Prioritatea zero   decembrie 23rd, 2009

 

            Exista un nou guvern. Chiar daca in linii mari este acelasi cu cel demis. Nu ne ramane decat sa speram ca a invatat ceea ce era de invatat. Poate ca de aceasta data, avand din nou puteri depline, va fi mai performant. Din momentul instalarii Executivului, Presedintele Traian Basescu va actiona in directia prioritatii zero pe care a enuntat-o. Ample schimbari in structura statului, carora le spune reforma. Daca vor fi cele prevazute in proiectul prezentat de mult timp pe site-ul institutiei prezidentiale, atunci e rau. Pentru ca formulele identificate de catre expertii reuniti la Cotroceni ne conduc implacabil catre un stat dictatorial. In analizele anterioare, am explicat de ce. Numai ca nu este exclus – si de ce nu am fi, in definitiv, optimisti – ca, in acest mandat, Presedintele sa se schimbe in bine. Daca asa se va intampla sau nu, vom putea afla relativ repede. Chiar din descifrarea miscarilor politice care vor conduce la reformarea intr-o directie sau alta a statului.

            Este limpede ca Legea fundamentala, Constitutia, trebuie schimbata. Si nu doar modificata. In acest sens, principalul raspuns pe care va trebui sa-l dam este ce fel de stat democratic ne dorim. Nu exista decat trei posibilitati. Monarhia constitutionala, republica prezidentiala si republica parlamentara. Orice alta formula nu inseamna decat fie un stat consolidat si in acelasi timp vulnerabilizat prin dictatura sau, pur si simplu, disolutia urmata, probabil, de dezmembrare. Din multe motive pe care nu incerc acum sa le explic, nu vom avea cel putin, in viitorul pe termen scurt si mediu, o monarhie instalata la Cotroceni. Asa ca daca suntem rationali, avem de ales intre republica prezidentiala si republica parlamentara. Oricare dintre cele doua solutii va fi mai buna decat ambiguitatea modelului semiprezidential in care ne aflam. Si care a dat nastere, si va da si in continuare, unor acerbe conflicte intre Guvern si Presedinte. Republica prezidentiala ii confera cea mai inalta legitimitate si cea mai puternica autoritate sefului statului. In acelasi timp, el, devenind seful Executivului, isi asuma si cea mai mare responsabilitate. Intr-o asemenea ipostaza, Presedintele nu mai poate juca cunoscuta comedie a independentei sale fata de partidele politice. El va candida ca reprezentant al unui partid si in aceeasi calitate va guverna. Va fi reales, daca guvernul va fi bun. Nu va mai fi reales daca vom avea o rea guvernare. Iar Parlamentul, la fel ca in Statele Unite, il va cenzura si, la nevoie, il va sanctiona. Inclusiv prin demitere. Republica parlamentara presupune diminuarea autoritatii sefului statului. El va avea doar un rol reprezentativ. Adevarata putere o va detine guvernul. Iar guvernul va fi alcatuit pe baza unei majoritati parlamentare, negociate de catre partide. Daca un guvern va fi rau, nu presedintele va avea de suferit. Iar daca va fi bun, nu presedintele va fi in castig.

            Fostul Presedinte Traian Basescu. care, spune noul Presedinte, a facut si multe greseli, a declansat un referendum, pentru un sistem unicameral si un numar mai mic de parlamentari, chiar in ziua alegerilor pentru un nou mandat. El a urmarit atunci, asa cum pe buna dreptate adversarii sai au semnalat, sa-si maximalizeze sansele electorale. In republica parlamentara, presedintele nu mai trebuie ales direct de catre cetateni, pentru ca nu mai are nevoie de atat de multa legitimitate. El poate fi desemnat de catre Parlament. Oare catre asta ne indreapta Presedintele schimbat si autodeclarat mai bun in al doilea mandat al sau?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

18 comentarii

decembrie 29th, 2009 at 11:20
gica contra spune:

Dle CITITOR,numele „Gica Contra”,desi cacofonic,este permis de limba romana pentru ca exprima o stare de spirit,dar despre asta,mai tarziu.Problema d-tale e mai grava pentru ca nu accepti o realitate care e rezultatul unui exercitiu democratic,votul liber. Se pare ca nici democratia nu va e pe plac ,daca rezultatul recentelor alegeri nu corespunde cu asteptarile dvs.si atunci ce ati dori?Dati o lovitura de stat si rezolvati-va problema,nu va mai lamentati atat,mi-e echilateral pe cine preferati.
Logica dvs. este simplista,ca sa nu spun primitivista,daca 49,66% dintre(nu din) romani sunt impotriva lui Basescu,atunci 50,33% sunt impotriva lui Geoana si a „monstruoasei coalitii”,logica matematica,nu?
Conform pshihilogiei maselor,linsajul mediatic la care a fost supus Basescu intre cele doua tururi,i-au adus procente bune in final,problema de solidaritate umana de care nu au tinut seama strategii din staff-ul dlui Geoana,linsaj tipic bolsevic,daca tot ati adus vorba de „tovaras”.Lasand Piratul sa instaureze totalitarismul in Romania,va urez :LA MULTI ANI !

decembrie 30th, 2009 at 13:28
CITITOR spune:

@ gica contra

Stimabile, vorbesti ca sa te auzi vorbind. Ti-am citit aproape toate aiurelile ca sa nu zic aberatiile , pe care le debitezi pe blog. In slugarnicia ta, iti faci treaba bine. 🙂 Esti un bun reprezentant al portocaliilor , esti format pe acealasi tipar. Tupeu, gura mare, si un servilism demn de …toata stima daca nu mi-ar provoca greatza.

Pana nu se va verifica CNP-urile de la sectiile speciale ( si o certificare a oamenilor ca intr-adevar , au votat la acele sectii ) pana nu se va cauta mai adanc sa se afle daca s-au ciordit , cu voie de la stapanire ( a se citi de la superiori ) , listelele cu persoane si CNP-uri de la evidenta populatiei , pana nu se va verifica fiecare caseta din sectiile din afara tarii , pana pana comisia de ancheta nu va spune ca totul a fost OK , nu am sa imi schimb parerea ca….. a fost cea mai mare frauda de la 1946 incoace..
Cred ca cei din serviciile secrete ar trebui sa stie mai multe.
Pana atunci ,domnule ( sau tovaras ? ) Gica Contra , cu scuzele ca nu-s un lingau si ca nu am fost pe vremuri UTC-ist de vaza, securist sau tovaras in aparatul de stat , ca nu am fost si nu sunt inscris in nici un partid , ca nu sunt un carierist ori un oportunist ,ca nu ocup functii publice ca sa fiu un bogatas al zilelor noastre , deci , pana atunci raman la parerea mea ,de simplu cetatean.

ps : crede-ma cu logica stau mult mai bine decat tine. 🙂

ianuarie 1st, 2010 at 11:48
gelu spune:

La Multi Ani!!! Sanatate, noroc si fericire cit cuprinde D-le SRS. Cu stima, gelu.