ciracii”‘ lui au facut bine (singurul) ca nu au organizat un referendum privind forma de guvernamint.Atunci eram inca sedati cu istoria falsificata,(stalinista,dejista,ceausista),si raspunsul nostru n-ar fi foet unul constient.Si poate nici acum ,dar merita incercat.Cred ca rolul decisiv il aveti dvs. si colegii de presa pentru „‘developarea”‘ sau rescrierea istoriei adevarate.Ii dau dreptate d-lui D.Patriciu ,cind comentind candidatura A.s.r. Principele Radu,a spus ca e prematura,ca nu momentul.Majoritatea romanilor voteaza sub marota „”regelui fugit din tara cu N-spe vagoane cu aur””.E nevoie oare de inca 5 Ani de suferinta ca sa ne putem lumina ?Sa stiti ca nu va scrie un „”ciocoi”sau un burghez exploatator,ci un fost miner care n-a „”pus botul”” la „”excursiile”” organizate de captivul Iliescu si cei care il ghidonau.Am asistat cu neputinta,la fel ca acum,la deturnarea cursului real spre democratia mult dorita,reala la plutocratia actuala.Sau SECURISTOCRATIE ,nici nu sti ce mai avem.Viitorul nostru ? O sa raminem singuri,goi si tristi.Cei care raminem.

decembrie 28th, 2009 at 06:01
MARTE spune:

STRATEGICA AMANARE A PRONUNTARII
REZULTATULUI VOTULUI

MI-A DAT O LACRIMA DUPA NU STIU CATI ANI!
DE CE ?PENTRU CA SISTEMUL DEMOCRATRIC A FOST INFRANT
MI S-A UMEZIT O GEANA CAND EL(CANDIDATUL ) SI-A DAT SEAMA
CA VOTUL NOSTRU,A FOST FRAUDAT,
CA ALEGEREA NOASTRA
A FOST VICIATA.,DE INCONSTIENTA LOR(A FRAUDATORILOR)!
CE RESIMTI?
NEPUTINTA ADEVARULUI IN FATA MINCIUNII,
ZADARNICIA BINELUI ,IN FATA RAULUI.

CE IL INDEAMNA ACUM,MISTIFICATORUL BODA
PE CEL CARE NU ESTE UN INVINS?
SA NU MAI AIBA INCREDERE IN EL,IN NOI,IN VIATA !
II CONFISCA ,NE CONFISCA
DREPTUL CASTIGAT LA REVOLUTIE :ALEGERI LIBERE SI CORECTE !

CE NE INVATA FOSTUL CONSILIER PREZIDENTIAL BODA?
SA NU MAI CREDEM IN SOLIDARITATE,
IN SOLIDARITATEA IN FATA RAULUI,
IN VIATA DE DUPA MOARTE.,

CAND PREZIDENTIABILUL SI-A DAT SEAMA,
DE INVERSAREA BINELUI CU RAUL,
A REZONAT SI CU CEI CARE NU AU FOST LA VOT,
NU DOAR CU CEI CE L-AU VOIT,
CACI ATUNCI ,A EXISTAT SOLIDARITATE!!!!

ASTA IL- DERANJEAZA SI ACUM PE B O D A,
DAR MAI ALES PE CEL CE VREA,
IN FIECARE LUNA SA DEA OCHII CU NOI
-PENTRU A NE PREZENTA STAREA NATIUNII,
PENTRU A NE DETERMINA SA SUPORTAM IMPOSTURA!!!!

ADEVARUL FAPTELOR ILEGITIME SAVARSITE
II URMARESTE ,
CACI A DOBANDIT ILEGITIM ,
UN DREPT ASUPRA NOASTRA,
CU CARE INTREAGA TARA NU VA MAI FI
DE CAT A LOR,CA LA 1918

NICI CHIAR CLAVIATURA CALCULATORULUI,
NU MAI VOIA SA SCRIE SUB IMBOLDUL NEOBOSITELOR DEGETE ,
CUVANTUL FRAUDAT CAUTAT DE COMISIA AMANATA!
A MURIT CEVA DIN MINE?
E INTUNECOASA RENUNTARE
INOCULATA DE MALEFICUL BODA!!!

decembrie 28th, 2009 at 15:19
SOITIZ V spune:

Pentru că cu banii câştigaţi la noi, finanţa internaţională clădeşte oile la Amsterdam sau Stockholm, iar noi rămânem tot cum am fost, săraci şi ursuzi, narcotizându-ne amarul unei vieţi naţionale intrate în fundac cu doine melancolice şi chiolhanuri abrutizante. Aici e sursa adevărată a indolentei româneşti: în exploatare. Să nu ne înşele palatele bucureştene: sunt contuarele străinilor. Să nu ne înşele vilele din noile cartiere ale capitalei: sunt ale vechililor. Să nu ne înşele o reţea telefonică, o linie ferată, o şosea nouă: nu le fac pentru noi şi unde ne trebue nouă, ci pentru ei şi unde le trebuie lor. Să nu ne înşele forfota comercială, economică, financiară, politică: nu noi ne sbatem, ei – ca să ne sugă mai bine. Naţiunea română stă deoparte: deoparte de viaţa economică, în care nu poate decât să fie spoliată, deoparte de statul liberalo-democrat, care înlesneşte spolierea. Naţiunea e în rezistenţă pasivă. De aceea se vorbeşte în România numai cu jumătate de gură şi nici-o treabă nu e întreagă. De aceea ţara asta mare şi bogată face impresia unei case de vădană: nici pustie şi nici vie. De aceea suntem ţara lui „a-da, bine-bine, lasă-lasă“.

