CNI: Acuzatiile la adresa sefului ANI nu se confima   ianuarie 29th, 2010

 

de Alin Olteanu

Catalin MacoveiCatalin Macovei, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a fost audiat joi, de catre Comisia de Evaluare a Consiliului National de Integritate, in cazul stenogramelor discutiilor dintre acesta si ziaristii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac, informeaza un comunicat remis vineri de ANI. In comunicat se arata ca, urma cercetarilor intreprinse, Consiliul National de Integritate (CNI),  forul care supravegheaza activitatea ANI, a ajuns la concluzia ca acuzatiile la adresa lui Macovei, privind posibila ingerinta in dosarele aflate in lucru si starea de incompatibilitate in care acesta s-ar afla, nu se confirma, relateaza NewsIn.

Audierea de joi a avut la baza sesizarea lui Macovei cu privire faptele semnalate prin stenogramele discutiilor purtate cu jurnalistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, dar si sesizarea formulata de cinci organizatii neguvernamentale, grupate in cadrul Aliantei pentru Statul de Drept. Dupa ce, in luna noiembrie 2009, au aparut in mass-media stenogramele respective, Alianta pentru Statul de Drept a cerut CNI clarificari privind posibilitatea dezvaluirii unor informatii din dosare aflate in lucru la ANI.

Organizatiile neguvernamentale au cerut totodata membrilor CNI sa raspunda daca presedintele ANI are acces la dosarele aflate in lucru – asa cum rezulta din continutul discutiilor cu cei doi jurnalisti – si daca acesta poate dispune, din punct de vedere legal, investigarea, oprirea investigarii unor conturi sau prioritizarea unor dosare in detrimentul altora. Comisia de evaluare a dezbatut pe fond si probatoriul referitor la sesizarea formulata in luna februarie 2009 de fostul director de cabinet al lui Macovei, Carmen Fluture, care a reclamat existenta unei stari de incompatibilitate a presedintelui ANI.

Totodata, audierea s-a referit si la memoriul depus in februarie 2009 de Fanel Burciu, fost inspector de integritate in cadrul Agentiei, care a inaintat CNI un memoriu din care reiesea ca Alexandru Macovei figureaza ca administrator la SC Macovei si Asociatii in baza de date a Registrului Comertului, desi in declaratia de interese nu apare nicio societate comerciala.

Potrivit comunicatului remis vineri de ANI, toate aceste acuzatii la adresa lui Macovei nu se confirma. „Din analiza documentelor, administrarea probelor si dupa audierea personalului Agentiei, Comisia de Evaluare a Consiliului National de Integritate a constatat ca niciuna dintre acuzatiile privind incalcarea de catre Presedintele A.N.I. a dispozitiilor Legii nr. 144/2007, republicata, nu s-au confirmat „, se arata in comunicat.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii