Sfarsitul crizei la romani   decembrie 30th, 2009

 

            In 2010, sub presedintia lui Traian Basescu si sub administratia Guvernului Boc 4, fiecare cetatean al acestei tari, indiferent de varsta, de statut socio-profesional, politic, indiferent de etnie, de sex si de nivel cultural, va avea de platit 160 euro numai pentru dobanzi. Este inceputul. In 2011 va fi mai mult. In anul care urmeaza, productia si serviciile nu vor inregistra nicio crescere, pentru ca nu s-au facut investitii nici in infrastructura, nici in dezvoltare. In consecinta, vom fi probabil obligati, ca tara, sa ne indatoram si mai mult. La Fondul Monetar International, la Banca Mondiala, la Uniunea European, la bnci si la propriii cetateni. Evident ca, in viitor, nu vom plati doar dobanzi din ce in ce mai mari. In curand vom fi siliti sa returnam si imprumuturile facute. Mi-am exprimat speranta, in ultimul editorial, ca poate, de aceasta data, Guvernul Boc va reusi sa procedeze mai bine. Cu alte cuvinte, sa trateze criza intr-o maniera in care sa le ofere romanilor un orizont de speranta. O solutie de salvare. Pentru ca, altfel, va trece timpul iar noi ne vom amagi cu iluzia ca iesirea Statelor Unite si a Uniunii Europene din recesiune va crea, automat, un efect pozitiv si in Romania. Este fals. Celelalte tari pot iesi din criza, iar Romania, desi stat NATO si UE, poate esua. Ce e de facut? Avem sau nu avem sansa de a rasufla usurati, candva, la finele anului viitor?

            Ma aflu in Republica Socialista Vietnam. M-am deplasat zilele trecute intre nordul si sudul acestui stat socialist. La conducere exista un partid unic. Partidul Comunist. Nu sunt organizate, in Vietnam, alegeri libere. Institutia prezidentiala nu a condamnat comunismul. Nu se intrevede, pentru moment, posibilitatea pluralismului de opinii. Nici macar in presa. Si cu toate astea, in Vietnam, dupa modelul Chinei, lucrurile se schimba cu repeziciune. Aproape fiecare familie a deschis un butic. Pana la un nivel al afacerii, nimeni nu plateste impozit. Cei mai indrazneti s-au lansat in afaceri de anvergura. Exista milionari si miliardari. Sunt vietnamezi care investesc in intreaga Indochina. Guvernul a inceput prin a crea infrastructura. Creste exponential numarul autostrazilor si al podurilor suspendate. Internetul si telefonia functioneaza impecabil. Serviciile sunt competitive cu cele din zonele cele mai dezvoltate ale planetei. Investitorii din lumea intreaga vin in Vietnam. De-a lungul tarmului, in special din zona centrala spre sud, statiuni ultramoderne apar ca din pamant. Se pompeaza in Vietnam, numai in turism, sute de miliarde de dolari. Este o revolutie. Care, evident, va schimba, nu peste mult timp, mentalitatile. Si sistemul. Sunt sigur ca prosperitatea va aduce cu sine mai multa libertate si democratie. Si pluralism. Evident, ca in orice tara emergenta, exista multa coruptie. Dar vietnamezii nu vorbesc despre ea. Merg mai departe. Isi cuceresc cu calm si siguranta viitorul. Prosperitatea va aduce echilibru si legalitate.

            Ma gandesc la Romania. Ce ne lipseste? De ce nu reusim sa facem saltul? De ce nu reusim macar sa iesim din criza? De ce nu avem o buna guvernare? De ce traim intr-un perpetuu balamuc?

            Le urez cititorilor, a[a cum am facut de fiecare data, La multi ani! si un An Nou fericit! Dar nici prin cap nu-mi trece sa-i mint, spunandu-le ca in 2010 va fi mai bine. Va fi mai rau! Si asta nu neaparat fiindca a castigat, contrar dorintei mele, Traian Basescu. Si nici fiindca cel mai rau guvern se perpetueaza la putere. Ci, pur si simplu, pentru ca inca nu am invatat sa respingem raul si sa alegem binele.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

16 comentarii

ianuarie 9th, 2010 at 09:35
Robert Horvath spune:

APEL IN APARAREA PRESEI ROMANE IN PERICOL!
( Disparitia ziarelor Ziua, Cotidianul este doar inceputul sfarsitului presei romane )
In aceasta primavara voi organiza o manifestare in apararea presei romane care nu numai ca nu este sprijinita de statul roman dar este in continua atacata de presedintele Traian Basescu, la New York. La aceasta actiune vor participa ziaristi, fotografi, cameramani americani si reprezentantii presei straine din marele oras american. Faptul ca sa incercat arestarea mea in timpul unei filmari a atras atentia
mediei internationale. Aceasta actiune banditeasca organizata de diplomatia securistilor romani este unica si este un semnal evident ca libertatea de exprimare in Romania este in mare pericol.Cu ocazie Zilei Nationale in fata a sute de oaspeti romani si straini sa incercat arestarea mea la PUBLIC LIBRARY de pe 5 Avenue. A fost o ultima incercare de a opri filmarile mele despre scandalul ICR. Politia americana sa solidarizat cu mine dand o palma de neuitat reprezentantilor puterii de la Bucuresti. Am obtinut deja sprijinul celor mai importante asociatii Internationale de jurnalisti. Aceasta manifestatie va fi larg mediatizata. In decursul celor douazeci de ani decand activez ca cineast si ziarist de investigatii am castigat prietenia a zeci sau chiar sute de colegi fotogtafi si camermani colegi sau doar ……simple cunostinte.. Manifestatia va fi organizata in fata Consulatului Romaniei si se va deplasa spre sediul ONU care se afla la cateva minute distanta. Fac un apel la toti ziaristii romani, reprezentantilor blogului politic romanesc intelectualilor si in general tuturor interesati in apararea libertatii si a democratiei sa se alature acestei manifestari organizand ceva similar in Romania. Ma voi adresa si comunitatilor din diaspora…… Paris, Roma,etc sa organizeze manifestari similare. Compania mea de film si televiziune va face un documentar. Este momentul sa strangem randurile si sa aratam intregii lumi adevarata fata a clicii care conduce Romania. Trebue sa facem acest lucru pana nu va fi tarziu pentru noi toti. Am trimis invitatii pentru a participa la manifestatia ziaristilor si fotografilor profesionisti care vor avea loc in fata misiunii Romaniei la ONU ,in apararea libertatii presei, urmatoarelor
organizatii: SOCIETY OF PROFESIONAL JURNALSTS ,INTERNATIONAL JOURNALISM
,FOREIGN COMMITTEE. PRESS FREEDOM NETWORK, NATIONAL PRESS CLUB,
NATIONAL PRESS PHOTO GRAPHERSS ASSOCIATION,INTERNATIONAL PRESS
ASSOCIATION FOREIGN PRESS CENTERS,,CPJ – Committee to Protect Journalists, THE
SOCIETY OF PROFESIONAL FREELANCERS,INTERNATIONAL FEDERATION OF NEW
MEDIA,INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE,WORLD PRESS FREEDOM
COMMITTE,REPORTERS SANS FRONTIERES.
Scris de ROBERT HORVATH DEVA ZIARIST USA
DESCHDETI
http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/