Una dintre ursitoare – naţionalismul român – a fost înşelată: în loc de sfat propriu s-a trezit cu tejghea străină. Acest contuar al burgheziei apusene şi-al vechililor ei trebuie dărâmat fără zăbavă şi în locul, pe care l-a uzurpat cu silnicie şi minciună, trebuie să se înalţe adevăratul stat al Românilor, un stat naţional în care să se poată munci cu dragoste şi elan, un stat al Românilor în România Mare. Ştim că munca aceasta nu va fi uşoară şi nici lipsită de primejdii. Pentru că unii dintre români au intrat slugi la tejgheaua străinilor. Aceşti nemernici paznici politici ai contuarului trebuesc demascaţi şi naţiunea deslănţuită. Aceasta e dubla datorie a acestui manifest al revoluţiei naţionale. Ştim că ne aşteaptă o existenţă precară şi poate pe mulţi dintre noi o moarte violentă. Ştim că intrăm în toiul unei lupte, care va scutura ţara ca o vijelie, dar pentru cei care au un crez nu există nici târguiala, nici rezervă. Vom îndura toate mizeriile şi ne vom bate în toate luptele, dar nu vom ceda

decembrie 28th, 2009 at 15:20
SOITIZ V spune:

natal cu diploma de la
Charlottenburg în buzunar, întâlneşte un Ovreiu, fost coleg de liceu, tot inginer, dar nu şomer, căruia îi povesteşte din vorbă în vorbă durerea lui, ca să audă imediat exclamaţiile Ovreiului scandalizat de atâta lipsă de informaţie asupra bursei internaţionale a muncii: „De ce nu te duci, dragă, în Palestina? Acolo e de lucru acum! Un căpitan de artilerie cumpără nişte nutreţ pentru cai şi îl încarcă pe jurgoane. Rămânându-i un rest – cam o căruţă ţărănească – vrea să angajeze un sătean, să i-l ducă: „Nu merg, Domnule Căpitan, zău, nu merg, că… mi-am făcut suma“.

Într-un stat, care politiceşte e vasal şi-şi varsă sângele la comanda altora, care etnic e o cloacă internaţională şi economiceşte o colonie, care îşi trimite – prin decalaj, concesii, dobânzi – peste graniţe prinosul brazdei şi prisosul muncii, ar fi o nebunie să munceşti mai mult decât strictul necesar. Statul român actual nu apără bogăţiile ţării şi nu garantează munca naţiunii. Nu, pentru că nu e sfatul naţional al Românilor ci, statul sucursală la gurile Dunării al burgheziei apusene. Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative şi după modelul furnizat de ea – statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranţa transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcţionarilor lor. Ca-n colonii. De aceia nu e tragere de inimă în ţara românească. De ce să ari, să gândeşti, să alergi – în plus? Pentru cine? Pentru ce? Lumina va fi tot opaiţ, drumul tot cărare, casa tot bordeiu.

decembrie 28th, 2009 at 15:20
SOITIZ V spune:

~ Carti putin cunoscute – Manifestul Revoluţiei Naţionale (1935) mai 19, 2007
ARP @ 9:59 am

Manifestul Revoluţiei Naţionale

de Sorin Pavel, Petre Ţuţea, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu, Petre Ercuţă (tipografia Miron Neagu, Sighişoara, 1935) – Prefaţă

Rostul nostru
Istoria statului român modern este istoria vrajbei dintre ursitoarele Iui: banul occidental şi naţionalismul român.

Banul occidental şi-a descoperit aici la gurile Dunării interese mari şi precise: interese politice: să împiedece înaintarea Rusiei către Constantinopole; interese comerciale: să cumpere produse agrare ieftine şi să vândă produse industriale scumpe, câştigând de la particulari numai diferenţa de preţ, iar de la stat (furnituri) ceva în plus; interese economice: să exploateze direct – prin personal superior străin şi slugi indigene – imensele bogăţii ale solului şi subsolului acestei ţări; interese financiare: să încaseze dobânzile pipărate cuvenite, împrumuturilor făcute atât statului român cât şi economiei româneşti private, care aveau nevoe de un prim ajutor ca s-o ia din loc (instalări, inventar, aparat) – odată pentru România Mică, altădată pentru România Mare – cât şi de-o serie de ajutoare impuse de evenimente grave pentru destinul ţării, războiul din 1877 (Independenţa), compania din 1913 (o demonstraţie de forţă necesară) războiul din 1916 (Întregirea).

Naţionaliştii români din secolul 19 nu sunt altceva decât prima încercare a poporului român maturizat de a ieşi în lumina istoriei. În ei vorbea şi lucra energia şi tenacitatea unui neam al căruia act de naştere e columna lui Traian, despre a căruia copilărie prodigioasă – o mie de ani – nu ştim nimic şi a căruia vajnică adolescenţă ne-o povestesc cronicarii.

Utilizând cu măiestrie interesele banului occidental în părţile noastre, dar mai cu seamă asigurându-i câştiguri coloniale şi safisfăcându-i dorinţe privind însăşi forma de stat, regimul politic şi acordarea calităţii de Român – lucruri inacceptabile pentru un stat cu adevărat suveran – şi chemând în fruntea ţării o dinastie în stare să ne reprezinte prin strălucitele ei legături în diplomaţia europeană (noi fiind la vremea aceea prea neam prost ca să ne reprezentăm singuri) şi să ne organizeze în interior datorită incomparabilei pregătiri dobândită în sânul unei familii regale specializată în construcţii şi diriguiri statale, naţionaliştii români din secolul 19 au întemeiat şi au pus pe drum statul român actual, care e în zilele noastre obiectul de aprigă dispută al ursitoarelor lui: al cui e?