ANI a sesizat Parchetul in cazul lui Mircea Geoana pentru fals in declaratii   ianuarie 29th, 2010

 

de Alin Olteanu

Mircea GeoanaAgentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul presedintelui PSD Mircea Geoana pentru fals in declaratii. Potrivit unui comunicat al ANI, liderul social-democrat nu a declarat cumpararea unui teren si apoi vanzarea acestuia, un antecontract pentru cumpararea unui apartament in valoare de 733.000 euro si nici o parte din dividendele incasate de sotia sa, Mihaela Geoana.

Inspectorii de integritate mai informeaza ca reprezentantul legal al lui Mircea Geoana a depus la dosarul cauzei, la data de 25.08.2009, un set de documente in scopul clarificarii unora dintre aspectele care fac obiectul dosarului de investigatie, relateaza NewsIn.

In comunicatul ANI se aratata ca, in urma documentelor primite, agentia a constatat ca Mircea Geoana nu a trecut in declaratiile de avere o suma de 48.300 euro, provenita din cumpararea unui teren de catre Mihaela Geoana in septembrie 2005 si apoi vanzarea aceleiasi parcele catre proprietarul initial, in ianuarie 2006, la acelasi pret. In plus, potrivit ANI, terenul a fost achizitionat cu un pret mult subevaluat fata de pretul real practicat pe piata imobiliara pe parcursul anului 2005 (anul realizarii tranzactiei). Calculand valoarea reala a parcelelor de teren achizitionate de catre Mihaela Geoana, raportat la valoarea orientativa de 100 euro/mp aplicabila unei zone “relativ apropiate”, rezulta suma de 696.888 euro. In comunicatul ANI se mai arata ca suma de 48.300 euro constituie venit realizat pe parcursul anului 2006, insa aceasta nu a fost inscrisa de Mircea Geoana in declaratia de avere datata 26.12.2006.

O alta neregula identificata de ANI face referire la acuzatii mai vechi aduse liderului PSD, anume ca a contractat cumpararea unui apartament, dar nu a trecut tranzactia in declaratiile de avere. „In urma analizarii documentelor depuse, s-a constatat ca antecontractul de vanzare-cumparare incheiat de ‘Cefin Real Estate Residence’ S.R.L. si doamna Geoana Mihaela, in vederea achizitionarii unui apartament si a doua locuri de parcare, in valoare de 733.000 EURO, nu contine o incheiere notariala de autentificare sau o data certa, putand fi redactat si antedatat oricand”,  informeaza ANI.

De asemenea, liderul PSD nu ar fi trecut in declaratia de avere in mod corect venituri din dividende incasate de Mihaela Geoana, în 2007, de la “Topcont Invest” S.R.L. Astfel, desi Mihaela Geoana a incasat de la această firma 190.400 lei, Mircea Geoana a trecut doar 100.000 de lei, rezultand, astfel, o diferenta de 90.400 lei.

„Avand in vedere cele prezentate, s-a constatat faptul ca, desi avea obligatia legala, domnul senator Mircea Dan Geoana nu a mentionat sau a mentionat eronat in declaratiile de avere completate si depuse in 2006 si 2008 veniturile, bunurile proprii, comune si cele detinute in indiviziune detinute sau realizate impreuna cu familia sa”,  conchide ANI, care precizeaza, ca potrivit legii, cercetarile se extind automat si asupra sotiei liderului PSD.

ANI precizeaza ca procedura de instiintare a fost indeplinita in baza mandatului postal (cu confirmare de primire), iar presedintele Senatului a fost informat cu privire la declansarea procedurii de verificare, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

La data de 16.07.2009, Agentia Nationala de Integritate a fost informata cu privire la faptul ca Mircea Geoana a imputernicit o societate profesionala de avocatura sa ii reprezinte interesele, sa ia cunostinta de toate actele si lucrarile de verificare, precum si sa intermedieze comunicarile aferente.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

ianuarie 30th, 2010 at 20:00
BOZGAN GHEORGHE spune:

Geoana nu este numai un prostanac,ci si un dobitoc.Sare in sus ca ars pentru ca Parchetul va face acte premergatoare (in prima faza)la sesizarea ANI.Dar asta-i rolul Parchetului sa cerceteze daca este sau nu este vorba de o fapta penala.la finalizarea cercetarilor va pronunta o solutie,care va putea fi contestata in instanta. Prostanacului ii este frica de cercetarile insine,el ar vrea sa nu fie cercetat,sa se plece de la prezumtia ca el respecta legea(aiurea)deci sa se plaseze din start desupra legii

ianuarie 31st, 2010 at 09:21
dabija spune:

Geoana trebuie respectat!Dixit!.. Este ginerelul saltaret al celei mai faimoase soacre. Da, chiar Margareta Costea , o revolutinara , o femeie plina de bani si de cur aj, o femeie cur a joasa , da chiar ea, mama Mihaelii . Femeia asta unica are cretificat de revolutionar . Cica la „rivulutie” , statea incordata pa scaun, si cind a auzit la radio (avea un radio d’ala modern, un „Bucur” stereo) …si cind a auzit cum trageau teroristii cu sutele de pusti cu luneta in Iliescu si nu-l nimereau , doamna Margareta Costea s-a crispat intr-asa un hal , incit si-a rupt piciorul de la scaun, numiti-o transchinezie revolutionara, putere paranormala, flacara mov… numiti-o cum vreti voi!E treaba si dreptul poporului sa creada ce vrea , dar ea , Margareta e revolutionara . Intrebati-l pe Caramitru, eu stiu de la el. Ea a ramas tot speriata, in orice poza ii tremura barba . Rau. Cel mai priceput la farmece cu flacara voilet este Vio Hrebe, omul asta a fost capabil sa-l puna pe Mircea Cel Impulsiv presedinte, experimentul a durat citeva ore si a uimit toti fachirii .